Noutopöydän parhaassa perunasalaatissa on salainen ainesosa, joka tekee mausta juuri sopivan mausteisen

Pottusalaatti on kesän maukas moniottelija. Se sopii sellaisenaan syötäväksi ja grilliherkkujen kaveriksi, mutta myös juhlapöydän kulmakiveksi, jonka ympärille muut tarjottavat sommitellaan.

Ranskalainen perunasalaatti on säyseä säestäjä monelle ruoalle.

26.5. 2:00 | Päivitetty 26.5. 6:13

Uuden sadon perunat ovat alkukesän odotetuin herkku. Niitä kannattaa keittää kerralla kunnon satsi, ja hyödyntää ylijääneet perunat salaattiin. Salaatti sopii moineen tilanteeseen: sellaisenaan syötäväksi, grilliherkkujen kaveriksi, osaksi alkupalapöytää tai juhlapöydän kulmakiveksi, jonka ympärille muut tarjottavat sommitellaan.

Jos kaipaat aterialle tai noutopöytään todellista työjuhtaa, joka ei petä vaan hoitaa takuuvarmasti hommansa, tee ranskalainen perunasalaatti. Sen salaisuus piilee dijoninsinappisessa kastikkeessa, jota ryydittävät yrtit. ”Salainen ainesosa” kastikkeessa on loraus suolakurkkujen lientä. Se antaa salaattiin juuri sopivan mausteisuuden ja lisää hapokkuutta.

Salaatti on säyseä säestäjä niin savukalalle kuin broilerillekin. Kesägrillattavat kiittävät salaatin aromikasta makua.

Perunasalaattiin voi yhdistää kastikkeen myös caesarsalaatista.

Toinen maukas vaihtoehto on salaatti, johon lainataan kastike takavuosien rakastetusta hitistä eli caesarsalaatista. Anjoviksella, kapriksella ja valkosipulilla höystettyä kastiketta sekoitetaan keitettyjen perunoiden joukkoon sen verran, että potut saavat pintaansa hentoisen hunnun majoneesia.

Vegaaniversion salaatista saa muutamalla kikalla. Kasvipohjaiseen majoneesiin sekoitetaan ravintohiivaa lisäämään umamisuutta ja parmesaani korvataan vegaaniversiolla.

Olipa salaatti perinteinen tai kasvipohjainen, niin viimeinen silaus tehdään juuri ennen tarjoilua: päälle ripotellaan murusteltuja perunalastuja krutonkien sijaan.

Välimerellisessä perunasalaatissa maistuu paahdettu paprika.

Kun perunasalaattihulluus on edennyt siihen pisteeseen, että öljypohjaiset, majoneesiset ja pestosalaatit tuntuvat jo tulevan korvista ulos, on aika tehdä välimerellinen perunasalaatti.

Siinä keitetyt perunat nakataan grilliin saamaan rusketusraidat ja kastike surautetaan paahdetuista paprikoista ja tomaatista.

Salaattiin sekoitetaan perunoiden lisäksi antipastokasviksia eli oliiveja, artisokkaa ja kapriksia.

Paahteisen makunsa ansiosta se loistaa muiden grillattavien herkkujen seurassa, mutta on täydellinen myös meze-, antipasto- tai tapaspöytään. Se viihtyy etenkin fetan ja vuohenjuuston seurassa, joten niitä kannattaa tarjota salaatin kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat