Kananmunasta saat loihdittua helpot herkut kevään juhlaan – Nämä kolme pikkuruokaa kruunaavat pääsiäisaamun brunssin

Hae makumaailma nyt hieman kauempaa: kokeile turkkilaista pizzaa tai ranskalaisia kreppejä. Hummusta ja shakshukaa syödään monessa maassa Välimeren alueella.

Shakshukan eli tomaattisen kananmunapannun voi tarjota hummuksen kanssa.

1.4.2021 2:00 | Päivitetty 1.4.2021 11:35

Kananmuna kuuluu pääsiäiseen kuten uudet perunat juhannuspöytään. Ja hyvä niin, sillä arkisesta ja edullisesta raaka-aineesta saa loihdittua monenlaisia herkkuja juhlapöytään. Näistä resepteistä löytyy brunssipöydän tähti, mutta krepit, turkkilainen pizzapiiras ja tomaattikastikkeessa kypsyneet munat maistuvat myös lounasruokina.

Mutta miksi munia syödään etenkin pääsiäisenä?

Lintujen munat ovat vuosituhansia vanhoja symboleja. Niihin on liitetty ajatuksia esimerkiksi hedelmällisyydestä, elämän alusta ja keväisestä uudelleensyntymisestä. Munia on annettu lahjaksi, mutta myös esimerkiksi uhrattu pelloille paremman sadon toivossa.

Jo valmiiksi merkityksiä sisältäneistä linnunmunista tuli myöhemmin kristinuskossa ylösnousemuksen symboli.

Munien syömisellä pääsiäisenä on ollut myös käytännön sanelema puoli: kirkollisen paaston aikana ei saanut syödä munia – ja kun paasto pääsiäisenä päättyi, munia oli kertynyt jo melkoinen varasto.

Näissä resepteissä kananmunaa säestävät maut Välimeren ympäristöstä. Kokeile tomaattisessa kastikkeessa haudutettuja munia, paista munat ranskalaisten kreppien täytteeksi tai leivo turkkilaiset pizzapiirakat ja viimeistele ne munilla.

Hummus eli kikherneistä tehty tahna on kaikkien herkkusuiden huulilla juuri nyt. Suosion salaisuus piilee simppelissä valmistustavassa ja miedohkossa maussa, johon on helppo yhdistää muita raaka-aineita.

Erityisen ajankohtaista on yhdistää hummus muihin ruokiin. Oheisen ohjeen inspiraatio on helsinkiläisestä Hummus Bar -ravintolasta, jossa tahnan kanssa tarjoillaan shakshukaa eli tomaatti-paprikakastikkeessa haudutettuja munia.

Kananmuna on oiva täyte moneen asiaan. Kuten vaikka ranskalaisiin kreppeihin, joissa kinkku ja juusto saavat päällyksen paistetusta kananmunasta. Letut taitellaan neliöiksi rullaamisen sijaan, ja niiden kanssa tarjoillaan salaattipinaattia. Täydellinen lounas, pikkupala tai pääroolin esittäjä aamiaiselle syntyy helposti.

Täytettä voi varioida syöjien ja jääkaapin sisällön mukaan. Kokeile esimerkiksi kylmäsavuhärkää, savulohta tai paistettuja sieniä.

Juustolla, kinkulla ja kananmunalla täytetyt krepit taitellaan neliöiksi ranskalaiseen tapaan.

Onko se pizza, onko se piiras vai onko se leipä? Soikeanmuotoinen pide on kaikkien näiden herkullinen yhdistelmä. Turkkilaisessa pizzapiiraassa on runsaasti juustoa, joten se muistuttaa myös georgialaista hatsapuria. Tässä reseptissä täytteen päälle rikotaan vielä kananmuna.

Turkkilaisen pizzapiiraan voi viimeistellä kananmunalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat