Trendiruoka ratkoo monta arjen haastetta: Kulhon avulla on helppo lisätä kasviksia ja vähentää hävikkiä

Kulhotrendi valloitti ensin ravintolat, mutta kotikeittiöihin se tuli jäädäkseen.

Kulho muuntuu moneen makuun: kokeile miso-mirinkastikkeella viimeisteltyä kanakulhoa, tahini-sitruunavinegretillä höystettyä tofukulhoa tai teriyakin maustamaa lohikulhoa.

11.8. 2:00

Kulhot valloittivat muutama vuosi sitten trendikahviloiden menut, ja pian moni teki kotonakin kulhoruokaa.

Kotikeittiöihin trendi tuli jäädäkseen. Se on hyvä, sillä harva muu ruoka ratkoo samalla yhtä monta arkiruokahaastetta: Miten lisätä kasviksia monipuolisesti? Miten yhdistää raaka-aineita? Miten saada vaihtelevuutta? Miten välttää ruokahävikkiä? Miten käyttää jämät? Miten tehdä helppoa, kevyttä ja ravitsevaa? Miten keksiä aina uutta? Miten ruokkia nirso lapsi tai puoliso?

Kaava kulhoon on helppo.

1. Aloita pohjasta: kasaa kulhoon kauhallinen riisiä, ateriajyviä, bulguria, perunoita tai nuudelia.

2. Päälle mahdollisimman paljon kasviksia, joista osa sellaisenaan ja osa kypsennettynä. Tuoreena ituja, pinaattia, lehtikaalia, porkkanaa, rapeaa salaattia, puna- tai valkokaalia, avokadoa, omenaa ja kevätsipulia. Paahdettuna tai paistettuna esimerkiksi sieniä, kesäkurpitsaa, punajuurta, bataattia, kukka- ja parsakaalia.

Kulhoon kannattaa laittaa paljon kasviksia.

3. Jokin hapokas lisuke raikastaa kokonaisuutta. Pikkelöi 1-2-3-liemen avulla kurkkua, porkkanaa, retiisiä, fenkolia tai nosta päälle lusikallinen sushi-inkivääriä.

4. Lisää täyttävä proteiininlähde, eli lihaa, kalaa tai kasviproteiinia, kuten rapeaksi paistettua tofua.

5. Kastike sitoo annoksen yhteen. Etnisillä maustekastikkeilla saa helposti paljon makua. Teriyaki- ja miso-mirinkastiketta voi käyttää sekä marinadina että kastikkeena. Täyteläinen tahini tuo kermaisuutta sitruunavinegrettiin.

Tofun ja kastikkeen kanssa kulhoon voi laittaa vaikka höyrytettyä kauraa, paahdettua varhaiskaalia, avokadoa, versoja ja siitakesieniä.

Lohen kaverina voi tarjota jasmiiniriisiä, keitettyjä edamame-papuja, omena-lehtikaalislaw’ta, mummonkurkkuja ja porkkanaa.

Kanan ja miso-mirinkastikkeen kanssa kulhoon sopivat esimerkiksi höyrytetty varsiparsakaali, paahdettu kukkakaali ja peruna sekä pinaatti ja kananmuna.

Kia Arpia ja Petra Wettenranta ovat ruokayhteisö Bella Tablen perustajia. Ruokaa rakastavat bellat ovat monelle tuttuja Instagramista (@bella.table) ja viikottaisesta podcastista, joka sisältää makuaistia hemmottelevien ruokaelämysten ohella innostunutta, uteliasta ja syvällistä puhetta ruoasta. Tässä juttusarjassa Arpia ja Wettenranta pureutuvat ruoanvalmistuksen tekniikkaan, mutta rennosti: suosikkireseptit pilkotaan osiin niin, että onnistuminen on takuuvarmaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat