Mitä eroa on ruokasoodalla ja leivinjauheella? Näin kodin ihmeainetta kannattaa käyttää, neuvoo asiantuntija

Ruokasooda kohottaa taikinan, mutta tarvitsee toimiakseen hapanta nestettä. Samalla aineella puhdistat pohjaan palaneen kattilan.

Ruokasooda on emäs, joka sisältää pääasiassa natriumbikarbonaattia.

14.4. 10:24

Lähes joka keittiöstä löytyy purkki ruokasoodaa. Moni kuitenkin aprikoi, mihin tai miten sitä tulisi käyttää.

Miten ruokasooda eroaa leivinjauheesta, ja miksi se tuntuu tulevan enemmän esiin siivouksesta kuin leivonnasta puhuttaessa?

Ruokasooda ja leivinjauhe ovat taikinoiden kemiallisia kohotusaineita.

Ne kannattaa lisätä taikinoihin jauhojen mukana, jotta ne eivät aktivoituisi liian aikaisin. Niiden kohottava vaikutus perustuu siihen, että ne tuottavat uunin lämmössä hiilidioksidia ja vesihöyryä ja saavat näin leivonnaisen kohoamaan.

Ruokasooda on emäs, joka sisältää pääasiassa natriumbikarbonaattia.

”Koska ruokasooda tarvitsee toimiakseen hapon, sitä käytetään vain silloin, kun taikinassa on hapanta nestettä, kuten piimää, kermaviiliä, jogurttia, kahvia, siirappia tai runsaasti mausteita, kuten kanelia, neilikkaa tai inkivääriä”, kertoo Marttaliiton kotitalousasiantuntija Niina Silander.

Jos mukana ei ole mitään hapanta ainesosaa, taikinaan voi jäädä jäljelle lipeinen tai karvas maku ja vihertävä väri, Meiran verkkosivuilla kerrotaan.

Yleisiä ruokasoodalla tehtäviä leivonnaisia ovat Silanderin mukaan maustekakut, piimäpohjaiset piirakat ja piparkakkutaikina.

Leivinjauhe on ruokasoodan, happamien aineiden ja tärkkelyksen seos.

Leivinjauhe on sen sijaan ruokasoodan, happamien aineiden ja tärkkelyksen seos.

Koska hapan aineosa sisältyy jo leivinjauheseokseen, sitä voidaan käyttää taikinoissa, joissa ei ole happamia aineita, kuten sokerikakku- ja murotaikinoissa.

Ruokasoodan voi aina korvata leivinjauheella. Kaksi teelusikallista leivinjauhetta vastaa yhtä teelusikallista ruokasoodaa.

Leivinjauheen voi sen sijaan korvata ruokasoodalla vain, jos taikinassa on jotain hapanta. Ruokasoodaa laitetaan silloin puolet vähemmän eli yksi teelusikallinen ruokasoodaa korvaa kaksi teelusikallista leivinjauhetta.

Tuotteiden parasta ennen -päivämääriä kannattaa seurata, jotta voi varmistua, että tuote toimii leivonnassa halutulla tavalla.

Ruokasooda on myös erinomainen apu siivoukseen.

Siivouksessa emäksinen ruokasooda poistaa rasvalikaa, pinttymiä ja hajuja sekä valkaisee, Silander kertoo.

Marttaliitto kokosi kolme vinkkiä ruokasoodan hyödyntämiseen siivouksessa.

1. Tahna tahranpoistoon

Tee siivoustahna sekoittamalla ruokasooda (2 rkl), suolaa (2 rkl) ja kuumaa vettä (noin 2 rkl). Puhdista pinttyneet tahrat esimerkiksi keittiön pinnoilta, kahvikupeista tai uunista.

2. Pohjaan palanut kattila

Täytä pohjaan palaneesta kattilasta puolet vedellä. Lisää 5 ruokalusikallista ruokasoodaa. Kuumenna seos kiehumispisteeseen, sammuta lämpö ja jäähdytä. Kaavi ja harjaa astia. Huuhtele.

3. Tiskialtaan avaus

Jos viemäri ei vedä, kaada viemäriin 1 desilitra ruokasoodaa ja sen jälkeen 1–2 desilitraa väkiviinaetikkaa. Kun sihinä loppuu, kaada viemäriin vähintään 1 litra kuumaa vettä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat