Tarvitset vain muutamaa ainesta – Kukkakaali­pasta osoittaa, että niukoista raaka-aineista saa loihdittua mielettömän maukkaan ruoan

Suomalainen loppukesän satokausi sopii konstailemattomaan la cucina poveraan eli italialaiseen ”köyhään keittiöön” täydellisesti.

Kukkakaalitagliatelle viimeistellään ”köyhän miehen parmesaanilla” eli pangritatalla.

18.8. 2:00 | Päivitetty 18.8. 8:19

Italialaiset sen osaavat – taivuttaa vaatimattomammatkin raaka-aineet mielettömän maukkaaseen muotoon.

Calabriassa Etelä-Italiassa köyhä keittiö eli la cucina povera maistuu keitoissa, pastoissa ja erilaisissa paistoksissa. Ruoka valmistetaan yksinkertaisen arkisesti paikallisista ja tuoreista raaka-aineista. Suomalainen loppukesän satokausi sopii konstailemattomaan italialaiseen tyyliin täydellisesti.

Minestronekeitossa on runsaasti aineksia, mutta juuri siksi maku on herkullisen runsas.

Kauden kasviksista keitetyn minestronekeiton ainesosalista on pitkä, mutta maku on juuri tästä syystä täydellisen runsas. Kun kuullotat kasviksia paistetun pekonin rasvassa, kasvisten maku voimistuu ja liemestä tulee intensiivisen maukas.

Riisinmuotoinen pieni risonipasta sopii keittoon parhaiten, sillä se jää rakenteeltaan napakaksi samalla sakeuttaen keittoliemen lusikoitavaksi, jopa hieman muhennosmaiseksi. Keitto viimeistellään raastetulla parmesaanilla tai pecorinolla. Juusto tuo makuun umamimaista täyteläisyyttä ja suolaisuutta. Minestrone vain paranee uudelleen lämmitettäessä, joten tätä soppaa kannattaa keittää kerralla isompi satsi.

Täytetyt munakoisot kruunataan kuorrutuksella, jossa on juustoa ja leipäraastetta.

Täytettyjen munakoisojen maukkauden salaisuus on chilin, valkosipulin ja kapristen yhdistelmässä. Koverretun munakoison hedelmäliha paistetaan ensin pannulla, jolloin munakoiso napakoituu ja siitä haihtuu ylimääräistä nestettä. Täytteestä ei tule vetinen, kun pilkot sekaan kirsikkatomaatteja, joista ei irtoa niin paljon nestettä kuin isommista tomaateista.

Jos jääkaapin perukoille on jäänyt trendikästä tulista nduja-salamitahnaa, sitä voi lusikoida täytteeseen mausteeksi. Vähennä tällöin chilin määrää.

Kuorrutus sekoitetaan ricota salata -juustosta ja leipäraasteesta. Kiinteä ja raastettava ricotta salata on pehmeän lusikoitavan ricotta-tuorejuuston kypsennetty versio. Ricota salatan voi halutessaan korvata esimerkiksi pecorinolla.

Jos kasvimaa puskee paljon kesäkurpitsaa, munakoisot voi hyvin korvata sillä. Parhaiten ruoka onnistuu napakoista ja pienistä kesäkurpitsoista, joissa ei ole niin paljon nestettä.

Kukkakaalitagliatelle on hyvä esimerkki siitä, miten helposti niukoista raaka-aineista saa loihdittua mielettömän maukkaan ruoan.

Kukkakaalipalat paistetaan pikaisesti anjoviksella, chilillä ja valkosipulilla maustetussa öljyssä, jota terästetään sitruunamehutilkalla. Vaikka et olisi suuri anjovisfani, kokeile tätä silti. Anjoviksen voimakas maku taittuu paistettaessa, mutta se antaa ruokaan maukasta täyteläistä suolaisuutta. Kukkakaalit saavat jäädä kunnolla rouskuviksi – näin kukkakaali on parhaimmillaan.

Pasta viimeistellään ”köyhän miehen parmesaanilla” eli pangritatalla. Kuivahtaneesta leivästä raastettu muru paistetaan pannulla öljytilkassa. Leipäraasteen voi valkosipulin sijaan maustaa myös hyppysellisellä timjamia tai rosmariinia. Pangritata säilyy huoneenlämmössä kannellisessa purkissa viikon, ja sitä voi ripsautella erilaisten pastojen ja salaattien pinnalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat