Vinkit juhlakauden helpoimpiin tarjottaviin: Näin kokoat täydellisen juustotarjottimen - Ruoka | HS.fi

Vinkit juhlakauden helpoimpiin tarjottaviin: Näin kokoat täydellisen juustotarjottimen

Laudalle tai tarjottimelle voi koota näyttävän naposteluvalikoiman myös ruotsalaistyyppisistä alkupaloista tai vegaanisista herkuista.

Juustotarjottimen herkut voi valita vaikka maateeman mukaisesti. Tämän tarjottimen juustot tulevat Italiasta.­

26.11.2020 2:00 | Päivitetty 26.11.2020 14:17

Loppuvuoden helpoin juhlatarjottava on juustotarjotin, sillä se valmistuu melkein itsekseen.

Mutta pientä tuumailua juustotarjoilukin vaatii, jotta herkut pääsevät parhaalla mahdollisella tavalla esiin.

Viisi vinkkiä juustotarjottimen tekemiseen

1. Valitse tarjottimelle 3–5 juustoa. Yhdistele erilaisia juustoja, kuten mietoa, voimakasta, pehmeää ja kovaa. Suurin osa juustoista kuuluu neljään ryhmään, eli kypsytettyihin, pehmeisiin, kiinteisiin ja homejuustoihin. Valitse yksi jokaisesta ryhmästä. Parhaimmillaan tarjottimella on erilaisista maidoista tehtyjä juustoja, eli lehmän-, lampaan- ja vuohenmaitojuustoja.

2. Mieti halutessasi tarkempi teema tai maa. Sommittele tarjottimelle esimerkiksi suomalaisia, italialaisia tai ranskalaisia juustoja.

3. Osta juustoja 150–200 grammaa per syöjä, jos juustot ovat ainoa tarjottava. Jos tarjoat juustot aterian jälkeen, juustoa riittää noin 50–75 grammaa jokaista syöjään kohden.

4. Ota juustot hyvissä ajoin, vähintään tuntia ennen tarjoilua, huoneenlämpöön. Juustot voi halutessaan leikata valmiiksi pienemmiksi paloiksi tai viipaleiksi.

5. Yhdistä juustojen kanssa muutama hyvä lisuke. Nosta tarjottimelle vaaleaa leipää tai suolaisia keksejä, makeaa hilloketta, hunajaa ja pähkinöitä. Juustojen makuun sopii erityisen hyvin myös hedelmät, esimerkiksi viikunat ja taatelit. Yllättää voi olla se, että sinappi sopii monen kovan juuston makupariksi.

Italialainen juustotarjotin syntyy näistä herkuista

Juustoja valitessa voi lievittää matkakuumetta ja koota tarjottimen italialaisista herkuista.

Valuvan pehmeä burrata on trendiherkku monen ravintolan ruokalistalla, joten se kannattaa valita mukaan ajankohtaisuutensa takia. Burrata on miedon makuista ja hyvää sellaisenaan, mutta sen voi halutessaan maustaa vaikkapa raastetulla sitruunankuorella ja yrteillä. Burratan kaveriksi nostetaan laudalle täyteläisen pehmeää taleggiota, pecorinoa tai parmesaania ja gorgonzola-sinihomejuustoa.

Tarjoa juustojen kanssa jotakin makeaa. Mostardaa eli italialaista sinapilla ryyditetty hedelmähilloke syntyy kuivatuista hedelmistä. Tavallisesti se tekeytyy monen päivän ajan, mutta tässä pikaversiossa hedelmät keitellään hillomaiseksi lempeällä lämmöllä parissa tunnissa.

Ruotsalaiseen tyyliin kootulla vadilla on muun muassa kaloja ja mereneläviä.­

Ruotsalaiselle herkkutarjottimelle narrataan kalaa

Jos haluat juustojen sijasta tarjottimen, joka sopii vaikka jouluaterian alkuun, kokoa sille erilaisia kaloja ja mereneläviä ruotsalaiseen tyyliin. Suuren osan tämänkin vadin herkuista voi ostaa valmiina kaupasta.

Ruotsalainen alkupalaplatter on kuin smörgåsbord pienoiskoossa. Laudalle narrataan kalaisia herkkuja, kuten matjessillistä tehtyä röraa eli kalatahnaa, kaupan graavi- ja lämminsavulohta ja muikkuja.

Jokiravunpyrstöihin saa pirteän maun, kun joukkoon raastaa sitruunakuorta. Kalojen ohessa maistuvat hölskytyskurkut ja Västerbotten-juusto. Ohuleipänäkkäri on helppo tehdä itse.

Vegaanisen tarjottimen makumaailma tulee Libanonista.­

Vegaanitarjottimen kruunaa cashewlabneh

Vegaanisessa platterissa maistuvat libanonilaiset maut. Sen kruununa toimii tuorejuustoa muistuttava labneh, joka perinteisesti valmistetaan valutetusta jogurtista. Kermaisen pehmeä vegaaninen versio tehdään kuitenkin cashewpähkinöistä. Labneh on täydellinen dippi kasviksille ja levite leivälle. Se on myös huikean hyvä makupari marinoiduille oliiveille.

Lisäksi tarjottimelle voi asetella tuoreita viikunoita, pitaleipää, taateleita, kirsikkatomaatteja, porkkanoita ja saksanpähkinöitä. Hummus täydentää herkkuvalikoiman maukkaasti.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?