Palkittu keittiömestari Matti Jämsén on kuollut 41-vuotiaana - Ruoka | HS.fi

Palkittu keittiömestari Matti Jämsén on kuollut 41-vuotiaana

Jämsén kokkasi uransa aikana monissa huippuravintoloissa ja menestyi myös kansainvälisissä kokkikilpailuissa.

Jämsén menestyi monissa kokkikilpailussa. Hän voitti Vuoden kokki -kisan 2005 ja edusti Suomea maailman arvostetuimmassa kokkikilpailussa Bocuse d’Orissa 2011 ja 2015­

15.10. 9:01 | Päivitetty 15.10. 14:06

Keittiömestari Matti Jämsén on kuollut. Hän kuoli keskiviikkona 14. lokakuuta lyhyen sairauden jälkeen. Jämsén oli 41-vuotias.

Helsingin Oulunkylässä syntynyt ja varttunut Jämsén kokkasi uransa aikana monissa Helsingin huippuravintoloissa, kuten G.W Sundmansissa ja Chez Dominiquessa sekä Die Quadriga -ravintolassa Berliinissä. Kaikki ne ovat olleet Michelin-palkittuja aikansa tähtiravintoloita.

Lisäksi Jämsén työskenteli Silja Linen ravintolatoimen johtajana ennen yrittäjäksi ryhtymistään.

Viime vuosina Jämsén oli mukana monissa puhutuissa ravintolaprojekteissa.

Jämsénin Sesonki-ravintola toimi Järvenpään Citymarketissa 2018–2020. Ravintola teki tiivistä yhteistyötä marketin kanssa esimerkiksi raaka-ainehankinnoissa.

Vuoden alussa Jämsén perusti Bad-lounasravintolaketjun. Kesällä hän johti Raumalla kuunari Kathrinan keittiötä.

Villeimpiä visioitaan Jämsén toteutti popup-ravintoloissa, kuten Flow-festivaalin Munchiesissa tai tänä syksynä toista kertaa järjestetyssä Soromnoossa.

Matti Jämsén esitteli kilpailuannoksia ennen lähtemistään Bocuse d'Or -kilpailuun vuonna 2015.­

Jämsén menestyi monissa kokkikilpailussa. Hän voitti Vuoden kokki -kisan 2005 ja edusti Suomea maailman arvostetuimmassa kokkikilpailussa Bocuse d’Orissa 2011 ja 2015.

Jälkimmäisissä hän kokkasi Suomen tähän saakka parhaaseen Bocuse-sijoitukseensa, neljänneksi. Jämsénin assistentti Antti Lukkari puolestaan palkittiin kilpailussa parhaana assistenttina.

Samoissa vuoden 2015 Bocuse d’Or -kisoissa Jämsén sai palkinnon kilpailun parhaasta lihavadista.

Tuolloin lihavadin pääraaka-aine oli helmikana. Jämsén valmisti muun muassa metsämarjoilla ja ilmakuivatulla porolla maustettua helmikananrintaa sekä katajanmarjoilla ja metsäsienillä täytettyä helmikanankoipea.

Jämsénin lihavadin teema oli Lappi, ja vadin suunnitteli muotoilija Pekka Paikkari.

Matti Jämsén sai palkinnon kilpailun parhaasta lihavadista vuoden 2015 Bocuse d’Or -kisoissa.­

Vuodesta 2017 Jämsén toimi Suomen Bocuse d’Or -tiimin presidenttinä ja kuului myös kilpailun kansainväliseen tuomaristoon.

Elokuussa 2020 Jämsén aloitti Bocuse d’Or Academy Finland ry:n hallituksen puheenjohtajana. Uusi yhdistys järjestää Suomen Bocuse d’Or -kilpailutoimintaa tästä syksystä alkaen. Aiemmin Suomen Bocuse d’Or -kilpailua järjesti Elo-säätiö.

Euroopan Bocuse d’Or -osakilpailu käydään Tallinnassa tänään ja huomenna 15.–16. lokakuuta. Suomen joukkue kilpailee huomenna perjantaina.

Suomea kilpailussa edustavat Mikko Kaukonen, assistentti Anni Peräkylä ja valmentaja Heikki Liekola.

Luitko jo nämä?

Uusimmat reseptit