Näiden vinkkien avulla teet täydellisen mehevän joulukakun – Helpon hedelmäkakun teossa et tarvitse edes vatkainta

Mausta tiikerikakku jouluisaksi ja sujauta puolukkasosetta maustekakun mehevöittäjäksi.

Kuivakakut kuuluvat jouluun. Tästä englantilaisesta hedelmäkakusta riittää pala moneen kahvihetkeen.

19.11.2020 2:00

Kakku kruunaa iltapäiväkahvin ja brunssin – etenkin joulun aikaan. Mutta miten varmistaa, että kakusta tulee taatusti mehevä ja maukas?

Tässä on kuusi vinkkiä, joita seuraamalla onnistut leipomaan täydellisen kakun.

Näin onnistut

1. Esivalmistele. Mittaa kaikki aineet etukäteen. Laita uuni päälle. Voitele vuoka tarvittaessa, jos et käytä pinnoitettua vuokaa.

2. Muista lämpötilan merkitys. Käytä huoneenlämpöisiä kananmunia ja huoneenlämpöistä voita.

3. Viillä tasaiseksi. Tee vuokaan kaadettuun taikinaan viilto keskelle ennen paistamista, jotta kakku nousee tasaisemmin.

4. Tunne uunisi. Uunin todellinen lämpötila voi olla jotakin muuta kuin säätimestä asetettu lämpötila, joten tarkkaile paistoa. Paistoaikaan vaikuttaa myös vuoka. Laakeassa vuoassa kakku paistuu nopeammin kuin korkeassa ja kapeassa. Myös vuoan materiaali vaikuttaa paistoaikaan. Huomioi, että kakku kypsyy myös uunista ottamisen jälkeen.

5. Kohtele kakkua hellästi. Älä vatkaa taikinaa liikaa. Nosta kakku varovasti uuniin, äläkä pamauta luukkua kiinni. Älä availe uuninluukkua turhaan paistamisen aikana, ettei lämpö karkaa.

6. Ole kärsivällinen. Anna kakun levätä paistamisen jälkeen vuoassaan noin 15 minuuttia ennen vuoan irrottamista. Jätä vuoka kakun päälle jäähtymisen ajaksi.

Näiden vinkkien jälkeen täytyy enää vain valita, minkä makuisen kakun haluat tehdä.

Jos haluat päästä helpolla, valitse englantilainen hedelmäkakku. Sen taikinassa ei tarvita vatkainta, ainekset vain sekoitetaan käsin yhteen. Paista kakku pienellä pellillä tai uunivuoassa matalaksi leivonnaiseksi. Päällystä kakku juhlakuntoon sokerimassalla. Leikkaa kakusta pieniä paloja vaikka glögin kaveriksi. Voit tietysti paistaa kakun myös tavallisessa isossa kakkuvuoassa.

 

Tummaa ja vaaleaa taikinaa sisältävä tiikerikakku on kuivakakkujen aatelistoa. Päivitä perustiikeri sesonkiin sopivaksi: mausta vaaleat raidat mandariinilla ja tumma taikina jouluisilla mausteilla.

Tiikerikakun jouluversio maistuu mandariinilta ja piparkakkumausteilta.

Pidätkö maustekakusta? Jos vastasit myöntävästi, rakastat taatusti myös puolukkaisia piparikakkusia. Niiden salaisuus piilee taikinaan sujautettavassa puolukkahillossa, smetanassa ja piparkakkumausteessa. Samalla ohjeella voi leipoa myös normaalikokoisen kakun.

Puolukkahillolla ja piparkakkumausteella rikastetun taikinan voi paistaa pienten kakkujen sijasta yhdeksi isoksi kakuksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat