Kananmunan kuorimiseen on olemassa helppo niksi, jolla kuori irtoaa yhtenä kappaleena – HS testasi ja totesi toimivaksi - Ruoka | HS.fi

Kananmunan kuorimiseen on olemassa helppo niksi, jolla kuori irtoaa yhtenä kappaleena – HS testasi ja totesi toimivaksi

HS:n testissä kananmunien kuorimista kokeiltiin ravistelemalla, pyörittelemällä ja leikkaamalla.

Kananmunan kuorimiseen on monta erilaista tekniikkaa.

28.10.2021 9:21

Keitetyn kananmunan kuorimiseen on monta tapaa, joista yleisien lienee kolauttaa kuorta lusikalla tai muulla kovalla reunalla, ja irrottaa sitten osat pois pala kerrallaan.

Toisinaan kuoret lähtevät irti raastavan pienissä osissa ja näpertämiseen kuluu pitkä tovi.

HS testasi verkosta löytyviä erilaisia vinkkejä kananmunien nopeampaan ja hermoja säästävämpään kuorimiseen.

Kananmunaa keittäessä ei ole niinkään väliä, laittaako munat kylmään vai kiehuvaan veteen, kertoo Marttaliiton kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen.

Pääasia on, että alkaa laskea minuutteja silloin, kun vesi kiehuu.

”Kannattaa huomioida, että aivan tuoreesta kananmunasta kuori saattaa olla hankalampi irrottaa, kuin vanhemmasta.”

HS:n testissä huomattiin, että useat vinkit toimivat parhaiten kovaksi keitettyihin kananmuniin. Jos munankeltuainen jäi raa’aksi, monet tekniikoista saivat aikaan vain sotkun.

Kananmunia keitettiin siis yhdeksän minuuttia ja ne säikäytettiin eli huuhdeltiin huolellisesti kylmän veden alla ennen kuorimista.

Kylmällä vedellä säikäyttäminen pysäyttää kananmunan kypsymisen ja helpottaa kuoren irtoamista.

Helsingin yliopiston kemian professori Lauri Halonen arvelee sen johtuvan siitä, että kananmunan lämpötilan pudotessa sen sisuksen tilavuus pienenee enemmän kuin kuoren, jolloin sisus irtoaa kuoresta helpommin.

Testissä kokeiltiin kolmea eri tekniikkaa:

Pyörittele kananmunaa tasoa vasten

Kananmunaa pyöritetään leikkuulautaa, lautasta, pöytää tai tasoa vasten siten, että munan kuori menee rikki. Pyörittelyä jatketaan kunnes kuori on mennyt pieneksi muruksi munan pinnassa.

Sen jälkeen kuori poistetaan.

Testissä tämä tekniikka yllätti positiivisesti. Kuori lähti helposti yhtenä kappaleena eikä munan pintaan jäänyt lainkaan pieniä munansiruja.

Ravista kananmunia rasiassa

Kananmuna laitetaan kannelliseen muovirasiaan ja ravistetaan, kunnes kuori on mennyt palasiksi munan pinnassa.

Sen jälkeen kuori poistetaan.

Tämä oli testin riemullisin tapa kuoria kananmuna. Testissä toimivuus kokeiltiin vain yhdellä munalla, mutta verkossa vinkataan, että tällä tyylillä pääsee helposti eroon myös useamman munan kuoresta kerralla.

Miinuksena se, että kananmunan päälle jäi pieniä kuoren paloja, jotka saa toki pois nyppimällä tai huuhtomalla munan vedellä.

Leikkaa kananmuna veitsellä kahtia

Kananmunaa napautetaan veitsellä niin, että kuori menee rikki. Tämän jälkeen muna halkaistaan veitsellä kuorineen.

Sitten lusikka sujautetaan kuoren ja munan väliin ja napataan puolikas muna kuoresta.

Testissä tekniikka osoittautui hyvin toimivaksi ja siistiksi tavaksi. Mieleen tuli avokadon halkaiseminen.

Tapa ei toki toimi, jos haluaa säilyttää kananmunan muodon kokonaisena.

Verkossa vinkattiin myös, kuoren irtoamista saattaa edesauttaa, jos lisää keitinveteen ruokasoodaa.

Tapa on tuttu myös Marttaliiton Tuoviselle. Se perustuu siihen, että sooda muuttaa munaa ympäröivän veden emäksisemmäksi.

HS:n testissä ei huomattu mullistavaa eroa kuoren irtoamiseen oli keitinvedessä ruokasoodaa tai ei.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat