Moni noudattaa suosittua fodmap-ruokavaliota väärin, ja sillä voi olla vakavia seurauksia – ravitsemusterapeutti kertoo kolme riskiä

Oikealla tavalla toteutetussa fodmap-ruokavaliossa on kolme vaihetta: karsinta, altistus ja ylläpito. Moni jumiutuu karsintaan kuitenkin pitkäksi aikaa, eikä välttämättä pääse koskaan etenemään ruokavalion laajennusvaiheeseen.

Erityisesti herkkävatsaiset etsivät usein apua fodmap-ruokavaliosta.

1.3.2021 2:00 | Päivitetty 1.3.2021 7:28

Herkän vatsan oireilua helpottavasta fodmap-ruokavaliosta on tullut viime vuosina suosittu myös Suomessa.

Ruokavalion ideana on käyttää rajoitetusti elintarvikkeita, jotka sisältävät herkälle vatsalle helposti oireita aiheuttavia hiilihydraatteja. Tällaisia huonosti ruoansulatuksessa imeytyviä hiilihydraatteja on monissa tutuissa ruoissa, kuten rukiissa, vehnässä ja ohrassa, sipulissa ja valkosipulissa, useissa hedelmissä ja juureksissa sekä laktoosia sisältävissä maitovalmisteissa.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat