Alkoholittomien juomien hinnat nousevat ja älypuhelin korvaa tarjoilijan työtä – HS listasi muutokset, jotka näkyvät ravintoloissa jo ensi vuonna - Ruoka | HS.fi

Alkoholittomien juomien hinnat nousevat ja älypuhelin korvaa tarjoilijan työtä – HS listasi muutokset, jotka näkyvät ravintoloissa jo ensi vuonna

Mitä syömme vuonna 2022? Entä millaisia ravintoloita avataan? Listasimme kuusi uuden vuoden ravintolatrendiä.

Ravintolat joutuvat löytämään ratkaisuja alan henkilökuntapulaan. Kuvassa Ateljé Finne.

22.12.2021 19:00

1. Kansainvälistyminen ja monipuolistuminen

Italialaiset pizzauunit, pehmeät tacot ja tahmeat kuplateet ovat arkipäiväistyneet lyhyessä ajassa, eikä ruokatarjonnan monipuolistuminen näytä pysähtymisen merkkejä.

”Tarjolle tulee uutta: Japanista muutakin kuin sushia, Italiasta muutakin kuin pastaa, Kiinasta ja Intiasta eri alueiden ruokia”, HS:n ravintolakriitikko Teemu Luukka sanoo.

2. Esikaupunkialueiden virkistyminen

Hyvää ruokaa saa yhä useammin myös keskustan ulkopuolelta. Jo nyt on Leppävaaran Villa Lilla, Haukilahden Helmi, Vuosaaren Furu ja liuta eri kulttuurien keittiöitä. Malmin ostarilta saa kelpoa bibimbabia ja shanghaitacojen kopioita. Espoossa on monta varteenotettavaa ravintolaa.

3. Henkilökuntapula

Ravintoloiden henkilökuntapula näkyy jo nyt ailahtelevana ruuan laatuna ja onnahtelevana palveluna. Pitkittyessään pula voi johtaa aukioloaikojen supistamiseen ja digitalisaatioon, kuten etukäteistilauksiin ja -maksuihin sekä tiukkoihin sääntöihin pöytävarauksissa.

Jatkossa yhä useampi haluaa merenelävien olevan vastuullisesti pyydettyjä.

4. Eettisyys ja vastuullisuus

Kasvisruokien tarjonta ja etenkin vegaaniruuan saatavuus paranee. Raaka-aineissa, erityisesti merenelävissä, korostuu vastuullisuuden vaatimus. Sushia, kalakeittoa ja rapuleipiä syödään mieluusti useammin kuin ennen, mutta ei ympäristön tai kalakantojen kestokyvyn kustannuksella. Tämä trendi on vasta alussa.

5. Alkoholittomuuden nousu

Terveystrendin myötä alkoholin käyttö vähenee, ja koska se on ravintoloissa keskeinen tulonlähde, paikkausta haetaan alkoholittomista juomista. Nollaprosenttisten drinkkien ja juomien valikoima kasvaa ja niiden hinnat nousevat.

6. Muutoksentekijöiden hautomot

Uusia, kunnianhimoisten tekijöiden pyörittämiä pikkuravintoloita tulee lisää tekijöiltä, jotka ovat saaneet hyvät eväät luovassa työpaikassa.

Aikoinaan kaupungin ykköspaikat, kuten Chez Dominique ja Olo, kasvattivat kokonaisia kokkisukupolvia toimiessaan gastronomisina tiennäyttäjinä. Olo luopui korona-ajan alkuhetkillä toisen Michelin-tähden tavoittelusta, mutta uusia kykyhautomoita on tullut tilalle.

”Inari ja Grön kasvattavat omaperäisiä tekijöitä, jotka perustavat omia paikkojaan”, ravintolakriitikko Jouni K. Kemppainen kertoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat