Suomi sai uuden Michelin-ravintolan – Finnjävel Salongin tarjonta ylistää mummojen kokkausta - Ruoka | HS.fi

Suomi sai uuden Michelin-ravintolan – Finnjävel Salongin tarjonta ylistää mummojen kokkausta

Pohjoismaiden Michelin-tähdet jaettiin Norjan Stavangerissa maanantai-iltana. Kaikki Suomen Michelin-ravintolat sijaitsevat Helsingissä.

Ravintola Finnjävel Salonki.

13.9. 22:19

Suomi on saanut uuden Michelin-ravintolan, ja se on suomalaisempi kuin mikään aiemmin tähdellä palkittu paikka.

Uusi tähti annettiin helsinkiläiselle Finnjävel Salongille maanantaina, kun pohjoismaiset ravintolat tähdittävä Michelin-opas julkistettiin Stavangerissa Norjassa.

Aiemmin Etelärannassa toiminut Finnjävel sijaitsee nykyisin Helsingin Taidehallin yhteydessä. Suomalaiseen keittiöön erikoistuneen paikan listalta on löytynyt modernisoituja perinneannoksia, muun muassa tirripaistia, läskisoosia, rössypottua ja kerroskiisseliä. Ravintolassa on erikseen fine dining -puoli Salonki ja mutkaton Sali. Tähden sai fiinimpi Salonki.

Finnjävelin tähden myötä Tommi Tuomisesta tulee kahden Michelin-tähden ravintoloitsija-keittiömestari, sillä myös hänen toisella ravintolallaan, Demolla, on Michelin-tähti. Pieni Demo on pitänyt tähtensä jo vuodesta 2007, pisimpään Suomen tähtiravintoloista.

Finnjävel Salonki palkittiin Michelin-tilaisuudessa myös parhaasta palvelusta, mitä voi pitää yllättävänä, sillä suomalaisia ravintoloita ei ole perinteisesti hehkutettu palvelustaan.

Tähtijulkistus oli suomalaisittain myös pettymysten ilta. Jo edellisen tähtijulkistuksen aikoihin, juuri ennen koronapandemiaa, moni toivoi ja suorastaan odotti Palace-ravintolalle toista tähteä, ja näin oli tälläkin kertaa. Mutta jälleen keittiömestari Eero Vottonen sai niellä pettymyksensä.

Kahden tähden saaminen olisi ollut merkittävä saavutus, sillä Suomessa ei ole ollut vuoden 2013 jälkeen kahden tähden ravintolaa. Silloin Hans Välimäen ohjastama Chez Dominique lopetti toimintansa.

Korkeimman luokituksen kolmen tähden ravintolaa Suomessa ei ole ollut.

Tommi Tuominen ja Henri Alén omistavat Finnjävel-ravintolan.

Toinen hartaasti odotettu merkintä suomalaiselle ravintolakartalle olisi ollut Savoy-ravintolan ensimmäinen tähti, mutta se jäi edelleen saavuttamatta. Vuonna 1937 perustettu klassikkoravintola jäi mittavasta uudistumisestaan huolimatta ilman tavoiteltua palkintoa.

Illan valopilkkuihin kuului pienen Grön ravintolan menestys. Se sai pitää tähtensä, minkä lisäksi ravintolalle ja sen keittiömestari Toni Kostianille annettiin ympäristövastuullisuutta osoittava vihreä tähti.

Koronapandemian takia Michelin-oppaan julkistus poikkesi tällä kertaa tavallisesta parillakin tavalla. Julkistus siirrettiin keväältä syksyyn, ja painetun kirjan sijaan opas ilmestyi nyt vain digitaalisessa muodossa.

Koska Michelin-tuomarit pääsivät koronarajoitusten takia liikkumaan tavallista huonommin ja ravintolat olivat välillä suljettuja, arvioinneissa tukeuduttiin todennäköisesti tavallista enemmän aiempien testikäyntien kokemuksiin. Alalla arveltiin etukäteen, etteivät ravintolat tule menettämään tähtiä tänä vuonna kovinkaan helposti.

Suomen kaikkien aikojen ensimmäisen Michelin-tähden ansaitsi Palace Gourmet-ravintola vuonna 1987. Hans Välimäen Chez Dominique puolestaan oli ainoa suomalaisravintola, joka on saanut kaksi tähteä. Chez Dominique toimi vuosina 1998–2013.

Michelinin tarkastajat arvioivat ravintolan ruuan raaka-aineiden laatua, valmistustapaa ja makujen yhteensopivuutta, persoonallisuutta, rahanarvoisuutta ja laadun pysyvyyttä.

Luokituksessa yksi tähti tarkoittaa, että ravintola on kategoriassaan poikkeuksellisen hyvä. Kaksi tähteä kertoo, että ravintolan takia kannattaa tehdä kiertomatka. Kolmen tähden ravintola on jo itsessään matkan arvoinen.

Suomessa toimii nyt seitsemän Michelin-ravintolaa: Demo (tähti vuodesta 2007), Grön (tähti vuodesta 2018), Olo (tähti vuodesta 2011), Ora (tähti vuodesta 2018, tähti Chef & Sommelier -nimellä vuosina 2014–2017), Palace (tähti vuodesta 2019), Inari (tähti vuodesta 2020) ja Finnjävel (tähti 2021).

Finnjävel teki onnistuneen paluun Helsingin ravintolakentälle

Suomen todennäköisesti kallein ravintola ikinä HS:n arviossa: Helsingin Palace lähestyy täydellisyyttä, mutta halvin illallinen maksaa 169 euroa

Uudistunut ravintola Savoy onnistui klassikkoannoksissa, mutta keittiö teki myös häkellyttäviä virheitä

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat