Kaurajuoman haastajia ilmestyy markkinoille vauhdilla – Nyt tulee ”ruismaito”, joka keräsi kehuja HS:n maistelijoilta

HS:n ruokatoimituksessa maistettiin kaurajuoman tavoin käytettävä ruisjuoma.

Ruisjuomaa voi käyttää kaurajuoman tavoin esimerkiksi kahvissa tai puurossa.

28.4. 10:13

Kaurajuoma, soijajuoma, mantelijuoma, kookosjuoma... Kasvipohjaisia, maidon tapaan käytettäviä juomia on jo laaja valikoima.

Nyt uutuustuote Suomessa on ruisjuoma, jonka Alpro lanseerasi huhtikuun lopussa. Ruisjuomaa on tarkoitus käyttää kaurajuoman tavoin esimerkiksi kahvissa, leivonnassa, puurossa tai smoothiessa.

Ruisjuoma on Pohjanmaalla Lapualla kasvaneesta rukiista tehty juoma, joka valmistetaan Etelä-Ruotsissa. Ruista on juomassa 10 prosenttia.

Suositushinta juomalle on 1,99–2,49 euron välillä ja sitä on myynnissä niin Keskon kuin S-ryhmän myymälöissä.

HS testasi, miltä ruisjuoma maistuu.

Ruisjuomaa maistoi neljä Helsingin Sanomien ruokatoimituksen jäsentä.

Juoman koostumus on melko paksua ja tuo mieleen kaurajuoman baristaversion.

Sellaisenaan ruisjuomasta maistui jokaisen testaajan mielestä viljaisa maku, ruis – ei kuitenkaan liikaa, vaan melko lempeästi.

Yksi maistajista haistoi taikinamaisen tuoksun, toinen maistoi ruishiutalepuuron. Kolmannen mielestä juoman makeus toi mieleen muromaidon.

Paksun rakenteen ansiosta juoma sopii luultavasti hyvin puuroon ja leivontaan, yksi maistajista mietti.

”Kiva ajatus, että juoma on rukiista tehty.”

Testasimme ruisjuomaa myös kahvin seassa. Ennen lusikalla sekoittumista näytti, kuin ruisjuoma vain katoasi mustaan kahviin. Lusikalla avustaen juoma kuitenkin sekoittui hyvin.

Maistelijan mukaan ruisjuoman viljamaisuus katosi kahvin seassa, ja se tuntui maistuvan jopa hieman vähemmän kuin kaurajuoma.

”Kahvin seassa mausta ei erotu ruis. Nätisti sekoittuikin lopulta, ihan hyvä”, yksi testaajista sanoi.

”Kiva ajatus, että juoma on rukiista tehty.”

Ravintoarvoiltaan ruis- ja kaurajuoma ovat hyvin samantapaisia.

Kaurajuoma on saanut myös muita kilpailijoita. Ruotsissa kauppojen uutuusjuoma on perunamaito, jota Suomessa ei vielä ole tarjolla.

Lue lisää: Ruotsalaiset kehittivät perunamaidon, jota voi käyttää kuten kauramaitoa – ”Tätä en kyllä odottanut”, kommentoi juomaa maistanut HS:n toimittaja

Juoman kehittäjä on professori Eva Tornberg Lundin yliopistosta. Juomaa myy ruotsalainen Dug-niminen brändi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat