Airfryereita on myyty pandemia-aikana Suomessa jo 100 000 kappaletta – "Pöhöttimellä" valmistetaan nyt kaikkea lihapullista pannukakkuihin - Ruoka | HS.fi

Airfryereita on myyty pandemia-aikana Suomessa jo 100 000 kappaletta – "Pöhöttimellä" valmistetaan nyt kaikkea liha­pullista pannu­kakkuihin

Mainosten mukaan airfryerin piti korvata friteerauskeitin. Todellisuudessa sillä voi korvata myös uunin ja mikron.

Airfryerissa voi kypsentää esimerkiksi kanankoipia.

12.1. 7:00

Kymmenen vuotta sitten Euroopassa esiteltiin ensimmäinen airfryer. Uudenlaiseen ruoanvalmistuskapineeseen pääsi tutustumaan kodintekniikkamessuilla Berliinissä.

Kanansiivet ja ranskalaiset perunat, juustotikut, leivitetyt kalafileet ja muut öljyssä rapeaksi uppopaistetut herkut saattoi uudella laitteella valmistaa entistä terveellisemmin. Airfryerissa eli ilmafriteerauskeittimessä ruoan kypsensi kuuman rasvan sijasta kuuma ilma.

Airfryerien suosio on kasvanut voimakkaasti parin viime vuoden aikana. Korona-aika ja etätyöt lisäsivät ruoanvalmistusta kotona, mikä on luonut tarpeen saada ruoka lautaselle mahdollisimman nopeasti erityisesti lounasaikaan.

Esimerkiksi isot kodintekniikkayritykset eivät pidä airfryereita enää ohimenevänä trendi-ilmiönä. Verkkokauppa.comissa airfryereiden myynti on kasvanut vuodesta 2019 asti jopa yli 30 prosentin vuosivauhdilla. Heidän arvionsa mukaan Suomessa on myyty noin sata tuhatta airfryer-laitetta.

Suosiosta kertovat myös muun muassa airfryer-aiheiset Facebook-ryhmät. Vuonna 2019 perustetussa, airfryer-vinkkejä jakavassa suomenkielisessä ryhmässä oli vuoden vaihtuessa 70 500 jäsentä.

Laitteen toimintaa kuvaa toinen siitä käytetty suomenkielinen nimi: kiertoilmakypsennin. Airfryer on kuin pieni kiertoilmauuni, jossa puhallin kierrättää vastuksen kuumentamaa ilmaa.

Airfryerilla voi siis kypsentää ja lämmittää ruokia ja leivonnaisia samaan tapaan kuin uunissa. Jotkut laitteista näyttävätkin pieniltä uuneilta, mutta useimmat muistuttavat enemmän friteerauskeittimiä.

”Airfryerissa ruoka kypsennetään yleensä korissa tai ritilällä, jolloin ilmankierto paistotilassa tehostuu. Ruoka kypsyy nopeammin kuin uunissa, mikä tekee laitteesta uunia energiataloudellisemman”, tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta kertoo.

Marjomaa kuvailee airfryeria arjen helpottajaksi, joka sopii pieneen talouteen, opiskelijaboksiin tai vapaa-ajan asunnolle, mutta myös avuksi päivittäiseen ruoanvalmistukseen. Merkistä ja mallista riippuen laitteilla voi valmistaa yleensä yhdestä neljään annosta kerrallaan.

”Laitteen teho lisää sen suorituskykyä. Tehokkaassa laitteessa valmistuvat isommatkin määrät lyhyemmässä ajassa. Eri laitteiden paistoajoissa voi olla suuria eroja”, Marjomaa sanoo.

Työtehoseuran vertailussa kanansiivet kypsyivät 800 wattia tehokkaammalla ja kooltaan suuremmalla laitteella 20 minuutissa, kun sama määrä siipiä pienemmässä laitteessa vaati 40 minuuttia.

Edullisetkin laitteet pärjäävät kohtuullisesti ja ajavat asiansa esimerkiksi yhden tai kahden henkilön taloudessa.

Laitteen teho näkyy myös sen hinnassa. Edullisimmillaan airfryerin saa muutamalla kympillä. Tehokkaimmat maksavat tällä hetkellä noin 300 euroa. Niissä voi olla ominaisuutena esimerkiksi tehostettu ilmankiertojärjestelmä. Sillä pyritään tavoittamaan mahdollisimman tasainen paistotulos.

Työtehoseurassa tehty testi kuitenkin osoitti, että edullisetkin laitteet pärjäävät kohtuullisesti ja ajavat asiansa esimerkiksi yhden tai kahden henkilön taloudessa.

”Laitteen hintaan vaikuttavat tehon lisäksi myös sen lisäominaisuudet, kuten lämpimänäpito- tai paineeton höyrykypsennysominaisuus. Myös mahdolliset valmiiksi ohjelmoidut kypsennysasetukset näkyvät hinnassa”, Marjomaa kertoo.

Lisähintaa tulee myös, jos hankkii laitteeseen sopivan kokoisia, uuninkestäviä vuokia, pannuja ja pariloita.

Vaikka laitteen käyttö on helppoa, se vaatii hieman harrastuneisuutta.

”Laitteiden mukana tulevissa käyttöohjeissa ja reseptiikassa on laitekohtaisia eroja. Osa resepteistä on vain englanniksi ja myös mittayksiköt voivat olla paunoja ja unsseja. Käyttöohjeiden ohjeellisilla paistolämpötiloilla ja -ajoilla pääsee alkuun, mutta laitteen käyttö vaatii opettelua ja kokeiluja ruokalaji kerrallaan”, Tarja Marjomaa sanoo.

Marjomaa kannustaa etsimään itselle sopivia reseptejä ja soveltamaan rohkeasti. Soveltaessaan kannattaa huomioida ainakin oman laitteen teho, ruoan määrä sekä paistoastian malli ja materiaali. Paistokorissa ruoat valmistuvat nopeammin kuin umpinaisessa astiassa.

Vaikka laite kytkeytyykin pois päältä säädetyn ajan kuluttua, ruoan valmistumista on myös tarkkailtava. Airfryerissa ruoka voi kärähtää siinä missä uunissa tai pannullakin. Lisäksi ruokaa on hyvä sekoittaa tai koria ravistella kypsennyksen aikana, jotta ruoka kypsyy tasaisesti.

”Paistokoria ei kannata ladata niin täyteen, että ruoka ottaa kiinni kuumaan vastukseen ja pääsee palamaan”, Marjomaa neuvoo.

Hän suosittelee sijoittamaan laitteen lähelle liesituuletinta, jos mahdollista. Myös airfryerilla kokatessa syntyy käryä.

Vaikka laitteen käyttö on helppoa, se vaatii hieman harrastuneisuutta.

Airfryerin paikka kotona onkin monille kynnys sen hankkimiseen. Laite vie tilaa pöytätasolla ja tarvitsee lähelle pistorasian sekä ympärilleen tilaa, jotta ilma pääsee kiertämään.

”Ilmanpoistoaukosta ulos tuleva höyry on noin 70-asteista, mikä voi vahingoittaa arkoja materiaaleja, jos laite sijoitetaan esimerkiksi yläkaappien alle”, Marjomaa sanoo.

Marjomaa muistuttaa myös käyttöturvallisuudesta. Joidenkin laitteiden ulkopinnat voivat kuumentua jopa noin 60-asteisiksi ja paistoastiat ovat yhtä kuumia kuin uunista pois otettaessa.

Facebookin airfryer-ryhmien keskustelut kertovat, että ”airilla” tai ”pöhöttimellä” valmistetaan lohkoperunoita, lehtitaikinaleivonnaisia, muffineja, laatikkoruokia, pannukakkuja, lihapullia ja monia tuttuja arkiruokia. Myös kokonaiset broilerit ja routapaisti ovat päivitysten mukaan onnistuneet hyvin. Perinteisesti uppopaistetut ruoat kuuluvat vähemmistöön.

Kommenteissa on keskusteltu esimerkiksi siitä, kuinka vastuksiin palaneen juuston saa pestyä pois – ja kuinka vahinko estetään: kiinnittämällä juustoviipaleet lämpimiin leipiin tikulla, jolloin ilmavirta ei tempaise viipaleita mukaansa, tai asettamalla ruoan ja vastuksen väliin suojaverkko. Erään ryhmän jäsenen mielestä suojaverkko onkin jopa laitteen tehoa tärkeämpi ostokriteeri.

Työtehoseuran Tarja Marjomaa kehottaa pohtimaan ennen laitteen hankintaa omaa käyttötarvetta ja paistotilan kokoa, jotta laitteen käyttö olisi mahdollisimman monipuolista. Ruoanvalmistukseen saattaisi riittää pienempi laite, mutta jos laitteella haluaa paistaa myös sämpylät ja kakkupohjat, isompi voi olla toimivampi.

Vinkki: Pidä pöhotin puhtaana

Airfryereiden irrotettavat osat ovat pinnoitettua materiaalia ja useimmat niistä ovat konepesun kestäviä ja helposti puhdistettavia. Mikäli ruokaa on tarttunut esimerkiksi paistokorin reikiin, anna astian ensin jäähtyä ja liota sitten vedessä. Hankaa ruokajäämät irti pehmeällä pesimellä ennen konepesua. Puhdista vastus tarvittaessa pehmeällä harjalla, ja pyyhi laitteen pinnat kostealla liinalla.

Lisäys 12.1. klo 11.39: Juttuun lisätty tieto siitä, että myyntiluvut ovat Verkkokauppa.comin arvioita.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat