Viime hetken lisukesalaatit joulupöytään – Näihin herkullisiin salaatteihin löydät ainekset lähikaupasta - Ruoka | HS.fi

Viime hetken lisukesalaatit joulupöytään – Näihin herkullisiin salaatteihin löydät ainekset lähikaupasta

Rosollin tujakampi serkku punajuuri-saaristolaisleipäsalaatti, makean kirpeä persimonisalaatti ja Lähi-idän makuja pursuava paahdettu ruusukaalisalaatti raikastavat jouluruoan juuri sopivasti. Raaka-aineet näihin ihanuuksiin löytyvät lähikaupasta.

Punajuuri-saaristolaisleipäsalaatti sopii vaikka rosollin korvaajaksi.

23.12.2021 2:00 | Päivitetty 23.12.2021 6:37

Näyttävä ja helppo salaatti keventää jouluruokapöydästä lastatun lautasen. Näitä herkullisia, lähikaupan aineksista valmistuvia salaatteja höystää kekseliäs kastike.

Salaattien valmistus kannattaa aloittaa aina kastikkeesta, jotta maut ehtivät sopivasti tasaantumaan sillä aikaa, kun salaattia tehdään.

Lusikoi salaatin joukkoon kastiketta aina jo hieman ennen tarjoilua mehevöittämään ja maustamaan, ja tarjoa loput kastikkeesta erikseen kastikekupista. Näin salaatti ei lötkisty, mutta maustuu kuitenkin juuri sopivasti.

Punajuuri-saaristolaisleipäsalaatti valmistetaan keitetyistä punajuurista, jotka voi hyvin keittää ja kuoria valmiiksi jääkaappiin paria päivää aikaisemmin. Säilykepunajuuret ovat tähän salaattiin liian etikkaisia.

Salaatin juju on joukkoon sekoitetussa piparjuurikastikkeessa, joka antaa salaatille sopivassa suhteessa makeutta, kirpeyttä ja piparjuuren suloista tulisuutta. Voissa paistetut saaristolaisleipäkrutongit rouskuvat salaatin joukossa koukuttavasti. Salaatti on varteenotettava kilpailija perinteiselle rosollille.

Salottisipuleista keitelty vinegretti maustaa hedelmäisen persimoni-mandariinisalaatin. Salottisipulit kannattaa viipaloimisen jälkeen kevyesti huuhtaista kylmällä vedellä, jolloin mausta häviää epämiellyttävä kitkeryys. Fenkoliviipaleita ja tuoretta pinaattia kannattaa taas liottaa jääkylmässä vedessä kymmenisen minuuttia, ja valuttaa tämän jälkeen huolellisesti, niin niistä tulee mahtavan rapeita.

Persimonisalaatin kruunaa sipulivinegretti.

Appelsiininkuorella ja vaahterasiirapilla maustetut, uunissa paistetut ruusukaalit tarjoillaan taatelivinegretin kanssa. Makeuden salaattiin tuo joukkoon pilkotut päärynät ja raikkauden granaattiomenansiemenet. Ruusukaalien kypsymistä kannattaa tarkkailla – jätä ne mieluummin hieman liian raaoiksi kuin ylikypsennät lötköiksi, sillä maku on tuorein ja paras rouskuvan napakoissa ruusukaaleissa.

Ruusukaalisalaatissa on Lähi-idän makuja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat