Univaje vaikuttaa syömiseen salakavalasti – Asiantuntija kertoo, mitä etenkin vuorotyötä tekevän kannattaa huomioida ruokailussa - Ruoka | HS.fi

Univaje vaikuttaa syömiseen salakavalasti – Asiantuntija kertoo, mitä etenkin vuorotyötä tekevän kannattaa huomioida ruokailussa

Tutkimusten perusteella tiedetään, että vuorotyötä tekevillä on epäterveellisemmät ruokatottumukset kuin säännöllistä päivätyötä tekevillä.

Ravitsemussuosituksissa on huomioitu myös yövuoroon sopiva ateriarytmi. Ateria on hyvä syödä noin puoliltaöin tai viimeistään yhden aikaan, ja rasvaisten ruokien sijaan kannattaa suosia kevyitä aterioita.

21.9.2020 2:00 | Päivitetty 21.9.2020 6:22

Vuorotyö haastaa arkiset rytmit: töissä on oltava silloinkin, kun muut ovat vapaalla ja valvoa pitää vielä silloinkin, kun toiset jo nukkuvat. Vaihtelevat työajat näkyvät myös syömistottumuksissa.

”Kun työ on hyvin epäsäännöllistä, syömisestä tulee väkisinkin epäsäännöllisempää. Tutkimusten perusteella tiedetään, että vuorotyötä tekevillä on epäterveellisemmät ruokatottumukset kuin säännöllistä päivätyötä tekevillä”, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkija Katri Hemiö.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat