Suomen 50 parasta ravintolaa valittiin: Ykkönen on sama jo kolmatta kertaa, mutta ennätykseen sillä on matkaa

Poikkeuksellista tämän vuoden äänestystuloksessa oli Helsingin ulkopuolisten ravintoloiden menestys.

Keittiömestari Eero Vottonen Palacen keittiössä vuonna 2018.

18.5. 17:27 | Päivitetty 18.5. 17:44

Helsinkiläinen Palace on valittu Suomen parhaaksi ravintolaksi ruoka-alan ammattilaisten äänestyksessä nyt kolmena vuotena peräkkäin.

Seuraaville sijoille Suomen 50 parasta ravintolaa -äänestyksessä ylsivät Bas Bas ja Savoy, niin ikään Helsingissä. Neljännen sijan sai Eteläesplanadilla sijaitseva, klassista ranskalaisruokaa tarjoava Alexanderplats. Kärkinelikko oli viime vuonna sama.

Vuosi sitten kaikki kymmenen kärkisijaa menivät helsinkiläis­ravintoloille, mutta tänä vuonna turkulainen Kaskis kiilasi takaisin kymmenen parhaan ravintolan joukkoon.

Poikkeuksellista tämän vuoden äänestystuloksessa oli Helsingin ulkopuolisten ravintoloiden menestys. 19 ravintolaa Helsingin ulkopuolelta tuli valittua listalle.

Myös kaupunkialueiden ulkopuoliset ravintolat erottuivat tänä vuonna: listalle pääsivät muun muassa keskellä metsää sijaitseva Tapio Posiolta ja Hotelli Punkaharju järvi-Suomesta. Listan pohjoisimmat ravintolat sijaitsevat Inarissa ja Rovaniemellä.

Vaikka Palace oli ykkösenä jo kolmantena vuonna peräkkäin, sillä on matkaa Chez Dominiquen ennätykseen. Hans Välimäen ohjastama Chez Dominique voitti äänestyksen joka kerta vuosina 2004–2010.

Boulevard Bar & Seafood valittiin vuoden tulokkaaksi.

Kaksi koronavuotta ravintolarajoituksineen ja niiden jälkeen pahaksi äitynyt työvoimapula ovat kurittaneet ravintola-alaa, mutta vaikeudet eivät ole johtaneet lopettamisiin. Suurin osa äänestyksissä viime vuosina menestyneistä ravintoloista on selvinnyt koettelemuksista.

Ravintola-alan usko tulevaisuuteen näyttää vahvalta, sillä uusi ravintoloita on auennut paljon. Uusista paikoista ammattilaisten valitsemalle listalle pääsivät Helsingistä Ego, Brasa, Mat Distrikt, Boulevard Bar & Seafood, Bona Fide, Wellamo ja viime viikolla HS-arviossa harvinaiset täydet viisi tähteä saanut Luovuus kukkii kaaoksesta. Kalaravintola Boulevard Bar & Seafood valittiin myös vuoden parhaaksi tulokkaaksi.

Upouusi Luovuus kukkii kaaoksesta -ravintola nousi ammattilaisten suosikkien joukkoon.

Suomen 50 parasta ravintolaa 2022 -äänestyksen toteutti Viisi tähteä -verkkomedia. Tulokset julkistettiin Gastro Helsinki -messuilla Helsingin Messukeskuksessa.

Äänestys järjestettiin 14. kerran, ja se toteutettiin siten, että runsaalle tuhannelle hotelli- ja ravintola-alan, juomabisneksen sekä ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaiselle lähetettiin sähköpostitse äänestyslomake. Näistä lähes 400 antoi äänensä.

Vinkkeli oli yksi kärkikymmenikköön sijoittuneista helsinkiläisravintoloista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat