”Innostusta on mahdoton pidätellä” – aasialaisen vegaaniravintolan annokset osoittautuivat testissä huipuiksi - Ruoka | HS.fi

”Innostusta on mahdoton pidätellä” – aasialaisen vegaaniravintolan annokset osoittautuivat testissä huipuiksi

Hoang Le perusti ravintolan rasvaisen raskaisiin aasialaisruokiin kyllästyneille.

Vegoshi tarjoaa kevyitä ja terveellisiä vegeruokia eri puolilta Aasiaa.

8.11.2021 19:00

Vegoshi

Pikatesti

Missä? Kluuvin kauppakeskus, Yliopistonkatu 6.

Koska? Ma–pe 11–21, la 12–21.

Paljonko? Kulhot 13,90–14,90 e, kasvissushit (8–10 kpl) 9,50–11,50 e, kesärullat 3,50–3,90 e. Lounas ma–pe (klo 11–15) 11,90–13,90 e.

Esteetön? Kyllä.

Nouto tai kuljetus? Kyllä.

Kluuvin kauppakeskuksen Vegoshi-vegaaniravintolan kasvissushista ja -lounaista on kiirinyt kehuja.

Vietnamista Helsinkiin opintojen perässä muuttanut omistaja Hoang Le perusti Vegoshin alkujaan Vaasaan. Lähtösykäys aasialaistyyliselle vegaaniselle ravintolalle oli pitäjän tympääntyminen länsimaisten aasialaisravintoloiden usein rasvaiseen raskauteen.

Le onkin tuonut ravintolaansa terveellisinä ja herkullisina pitämiään vaikutteita eri puolilta Aasiaa, erityisesti Vietnamista, Koreasta ja Japanista.

Ensimmäisenä Vegoshissa ilahduttaa paikan simppelin tyylikäs olemus. Jo pelkkä istuskelu isojen ikkunoiden ääressä kohottaa tunnelmaa – täällä ei tunne olevansa kauppakeskuksessa.

Tiskille on koottu nähtäville valikoima annoksissa käytettäviä raaka-aineita. Arvostan pyrkimystä läpinäkyvyyteen.

Myös pitsireunaiset nyytit ja rullasushit tehdään kasviperäisistä aineksista.

Kokeilemani annokset ovat lajissaan ja hintaluokassaan suorastaan huippuja: innostusta on mahdoton pidätellä siinä vaiheessa, kun värikkään raikkailta näyttävät ja muhkeat kulhoannokset saapuvat pöytään.

”Ihan sairaan kauniita. Juuri tämän takia rakastan bowleja”, kasvisruokatrendeihin perehtynyt ystäväni huudahtaa.

Vegoshin à la carte -lista ulottuu vegesushista kesärulliin ja paikan päällä tehtyihin dumplingeihin. Testin lumoavimmiksi paljastuvat kuitenkin juuri laakeille lautasille rakennetut kulhot.

Suosikiksemme nousee ravintolan suosituin kulhoannos Buddha bowl. Se sisältää muun muassa teriyaki-kastikkeella ja seesaminsiemenillä kuorrutettua täyteläistä avokadoa, bataattia, tofua, paahdettuja kikherneitä, mangoa sekä pinaattia.

Riisin ja korealaisen gochujang-tahnan ympärille kehämäisesti rakennettu bibimbap-kulho, joka näyttäisi käynnin jälkeen kadonneen listalta, on kevyesti pistävästä kimchistä huolimatta hieman edellistä vaisumpi.

Ravintolan neljän eri sushisetin lista olisi mukava syödä läpi. Tarjolla on vain sushirullia, joista valitsemme siitakesientä, porkkanaa ja seesaminsiemeniä sisältävät, varsin maukkaat teriyaki-palat. Niiden järjestelmällinen asetelma vaalealla lautasella on kuin taideteos.

Muhkeiden ja näyttäviksi puolitettujen vietnamilaisten kesärullien juju on tietenkin kastikkeessa. Rullien miedot maut saavat kaivattua potkua täyteläisestä maapähkinädipistä, jota voi ostaa kimchin tavoin mukaan purkkiin pakattuna.

Ja vielä dumplingit. Niitä tarjotaan alkupalamaisissa kolmen ryppäissä, vaikka pitsimäisen rapean reunuksen koristamia nyyttejä voisi mieluusti herkutella sushin tapaan isommankin määrän.

”Täällä ei ole kitsasteltu raaka-aineissa”, seuralaiseni ylistää kokonaisvaikutelmaa, jossa hinta, laatu ja esteettisyys paiskaavat kohottavasti kättä.

Valloittava Vegoshi on erittäin suositeltava ja mutkaton lounas- ja ateriointikohde kaupungin ytimessä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat