Pizza­mestari paljastaa keinot, joilla tavallinen koti­pizza nousee uudelle tasolle – Kalliita erikois­välineitä ei tarvita

Pizzamestari Jeremias Nurmi kertoo, miten perinteinen herkullinen peltipizza onnistuu kotona tavallisessa uunissa ilman erikoisvälineitä.

Pizzatäytteissä yksinkertaisuus usein toimii.

20.5. 11:18 | Päivitetty 20.5. 11:46

Pizza on monen suurinta herkkua ja sen tekemiseen on melkeinpä yhtä monta tapaa kuin tekijää.

Täytteiden avulla tuo täyttävän pohjan, herkullisen kastikkeen ja juuston yhdistelmä on helppo varioida moneen makuun ja ruokavalioon sopivaksi.

Myös kotona jotkut paistavat pizzat trendikkäissä, jopa 500 asteeseen lämpiävissä pizzauuneissa tai käyttävät pohjat rapeaksi paistavia pizzakiviä.

Suurelta osalta näitä erityisvarusteluja ei kuitenkaan löydy, joten selvitimme vinkit erinomaisen pizzan valmistukseen tavallisella sähköuunilla.

Pizzamestari Jeremias Nurmen mielestä yksi tärkeimmistä asioista tapahtuu jo ennen kuin kädet upotetaan taikinaan. Nurmi on toinen Espoossa toimivan pizzaan keskittyvän Poppa-nimisen catering-yrityksen perustaja. Pizzamestari 2021-kisassa Nurmi sijoittui kolmanneksi.

Äärimmäisen tärkeää Nurmen mukaan on, että ensimmäiseksi järjestelee ja organisoi keittiöön tilaa. Nurmella on itselläänkin kotona pieni keittiö ja lupaa, että alkujärjestely tekee pizzan tekemisestä mukavampaa.

”Ruoanlaitto pysyy silloin hallittuna. Pizzaa tehdessä käsitellään jauhoja ja kastiketta ja täytteitä, joten näin keittiö ei myöskään välttämättä räjähdä holtittomasti kokkauksen aikana.”

”Lopulta kyse onkin hyvin yksinkertaisista aineista: jauhoja, vettä, öljyä ja suolaa.”

Erilaisia pizzapohjareseptejä on verkko pullollaan. Niistä kannattaa Nurmen mukaan valita omaan makuun sopivin.

”Hyvän taikinan valmistamiseen ei tarvita kallista yleiskonetta tai reissua Napoliin vaan se onnistuu kotikokilta myös käsin. Lopulta kyse onkin hyvin yksinkertaisista aineista: jauhoja, vettä, öljyä ja suolaa.”

Yksi vinkki kannattaa kuitenkin muistaa, kun pizzaa paistaa kotiuunissa, yleensä alle 300 asteen lämpötilassa. Se on oliiviöljyn tilkan lisääminen taikinaan.

Nurmen mukaan öljyä sisältävästä taikinasta leivottu pizzapohja ruskistuu kotiuunissa paremmin ja siitä tulee rapeampi ilman että öljy palaa.

Sen sijaan pizzauunissa, jonka lämpötila on 400–500 astetta, pizza saa reunoilleen väriä ilman öljyäkin, ja esimerkiksi oliiviöljy palaa niissä lämpötiloissa hyvin nopeasti.

Seuraava tärkeä vaihe on antaa pohjan kohota rauhassa. Siinä mielessä pizzan tekoa kannattaa siis suunnitella viikolla jo etukäteen. Nurmen mukaan pohjaa pitää malttaa kohottaa ainakin kuusi tuntia. Helppo ratkaisu voi olla esimerkiksi tehdä pohja edellisenä iltana valmiiksi ja antaa sen kohota rauhassa yön yli jääkaapissa.

Nurmen mukaan taikinaa voi myös pakastaa valmiiksi, kunhan säilyttää sitä niin, ettei taikina pääse kuivumaan.

Kotiuuneihin soveltuvat Nurmen mukaan hyvin roomalaistyyliset pelti- tai vuokapizzat, joka onkin monessa perheessä perinteinen tapa valmistaa pizzaa.

Taikinan voi kohottaa suoraan laakeaan vuokaan tai levittää se käsin voidellulle pellille, ilman leivinpaperia.

”Kaulimella taikinasta poistuu jonkin verran ilmaa, mutta ei siinä muuten mitään vikaa ole, jos haluaa kaulinta käyttää. Eikä siinäkään pahasti mokaa, käyttää sitten leivinpaperia tai ei.”

Erilaisia tapoja kannattaa silti kokeilla. Uunin voi asettaa niin kovalle lämpöteholle kuin mahdollista, 250–270 asteeseen.

Tomaattikastike valmistuu purkkitomaateista hetkessä.

Tomaattikastike syntyy hetkessä, kun sen valmistaa purkkitomaateista ilman keittämistä, Nurmi vinkkaa.

”Kaikki ainekset, tomaatit, suola, öljy, yrtit kuten basilika, valkosipuli ja ripaus sokeria, sekoittuvat hetkessä ja kastike on valmis.”

Pizzapohjan ja tomaattikastikkeen ohjeen löydät täältä: Täydellisen pizzan ABC: Näin valmistat täydellisen pohjan ja parhaan tomaattikastikkeen – ja onnistut myös paistamisessa

Kun tomaattikastike on levitetty pohjan päälle, on aika siirtyä täytteiden pariin.

Jos pizzaan aikoo laittaa juustoraastetta, se tulee lisätä seuraavaksi. Näin muut täytteet korostuvat ja saavat uunissa kauniin värin.

”Ruoanlaitto on osa ruokailua eli sitä ei kannata tehdä hampaat irvessä.”

Täytteissä kannattaa Nurmen mukaan pitää visio melko yksinkertaisena.

Kotikokki voi jakaa pizzan täyttämisen kolmeen tai neljään osaan: kastike, juusto, proteiini ja kasvikset.

Jotain suolaista, vähän makeaa ja jonkinlainen hapokas osa – tällä kaavalla Nurmi itse suunnittelee uusia pizzamakuja.

Silloin maut ovat tasapainossa ja pizzaa on miellyttävää syödä.

Hapokkaan tomaattikastikkeen kanssa sopii esimerkiksi rasvainen juusto kuten mozzarella ja parmesan, paloiteltu raakamakkara, grillatut kauden kasvikset kuten broccolinit ja viimeistelynä chilillä maustettua hunajaa, Nurmi luettelee.

Kesäisen raikkaan pizzan saa levittämällä pohjalle sitruunankuorella maustettua ranskankermaa, ohuita puolikypsiä perunaviipaleita, pecorinojuustoa, oliiveja, mausteista ndujaa, hieman rosmariinia ja sormisuolaa.

”Se on jatkuvaa ideointia. Yleensä toimii, joskus ei.”

Toisaalta kaikki perheenjäsenet eivät välttämättä ole uusien makujen suurimpia faneja. Nurmi kertoo olevansa isä ja lastensa nauttivan kotona kaikkein eniten hyvin perinteisistä pizzoista, joihin tulee esimerkiksi jauhelihaa tai kinkkua.

Nurmen omiin pizzatäytesuosikkeihin kuuluvat sen sijaan juuri mausteiset makkarat, joita voi yhdistellä erilaisiin makeisiin ja tulisiin täytteisiin.

Pop up-ravintola Poppan ruokalistan kesähitti on Nurmen mukaan muikkupizza, joka sisältää valkoisella pohjalla kesäperunaa, savumuikkuja, sipulihaketta, paahdettua saaristolaisleipämurua ja tuoretta tilliä.

Lopputuloksessa on kuitenkin isossa osassa kokkaajan oma asenne, Nurmi muistuttaa.

”Ruoanlaitto on osa ruokailua eli sitä ei kannata tehdä hampaat irvessä. Positiivinen meininki näkyy varmasti lopputuloksessa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat