Juustonkannikat, kuivahtanut leipä ja nahistuneet kasvikset ovat tarkan kokin aarteita – Näin vältät ruokahävikkiä - Ruoka | HS.fi

Juustonkannikat, kuivahtanut leipä ja nahistuneet kasvikset ovat tarkan kokin aarteita – Näin vältät ruokahävikkiä

Raaka-aineet, jotka ovat jo matkalla biojätteisiin, voivatkin olla uuden ruoan alkuja. Tutki jääkaappiasi hävikkikokin silmin.

Piirakan täytteeseen saa upotettua juustojen loput ja parhaat päivänsä nähneet yrtit.

8.9.2020 2:00 | Päivitetty 8.9.2020 9:47

Jääkaappi on hävikkikokin aarrearkku.

Hieman nahistuneet juurekset, juustonkannikat ja kuivahtaneen leivän voi upottaa mehevään kiusaukseen. Pehmeistä tomaateista ja paprikasta syntyy mahtavan makuinen paholaisen hilloke kulhosalaatin kastikkeeksi. Ja rapeakuorisen iltapalapiirakan täytteenä maistuvat vihreät vihannekset ja yrtit, jotka melkein jo joutuivat bioroskikseen.

Tällä viikolla vietetään vuosittaista hävikkiviikkoa. Se muistuttaa, että ruoka on liian hyvä ja tärkeä asia hukattavaksi. Ruokahävikkiä syntyy suomalaisissa kotitalouksissa vuodessa 120–160 miljoonaa kiloa. Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan rahaksi muutettuna tämä tarkoittaa, että jokainen suomalainen heittää roskiin vuosittain noin 125 euroa.

Omaa jääkaapin ja kuiva-ainekaapin sisältöä kannattaakin katsoa tarkasti ja hävikkikokin silmin: nahistuneet kasvikset ja hedelmät, eilisen pasta ja perunat, kuivahtanut leipä, leikkeleiden loput ja juustokannikat voivat olla uusia alkuja maukkaille arkiruoille.

Ohessa on kolme reseptiä, joihin käy monenlaiset, jo parhaat päivänsä nähneet raaka-aineet.

Rapea filotaikinainen iltapalapiirakka on mukaelma Jamie Oliverin pinaatti-fetapiirakan ohjeesta.

Täytteeksi sopivat mainiosti mitkä vain muutkin lehtivihannekset kuin pinaatti – mitä nyt jääkaapista sattuu löytymään. Voit rikastaa täytettä myös paistamalla joukkoon kourallisen metsäsieniä. Tärkeää on se, ettei täyte ole liian vetinen, kun sen levittää filotaikinapohjalle.

Piirakasta tulee maukas, kun sekoitat täytteen joukkoon voimakasta juustoa. Jamie Oliverin ohjeessa on fetaa, mutta piirakkaan sopii mikä vain jääkaappiin unohtunut juusto.

Juureskiusaukseen saat helposti upotettua nahistuvat juurekset ja juustonkannikat. Kiusauksesta tulee mehevän maukas, kun sekoitat joukkoon feta-, sinihome- tai vuohenjuustoa. Voit pilkkoa myös leikkeleiden loput vuokaan juuresten joukkoon.

Kiusauksesta tulee hauskan näköinen, kun suikaloit pitkänmalliset juurekset vuokaan spagettimaisiksi kiuhkuroiksi juuresteroittimella tai julienneveitsellä.

Hieman nahistuneet juurekset sopivat erittäin hyvin kiusaukseen.

Pehmeistä tomaateista ja hieman kurtistuneesta paprikasta keitellään paholaisen hilloke, jossa tulisuus, makeus ja suolaisuus yhdistyvät koukuttavalla tavalla.

Tomaatit voivat olla mitä vain kirsikkatomaateista pihvitomaatteihin. Mehukkaista tomaateista irtoaa nestettä reippaasti, joten niitä kannattaa keitellä hieman pidempään kovemmalla lämmöllä, ettei hillokkeesta tule vetinen. Tulisuutta hillokkeeseen tuovat chili ja valkosipuli. Määrää voi itse säätää sen mukaan, kuinka tulisesta tykkää.

Hillokkeesta saa mahtavan salaatinkastikkeen esimerkiksi kulhosalaatille. Trendikäs kulhosalaatti on hävikkikokin mielikuvituksen mestariteos. Kulhoon voi lastata tähteeksi jääneet riisin, ohran tai muut keitetyt jyvät, suikaloitua kaalia, salaattia ja vihanneksia, siemeniä, nuukahtaneita yrttejä ja grillattua tai paistettua kalaa tai kanaa. Sekä reilusti ihanaa paholaisen hävikkihillokekastiketta.

Trendikäs kulhosalaatti on hävikkikokin mielikuvituksen mestariteos.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat