Ruokasuolan vähentämiseen on yksinkertainen kikka – Pienellä muutoksella määrä voi pudota kymmenellä prosentilla - Ruoka | HS.fi

Ruokasuolan vähentämiseen on yksinkertainen kikka – Pienellä muutoksella määrä voi pudota kymmenellä prosentilla

Suomalaiset syövät edelleen liikaa suolaa. Piilosuolaan puuttuminen on tehokkaampi keino vähentää suolan saantia kuin sirotinkäden suitsiminen.

Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta syö suolaa suositusta enemmän.

3.11. 9:56

Kohonnut verenpaine on yksi suomalaisen kansanterveystyön ikuisista murheenkryyneistä. Liika verenpaine vahingoittaa sydänlihasta, valtimoita, aivoja ja munuaisia. Se altistaa infarkteille ja kuolemalle.

Liiallisen natriumin saannin tiedetään kohottavan verenpainetta väestötasolla. Siksi viranomaiset ovat vuosikymmenten ajan yrittäneet suitsia suomalaisten rakkautta ruokasuolaa eli natriumkloridia kohtaan. Tehtävässä ei ole onnistuttu kovin hyvin.

Ravitsemussuosituksissa ruokasuolan päivittäiseksi enimmäissaanniksi on linjattu viisi grammaa. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta syö suolaa suositusta enemmän. Etenkin miehet suolaavat itseään. Heistä 98 prosenttia saa liikaa natriumkloridia.

Yksi tapa vähentää natriumin saantia on pöytäsuolan vaihtaminen mineraalisuolaan. Kysyimme asiantuntijalta, onko suolan vaihtamisesta oikeasti hyötyä.

Mineraalisuolaksi kutsutaan suolavalmistetta, jossa osa natriumista on korvattu kalium- ja magnesiumyhdisteillä. Tunnetuin tuotteista lienee Pansuola, joka koostuu 57-prosenttisesti natriumkloridista, 28-prosenttisesti kaliumkloridista ja 12-prosenttisesti magnesiumsulfaatista. Lisäksi siinä on pieni määrä muita yhdisteitä.

”Mineraalisuolassa olennainen juttu on haitallisen natriumin pienempi osuus. Yleensä niissä on korvattu noin puolet natriumkloridista kaliumilla ja joskus magnesiumilla. Natriumia ei kuitenkaan voi ottaa suolasta kokonaan pois. Silloin maku muuttuisi liian paljon”, sanoo ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.

Kun kuluttaja valitsee suolavalmistetta, terveyden kannalta tärkeintä on siis tehdä valintoja, jotka vähentävät natriumin saantia. Silti myös muilla mineraaleilla on verenpaineen kannalta väliä.

”Mineraalisuolan kalium alentaa verenpainetta, sillä se on aineenvaihdunnassa natriumin vastavaikuttaja”, Schwab tiivistää.

Mineraalisuolan kaliumista on luultavasti hyötyä vain, jos kaliumin saanti tavallisesta ruoasta on puutteellista. Useimmat suomalaiset saavat sitä tarpeeksi.

Munuaispotilaille liika kaliumin saanti on suorastaan haitallista, sillä se voi rasittaa sydäntä. Heidän kannattaakin punnita lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa, onko mineraalisuola juuri heille paras tapa vähentää natriumin saantia.

Piilosuolaan puuttuminen on kuitenkin tehokkaampi keino vähentää suolan saantia kuin sirotinkäden suitsiminen.

Suomalaiset saavat arviolta 80 prosenttia natriumistaan elintarvikkeisiin lisätystä suolasta tai ruokavalion luonnollisista natriumin lähteistä. Toisin sanoen suolasirotinta käyttelemällä on mahdollista vaikuttaa omaan suolan saantiin noin viidesosan verran.

Piilosuolaan puuttuminen on kuitenkin tehokkaampi keino vähentää suolan saantia kuin sirotinkäden suitsiminen. Kuluttaja voi kaupassa vertailla leipien ja leikkeleiden suolapitoisuuksia ja valita ostoksensa tältä pohjalta. Ja ravintolassa voi kysyä, onko annosta mahdollista saada vähäsuolaisena.

Jos keskimääräinen suomalainen täyttäisi suolasirottimensa tyypillisellä mineraalisuolalla, hänen ruokasuolan saantinsa voisi pudota noin kymmenen prosenttia. Kansanterveyden kannalta se on iso pudotus.

Mineraalisuola ei maistu yhtä suolaiselta kuin ruokasuola.

Tutkimusnäyttö mineraalisuolaan siirtymisen hyödyistä on kuitenkin ristiriitaista. Ei ole selvää toteutuuko mineraalisuolan teoreettinen terveyshyöty aina arkielämässä. Tämä johtuu siitä, että mineraalisuola ei maistu yhtä suolaiselta kuin ruokasuola.

”Jos suolaa lisätään ruokaan makuaistin varassa, mineraalisuola ei välttämättä vähennä yhtään natriumin saantia. Sitä kannattaakin käyttää yksi yhteen saman verran kuin käyttäisi normaalia suolaa. Esimerkiksi teelusikallinen ruokasuolaa korvataan teelusikallisella mineraalisuolaa”, Schwab neuvoo.

Koska mineraalisuolalla yritetään vähentää ruokasuolan saantia, voisi olettaa, että paras mineraalisuola on se, jossa natriumkloridia on vähiten. Erittäin matalanatriuminen mineraalisuola saattaa maistua suussa kuitenkin kitkerältä ja metalliselta, ja kuluttajat siksi hyljeksivät sitä.

”Hoidan sydänpotilaita, joten olen koko ajan tekemisissä suolan saannin kanssa. Monelta potilaalta olen kuullut, että mineraalisuola ei maistu heistä samalta kuin ruokasuola. Aistimukset ovat kuitenkin yksilöllisiä. Osa kokee makueron suurempana kuin joku toinen”, Schwab pohtii.

Suolavalmisteiden makuja on tutkittu. Esimerkiksi erään perulaisen tutkimuksen mukaan ruokasuolalla maustettu riisi maistui erilaiselta kuin normaalilla mineraalisuolalla maustettu. Makuero kuitenkin katosi, kun suolan kaliumpitoisuutta laskettiin 25 prosenttiin, jolloin vastaavasti natriumkloridin osuus oli 75 prosenttia. Koehenkilöt eivät erottaneet näin maustettua riisiä tavallisella ruokasuolalla maustetusta.

Pitäisikö ruokakauppojen hyllyille saada useammanlaisia mineraalisuolatuotteita?

Jos tutut mineraalisuolat maistuvat kuluttajasta väärältä, ehkä ratkaisu olisi 75-prosenttisen suolavalmisteen lanseeraaminen. Mikäli suomalaiset täyttäisivät sirottimensa tällaisella tuotteella, heidän ruokasuolan saantinsa laskisi keskimäärin viidellä prosentilla ilman suurta kulinaarista haittaa. Pudotus ei kuulosta isolta, mutta senkin kansanterveydellinen vaikutus olisi suuri.

Samaa natriumin ja kaliumin suhdetta käytettiin myös eräässä vastikään julkaistussa suuressa verrokkitutkimuksessa. Siinä mineraalisuolan vaikutusta terveyteen testattiin kuudensadan kiinalaisen kylän avulla. Tulos oli selvä: ruokasuolan vaihtaminen 75 prosenttia natriumkloridia sisältävään mineraalisuolaan vähensi natriumin saantia, kuolleisuutta ja monien sairauksien esiintyvyyttä.

Pitäisikö suomalaisten ruokakauppojen hyllyille saada useammanlaisia mineraalisuolatuotteita – myös sellaisia, joissa natriumia on tuntuvasti yli puolet?

Schwab pitää ajatusta kiinnostavana, mutta toteaa, että riittävää tietoa ei länsimaista vielä ole. Siispä asiaan on vaikeaa ottaa kantaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat