Hapokas valkoviini Espanjasta sopii pikkuherkkujen pariksi tai kala-annosta raikastamaan - Ruoka | HS.fi

Hapokas valkoviini Espanjasta sopii pikkuherkkujen pariksi tai kala-annosta raikastamaan

Loxarel Xarel-lo Amfores 2019 on kepeä ja suoraviivainen viini ruokapöytään.

11.2. 2:00

Loxarel Xarel-lo Amfores 2019

Espanja, DO Penedès

Tuottaja: Loxarel Masia Can Mayol

Rypäle: Xarel-lo

Hinta: 14,98 e

Saatavuus: Hyvä

★★★

Mikä?

Tämän katalonialaisen valkoviinin rypäleenä on cavastakin tuttu Xarel-lo. Se toimii cavassa hyvin; neutraali ja hapokas lajike antaa kuohuviinille hyvää rakennetta. Valkoviiniksi tehtynä se tarrautuu kiinni trendikkääseen rieslingin hallitsemaan keveiden ja raikkaan hapokkaiden viinien tyyliin.

Millainen?

Väriltään vaalean kellertävässä viinissä on kohtalainen tuoksu. Makua hallitsee greippimäisen ja vihreän omenaisen tyylinen suutuntuma. Vienojen hedelmäaromien lisäksi voi löytää pienen häivähdyksen aromaattisempaa kukkaisuutta ja kostean oljen sävyä. Ohuen hedelmäisyyden keskeltä pilkistää myös terävää mineraalisuutta, minkä aiheuttanee tässäkin viinissä säilyvyyden takaamiseksi lisätty rikkidioksidi. Viini on rakenteeltaan hyvin rieslingmäinen, kevyt ja terävän hapokas. Raikas ja maukas, vaikkakin melko suoraviivainen valkoviini.

Mihin?

Viini on antoisa kumppani esimerkiksi serrano-kinkun ja pienten tapas-tyyppisten alkupalojen kanssa. Se raikastaa myös hyvin rasvaisia kaloja. Viinin mieto aromikkuus nivoutuu maukkaasti myös vaaleiden lihojen makuun. Näitä ovat esimerkiksi kana, vasikka ja porsas.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat