Ripaus luksusta joulun ajan ruokiin: tässä tulevat juhlakauden parhaat mätiherkut - Ruoka | HS.fi

Ripaus luksusta joulun ajan ruokiin: tässä tulevat juhlakauden parhaat mätiherkut

Sekoita mäti kastikkeeksi lohelle, viimeistele sillä piiras tai pyöräytä pastan joukkoon. Sesongin hauskimmassa mätiherkussa pallerot pääsevät sipsien seuralaisiksi.

Joulun helpoin iltaherkku ovat mädillä ja smetanalla päällystetyt sipsit.

16.12.2021 2:00

Mikä on naurettavan helppo valmistaa, mutta maistuu lähes rikollisen hyvältä? Ruotsalaiset mätisipsit!

Muutama vuosi sitten naapurimaan lehdissä ja sosiaalisessa mediassa levisi hittiohje, joka yhdistää samalle lautaselle sipsejä, mätiä, smetanaa ja sipulia.

Nautinnollisuus syntyy kahden aineksen ristiriidasta. Halvat perunalastut yhdistettynä juhlavaan (ja hinnakkaaseen) mätiin luovat makuparin, joka on enemmän kuin osiensa summa.

Tyylikäs ja juhlava mätipasta valmistuu carbonaran tapaan, mutta pekonin sijaan makua pehmentää kerma.

Mätisipsien kokeilun jälkeen voi olla matalampi kynnys käyttää mätiä myös pastaan.

Spaghetti carbonara eli pekonista, kananmunasta ja juustosta valmistettu pasta on rakastettu klassikko. Talviseen juhlakauteen perinnepasta puetaan uuteen asuun vaihtamalla pekoni mätiin. Kastikekin saa kermasta sesonkiin sopivan säväyksen.

Kiireistä kokkia ilahduttaa tieto, että tämä pasta syntyy simppelisti vain muutamasta aineksesta, ja kastike valmistuu pastan kiehuessa.

Mätikastikkeen kanssa tarjotusta kylmäsavulohesta ja mummonkurkuista saa herkullisen pienen alkuruoan jouluiselle aterialle.

Mädistä puhuttaessa ei voi ohittaa smetanaa, sillä nämä kaksi ovat kuin luodut toisilleen. Lempeän vaalea smetana pilkuttuu mädin ansiosta juhlavaksi. Mainio jouluinen alkuruoka syntyy, kun kastikkeen kanssa tarjoilee graavattua tai kylmäsavustettua lohta ja mummonkurkkuja.

Joulun upein suolainen piirakka aateloidaan kahdella täytteellä.

Mäti sopii myös suolaisen piirakan viimeistelyyn.

Jos piirakkahammasta kolottaa, mutta aika tai viitseliäisyys ei riitä quichen paistamiseen, kannattaa ottaa avuksi kaupan voi- tai lehtitaikina. Valmistaikinan avulla voi kaahata oikotietä onneen ja valmistaa tyylikkään piirakan, jota kehtaa tarjota vieraillekin.

Oheisessa piirakkaohjeessa luotetaan kahden täytteen taktiikkaan. Ennen paistamista taikina saa juustoisen hunnun. Paistamisen jälkeen piirakan päälle lastataan vielä mätiä ja katkaraputahnaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat