”Maaginen suolaisen ja makean välimuoto” – Selvitimme, mistä saa Helsingin parhaat skonssit - Ruoka | HS.fi

”Maaginen suolaisen ja makean välimuoto” – Selvitimme, mistä saa Helsingin parhaat skonssit

Helsingissä voi nauttia iltapäiväteekattauksia jo useassa eri paikassa, minkä lisäksi skonsseja myydään muutamissa kahviloissa ja kaupoissa sellaisenaankin.

Tarjoilija Amanda Myllymäki asettelee karpaloskonsseja tarjolle St. George Bakery -kahvilassa.

6.12.2021 19:00

Leivoin koko lapsuuteni viikonloput aamupalapöytään ensimmäisen luokan kokkikerhossa oppimiani teeleipiä. Myöhemmin ymmärsin, että valmistamani leivonnainen oli skonssi. Se on maaginen suolaisen ja makean välimuoto – ei keksi eikä oikein leipäkään.

Skonssin alkuperä on kiistanalainen. Erään näkemyksen mukaan se sai nimensä Skotlannin Sconessa sijaitsevasta kivestä, jonka luona kuninkaat kruunattiin. Toiset sanovat nimen juontuvan hollannin schoonbrotin hienoa leipää tarkoittavasta nimityksestä. Gaeliksi sgonn tarkoittaa muodotonta massaa, jolta skonssitaikina monesti näyttääkin. Jotkut pitävät skonssia peri-irlantilaisena herkkuna.

Monisatavuotisen – ensimmäinen maininta leivonnaisesta on vuodelta 1513 – skonssin serkku löytyy Yhdysvalloista nimeltä biscuit. Biscuit tarjoillaan tosin yleensä liharuokien seurana. Tätä ei taas tule sekoittaa brittien biscuitiin, joka tarkoittaa keksiä.

Kyseessä on mureneva leivonnainen, jota tulisi käsitellä ja vaivata mahdollisimman vähän. Tämä oli tietysti myös ekaluokkalaisen leivonnasta innostuneen mieleen, vaivaaminen kävi voimille.

Skonssien ominaisuuksiin kuuluu nopeus. Se on soodalla kohoava pikaleipä, jonka leivonnassa käytetään yleensä hapanmaitotuotetta. Sen avulla sooda reagoi voimakkaasti antaen leivokselle sen ominaisen ilmavuuden.

Voinen leivos on juurruttanut asemansa Britannian iltapäiväteekulttuuriin viimeistään 1840-luvulla, kun kuningatar Viktorian kamarineito, Bedfordin herttuatar Anna Russell, tilasi ruokailujen välissä teetä ja jotain pientä sen kylkeen.

Perinteisesti skonssi tarjotaan hillon ja paksun kermavaahdon kanssa.

Briteissä skonssi tarjotaan yleensä hillon ja clotted creamin kanssa. Clotted cream on erittäin rasvaista ja paksua kermaa, joka on saavuttanut sille tyypillisen yli 60 prosentin rasvapitoisuuden höyrystyessään vesihauteessa.

Helsingissä voi nauttia iltapäiväteekattauksia jo useassa eri paikassa, minkä lisäksi skonsseja myydään muutamissa kahviloissa ja kaupoissa sellaisenaankin. Testasimme kolme skonssia, St. Georgen sattumia sisältävän, Limbun suolaisen ja Bruketin maustamattoman skonssin. Ne ovat leivinjauheen ja ruokasoodan sekoituksella kohotettuja leivonnaisia.

Limbbun juustoskonssi.

Leibomo Limbbun juustoskonssi

Missä? Helsingin keskustan Stockmannin Food Market Herkku.

Paljonko? 2,30 e.

Suolaisia skonsseja ei ole paljon tarjolla, mutta onneksi on lahtelainen Leibomo Limbbu. Sen manchegojuusto-skonssien kuori on rouhea ja paksu. Piimään leivottu leivos on noussut kuvauksellisesti. Sisus on testatuista ilmavin, ja voi maistuu. Piimä tuo napakan hapokkuuden tasaisina pyörteinä skonssiin levinneen manchegon rinnalle. Yhdistelmä on huumaava. Lahtelaisleipomon skonsseista vastaa Kristiina Bern.

St.George Bakeryn karpaloskonssi.

St. George Bakeryn karpaloskonssi

Missä? Yrjönkatu 13.

Paljonko? 4,50 e.

St. George Bakeryn skonssien perusresepti on ollut alusta asti sama, ainoastaan mausteet ovat vaihdelleet. Piimään leivotun karpaloskonssin rapea kuori on ennen paistoa voideltu ja viimeistelynä sen päällä on tomusokeria. Sooda maistuu skonssissa kutkuttavan kepeänä takapotkuna. Taikina on testatuista tiivein. Kuivatut karpalot ovat leivoksen sisällä kosteita, ulkopuolelle eksyneet ovat vängästi karamellisoituneita. Skonsseista vastaa Filip Forsberg.

Bruketin skonssi.

Bruket

Missä? Kaikukatu 4 B.

Paljonko? 3,80 e.

Hyvin kohonnut ja pallomainen skonssi on testin pienin. Sen harvinaisen neutraali maku jättää tilaa täytteille. Tällä kertaa skonssi oli tehty piimän sijaan maidon ja kerman sekoitukseen, mikä saattaa selittää muita testattuja skonsseja miedomman maun. Leivonnainen muistuttaa lapsuuden teeleipää, joka toimii alustana hillolle ja juustolle. Skonsseista vastaa kondiittori Juulia Mustonen, ja niitä on varmimmin tarjolla tiistaisin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat