Unohda tylsät peruspiirakat: Tässä uudenlaisessa omenapiirakassa on kekseliäs mauste

Maukkaimmat omenaleivonnaiset valmistuvat hapokkaista ja napakoista lajikkeista.

Tarte tatin -omenapiiraasta on kehitelty monenlaisia versioita.

1.9. 2:00

Makean mehukkaat, rouskuvat ja sopivasti kirpeät omenat maistuvat mahtavilta ihan sellaisinaan. Leivonnassa omenat menettävät kuitenkin osan luonteestaan, ja siksi ne tarvitsevat tuekseen maustajia, jotka korostavat ja täydentävät omenan aromikkuutta.

Loppukesän omenat leivotaan suolaiseksi piirakaksi, meheväksi kahvikakuksi ja täydelliseksi tarte tatiniksi. Rommi, lakujauhe ja kaneli tuovat omenan parhaat puolet esiin.

Valitse leivontaan mielellään ne hieman hapokkaat ja rakenteeltaan napakat omenat, sillä ne pehmenevät leivonnaisessa mutta eivät liiaksi.

Piiraassa yhdistyvät omena ja sipuli.

Punasipulista ja omenasta leivottu piirakka maustetaan ripauksella lakujauhetta. Laku on yllättävä maustaja, mutta oikeastaan ei sen ihmeellisempi kuin lakritsin makua muistuttava anis. Lakritsi sitoo omenan ja punasipulin maut sopuisasti ja tuo omenan makuun terävyyttä. Samoin toimii täytteeseen lorautettu balsamiviinietikka.

Makumaailman viimeistelee piirakan kanssa erikseen tarjoiltava, piparjuurituorejuustosta ja fetasta sekoitettu tahnamainen kastike. Erikseen tarjoiltavat kastikkeet piirakoiden lisukkeina ovat juuri nyt erittäin trendikkäitä.

Omenakakku kruunataan kanelikinuskilla.

Pehmeän kuohkea, mehevä ja täynnä makua – sellainen on perinteiseen torvikakkuvuokaan leivottu omena-kinuskikakku.

Jujuna on pehmentää omenakuutioita pikaisesti mausteiden kanssa ennen taikinaan lisäämistä. Näin omena imee itseensä makuja kanelista, neilikasta ja kardemummasta ja jää kakkuun ihaniksi sattumiksi.

Kakkutaikina on todella helppo ja nopea valmistaa, sillä ainekset vain sekoitetaan keskenään. Kaneli on klassikko omenan maustajana. Nyt kaneli sekoitetaan kinuskin kanssa, ja tätä ihanaa maukasta kanelikinuskia valutetaan kumotun kakun päälle reippaasti. Kostea kanelikinuskikuorrutus ja omenainen kakku muodostavat järjettömän hyvän, jopa täydellisen makuyhdistelmän.

Ranskalaisesta klassikosta tarte tatinista eli ylösalaisin kiepautetusta omenapaistoksesta on varmasti satoja versioita. Tässä versiossa omena yhdistetään rommin ja vaniljan kanssa. Rommi korostaa omenan hedelmäistä aromikkuutta.

Sokeriksi kannattaa valita hyvin hienokiteinen sokeri, sillä se sulaa nopeammin kuin tavallinen sokeri. Tarte tatin on kätevin leipoa loivareunaisessa valurautapannussa.

Kun kiepautat tortun tarjoilulautaselle, varmista että lautasessa on hieman reunoja, sillä kuumasta paistoksesta valuu kumotessa reippaasti paistolientä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat