Porkkana on syytä huuhdella vielä kuorimisen jälkeen – Asiantuntija kertoo tärkeimmät periaatteet vihannesten pesemisestä

Hedelmien ja vihannesten pinnalla on bakteereja, jotka on hyvä huuhdella pois ennen käyttöä.

Multaiset porkkanat kannattaa asiantuntijan mukaan pestä huolellisesti.

19.4. 10:56

Yksi pilkkoo vihannekset ruokaan huuhtelematta ja toinen ei voisi ajatellakaan käyttävänsä niitä ennen kuin vihannekset ovat saaneet päälleen vettä. Tästä voi syntyä kiistaa.

Vihanneksia ja hedelmiä suositellaan pestäväksi ennen käyttöä, mutta tarkalleen mitä vihannesten ja hedelmien pinnalta huuhdellaan pois?

Esimerkiksi mikrobeja.

Vain tietyistä mikrobeista on ihmiselle mahdollisesti haittaa, jos mikrobeja sattuu syömään. Tällaisia ovat esimerkiksi listeria- ja yersinia-bakteerit. Näin sanoo ylitarkastaja Riina Tolvanen Ruokaviraston Mikrobiologisen elintarviketurvallisuuden yksiköstä.

Listeria- ja yersinia-bakteereita saattaa olla Tolvasen mukaan enemmän vihanneksissa kuin hedelmissä, koska vihannekset ovat kasvatuksen aikana kosketuksissa maahan ja kasteluveteen.

Vihanneksia ei kuitenkaan kyseisten bakteerien takia tarvitse pestä mitenkään erityisesti. Myös silloin, jos esimerkiksi salaatissa on näkyvää likaa, kevyt pesu riittää.

”Vähän kurkun tai salaatin pintaa huuhtelee, niin se yleensä riittää kotiympäristössä”, Tolvanen sanoo.

Tämä pätee sekä kotimaisiin että ulkomaisiin vihanneksiin, sillä listeriaa ja yersiniaa voi olla vedessä, maaperässä ja lahojen kasvien pinnoilla.

Poikkeuksiakin on. Listeriasta varoitetaan yleensä raskaana olevia henkilöitä, sillä bakteeri voi olla vaaraksi sikiölle.

Lue myös: Raskaana oleva saa nykyään eteensä yli 20 kohdan listan vältettävistä ruoka-aineista – ”Syömisestä stressaaminen voi olla haitallisempaa”, sanoo asian­tuntija

Listerian takia myös esimerkiksi perussairaiden tai iäkkäiden kannattaa pestä vihannekset erityisen huolellisesti, Tolvanen toteaa.

Perusterveille pieni määrä listeria-bakteeria ei ole vaarallinen, mutta vihannekset kannattaa tästä huolimatta pestä.

”Vaikka kasvikset huuhtelee, saattaa saada pieniä määriä listeriaa elimistöön, eikä sitä huomaa.”

Jos listeriaa saa liikaa, perusterveelle ihmiselle se aiheuttaa Tolvasen mukaan ruokamyrkytyksen tyylisiä oireita. Samoin yersinia aiheuttaa hänen mukaansa myös perusterveille ruokamyrkytyksen, eli esimerkiksi suolisto-oireita ja kuumeilua.

multajuuresten, kuten porkkanoiden, pesemisessä pitää Tolvasen mukaan olla huolellinen. Niiden pinnalla oleva multa pitää pestä hyvin pois. Näin siitä huolimatta, että porkkanat nostaisi omasta maasta.

”Ihmiset tykkäävät nostaa porkkanoita maasta suoraan suuhun, mutta porkkana kannattaa pestä huolellisesti.”

Vastanostetun porkkanan pyyhkäiseminen housunlahkeeseen ei Tolvasen mukaan riitä. Vielä kuorimisen jälkeenkin porkkana kannattaa vielä huuhtaista.

Mullassa voi Tolvasen mukaan olla esimerkiksi loisia, kuten toksoplasmaa. Tätä kissassakin esiintyvää loista on syytä välttää etenkin raskaana, sillä se voi olla vaaraksi sikiölle. Perusterveelle toksoplasma voi aiheuttaa flunssan kaltaisia oireita.

Pitkä säilytysaika altistaa vihannekset ja hedelmät bakteerien kasvulle. Myös kauan varastossa olleisiin porkkanoihin liittyy Tolvasen mukaan yersinia-riski.

”Bakteeri on säilytyksen aikana saattanut lisääntyä porkkanan pinnalla. Jos on vähän vanhempaa porkkanaa kotona, niin kannattaa kuoria ja huuhdella sitten vielä kuorimisen jälkeen.”

Lue myös: Osa ihmisistä ostaa vihannesosastolta aina vain kurkkua ja tomaattia – Ravitsemusterapeutti kertoo, mitä siitä seuraa ja mitä muuta lautaselle on hyvä valita

”Viinirypäleiden kuljetuslaatikoissa käytetään yleisesti natriumvetysulfiittia niiden homehtumisen estämiseksi”, sanoo Elintarvikkeiden koostumusjaoston ylitarkastaja Arja Heinonen Ruokavirastosta. Kyseinen sulfiitti muodostaa viinirypäleiden pinnalle rikkihapoketta.

Rypäleiden huolellinen huuhtelu vähentää sulfiittien määrää, Heinonen toteaa.

Hän sanoo myös, että ylipäänsä hedelmiä ja vihanneksia ei kannata ottaa käyttöön ilman pesua.

”Peseminen on joka tapauksessa pölyn ja lian vuoksi suositeltavaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat