Joulutortut voi täyttää muullakin kuin luumuhillolla – ruokatoimittaja testasi neljä erilaista täytettä, ja suolainen yllättäjä oli ”ehdottomasti paras” - Ruoka | HS.fi

Joulutortut voi täyttää muullakin kuin luumuhillolla – ruokatoimittaja testasi neljä erilaista täytettä, ja suolainen yllättäjä oli ”ehdottomasti paras”

Joulutorttujen päälle sopivat muutkin täytteet kuin perinteinen luumuhillo.

8.12.2020 10:46 | Päivitetty 9.12.2020 8:18

Luumuhillo on saanut haastajia.

Perinteisen joulutorttutäytteen tilalla on nähty viime vuosina muun muassa erilaisia hilloja, konvehteja, karkkeja, hasselpähkinä-suklaalevitettä ja maapähkinävoita.

Kenties isoimmaksi hitiksi nousi vihreä kuula -joulutorttu vuonna 2017, kun Soppa365-sivusto keksi yhdistää joulun klassikkoleivonnaisen ja -karkin.

HS:n ruokatoimituksessa päätettiin testata, olisiko jostain muusta täytteestä uudeksi hitiksi. Pikatestissä maisteltiin neljää täytettä: mätiä ja smetanaa, kettukarkkia, Pandan Juhlapöydän pehmeä toffee -konvehtia sekä runebergintortun täytteitä eli vadelmamarmeladia ja sokerikuorrutetta.

Mädillä ja smetanalla täytetty torttu nousi makutestin voittajaksi.

Makeat erikoistäytteet olivat makuhermoille melko haastavia. Niille, jotka eivät niin välitä luumuhillosta, täytteiden joukosta löytyy kivoja vaihtoehtoja. Muille suosittelisin ehkä karkkeja karkkeina ja joulutorttuja perinteisellä luumuhillolla.

Näin testi tehtiin: Joulutortut taiteltiin tähden muotoon ja voideltiin kananmunalla, ja sitten niitä esipaistettiin 225 asteessa 8 minuutin ajan. Tämän jälkeen osa tortuista täytettiin suklaakonvehdeilla ja/tai karkeilla, ja tortut nostettiin takaisin uuniin vielä 4 minuutiksi. Testin suolainen torttu sekä runebergintorttu täytettiin vasta paistamisen jälkeen.

Arvioimme joulutortut tähdillä *–*****.

Mäti & smetana

Torttu täytettiin smetanalla ja kirjolohenmädillä paistamisen jälkeen. Smetanaa vatkattiin hieman, jotta se kiinteytyisi ja pysyisi paremmin tortun päällä.

Tämä torttu oli ehdottomasti testin paras ja sitä söisi mielellään uudestaankin. Mädillä ja smetanalla täytetty torttu sopisi hyvin esimerkiksi glögin kanssa, sillä glögin kaverina makeat tortut saattavat olla liian imeliä.

Mädillä ja smetanalla täytetty torttu maistuu aluksi hieman erikoiselta, kun on tottunut makeaan, mutta suolaisen ystävää se miellyttää. Vielä parempaa torttu olisi, jos päällä olisi lisäksi aivan pieneksi silputtua punasipulia ja tuoretta tilliä. Silloin arvosana olisi ehkä kivunnut viiteen.

Arvosana ****

Runebergintorttu

Runebergintortut täytetään vadelmahillolla ja sokerikuorrutuksella yleensä vasta paistamisen jälkeen, joten joulutorttuversio tehtiin samalla tavalla. Sekoitimme kuorrutuksen itse tomusokerista ja vesitilkasta. Mausta tuli mieleen yllättävän paljon aito runebergintorttu, vaikka joulutorttuversiosta puuttuikin tavallisissa runebergintortuissa maistuva punssi tai karvasmanteli. Hauskannäköinen torttu saa lisäpisteitä ulkonäöstään. Tämä sekä mätitorttu kohosivat uunissa parhaiten, sillä ne paistettiin ilman täytteitä.

Arvosana ***

Pihlaja-makeinen eli ”kettukarkki”

HS:n ruokatoimituksessa on havaittu jo aiemmin, että kettukarkit saattavat karata tortun päältä ja sulaa pellille, jos ne laittaa tortun päälle heti paiston alussa. Tämän takia päädyimme esipaistamaan torttuja ilman täytettä. Kun kettukarkit olivat uunissa vain nelisen minuuttia, ne pysyivät torttujen päällä. Marmeladi sopi torttutaikinan kaveriksi hyvin, joskin karkin sokeri tuppasi tarttumaan hiukan hampaisiin kiinni. Torttuun olisi ehkä voinut laittaa kaksikin kettukarkkia jolloin täytettä olisi ollut runsaammin, mutta tällöin karkit eivät olisi välttämättä pysyneet tortun päällä.

Arvosana ***

Juhlapöydän pehmeä toffee -konvehti

Pandan kukkakuviolla koristeltuja konvehteja löytyy irtokarkkihyllystä sekä suklaarasioista. Esimerkiksi Me Naisten joulutorttutestissä kyseinen konvehti julistettiin parhaaksi täytteeksi. Laitoimme myös konvehdit torttujen kyytiin vasta esipaistamisen jälkeen – konvehdin sisus on niin juokseva, että ajattelimme torttujen onnistuvan näin paremmin. Konvehti olisi tosin voinut olla uunissa luultavasti kauemminkin, sillä konvehti ei sulanut kunnolla, pehmeni vain jonkun verran. Maku oli hyvin makea, siitä tuli mieleen suklaalevitteellä täytetty croissant. Toffeeta karkasi hiukan konvehdin sisältä tortun kierteisiin ja alapuolelle. Tämä joulutorttu ei houkutellut ulkonäöllään.

Arvosana **

Oikaisu 9.12.2020 klo 8.18. Sokerikreemi muutettu sokerikuorrutukseksi.

Luitko jo nämä?