Haastaako rapea panuozzi calzonen? Kalliossa avautui italialaista katuruokaa tarjoava kahvila-ravintola, joka houkuttelee pizzan ystäviä uudenlaisella pizzaleipäsellä

Fasellia voi suositella yhtä lailla kahvitteluun, viinittelyyn kuin mutkattomaan pizzaillalliseen.

Kahvila-ravintola Fasellin pitäjä Nikolay Peytchev viimeistelee pizzaa, taustalla toinen omistaja Nati Contreras.

11.4. 19:00

Pikatesti

Faselli

Missä? Läntinen Papinkatu 2–4.

Koska? Ti–to 12–20, pe–la 12–21, su 12–20.

Paljonko? Pizzat 12,50–15 e, panuozzit 10–10,50 e, salaatit 13,50–14,40 e, lasagne ja focaccia 12,50 e.

Esteetön? Ei.

Nouto tai kuljetus? Kyllä.

Syvän täyteläinen pizzan tuoksu valtaa tajunnan heti ulko-ovella ja kiikuttaa ajatukset vanhojen italialaiskeittiöiden uunin lämpöön.

Tuoksut tarjoavat hyvää ajatusmatkailua, sillä olemme Kallion kirkon viereen Läntiselle Papinkadulle marraskuussa avanneessa kahvila-ravintolassa. Olen saanut suosituksen italialaiseen katuruokaan satsaavasta Fasellista.

Pizzan osalta kulmilla on riittänyt säpinää. Herttoniemestä tuttu Crusty Pizza avasi helmikuussa toimipisteen Pengerkadulle metroaseman päätyyn. Siltasaareen muuttaneen tacopaikan tilalle Porthaninkadulle tupsahti juuri Sotto-niminen pizzeria.

Faselli sai nimensä, kun argentiinalainen pitäjä muutti näppärästi edellisen Gaselli-ravintolan nimikylttiä kirjaimen verran.

”Aloitimme pienellä budjetilla, joten meillä ei juuri ollut rahaa”, Suomessa yli 20 vuotta asunut ja ruokarekan hankkimista alkujaan suunnitellut Nati Contreras perustelee hauskaa kierrätystä.

”Rakastuin tähän näkymään”, Contreras kertoo ja tiirailee ulos akvaarioikkunasta, kun huhtikuun lumihiutaleet tanssivat jugend-kirkkoa vasten.

Aiemmin Crustyssa, Alfons Pizzassa ja Penelopessa työskennelleelle Contrerasille ravintola on ensimmäinen oma.

Fasellissa on tarjolla muun muassa panuozzeja, eräänlaisia pizzaleipiä.

Toinen pitäjä, neljä vuotta Suomessa asunut bulgarialais-italialainen Nikolay Peytchev muotoilee avokeittiössä yön yli odottaneista taikinapalloista pizzoja ja panuozzeja, eräänlaisia pizzaleipiä.

Contreras esittelee ruokalistaa letkeän rapmusiikin tahdissa. Leipomotuotteiden lisäksi tarjolla on esimerkiksi salaatteja.

”Älä ota niitä”, hän vinkkaa hymyillen – arvostan avoimuutta.

Lautasella puolitettuna saapuva, pikkupinaatilla, provolone-juustolla, kirsikkatomaatilla ja artisokalla täytetty panuozzi on kiinnostava ilmestys, joka sopisi välipalaksi kahvin kanssa tai mukaan napattuna. Sopivan rapeaa ja täyteläistä leipää maistellessa ei tule ikävä ketju-calzoneja.

Vierastan valkoisia pizzoja, mutta ilman tomaattikastiketta valmistetun kolmen juuston pizzan rasvainen suolaisuus yhdistyy valloittavasti keltaisen tomaatin makeuteen, burratan täyteläisyyteen ja jopa lievään savuisuuteen.

Serrano-kinkkua ja puhvelimozzarellaa sisältävä pizza on tavanomaisempi. Siihen kaipaisin lisää ytyä.

Naapuripöydän miehet huokailevat kilpaa pizzaa herkutellessaan. Ruotsia puhuvalla lapsiperheellä on vähintään yhtä hyvä meno. Ihailen paikan rentoa ja ihmisläheistä kortteliravintolatunnelmaa.

Contreras kertoo tavoittelevansa pizzoissa Napolin kuohkeuden ja Rooman rapeuden yhdistelmää. Kannatettavaan tavoitteeseen hän yltää sähköuuneillaan suorastaan yllättävän hyvin. Pizzoja saa myös vegaanisina ja gluteenittomina.

Paikan luomu- ja natuviinit tulevat trendikkäältä Let Me Winelta, valtaosa aineksista Italiasta.

Asiakaspaikkoja serigrafioilla ja koulutuoleilla viihtyisäksi sommitellussa huoneessa on kahdellekymmenelle. Kesällä kadulle on tulossa pieni terassi.

Helsingissä piisaa pinnisteltyjä ja persoonattomia ravintoloita, joiden rinnalla rennon välittömän mietitty Faselli vetoaa sydämellisellä vaihtoehtoisuudellaan sekä yksinkertaisen onnistuneella tarjonnallaan.

Paikkaa voi suositella yhtä lailla kahvitteluun, viinittelyyn kuin mutkattomaan pizzaillalliseenkin.

Kuvassa kolmen juuston valkoinen pizza.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat