Kokki Harri Syrjänen julkaisi Instagramissa skagen-reseptin, mutta huomion vei sitruunaan työnnetty syömäpuikko – Nerokas keino auttaa puristamaan sitruunan

HS testasi neljä erilaista tekniikkaa sitruunamehun puristamiseen. Toimivin vinkki riippuu siitä, tarvitseeko koko sitruunamehun kerralla vai ei.

Sitruunan päähän saa tehtyä reiän esimerkiksi viinipullon avaajalla.

15.9. 10:04

Sitruunamehulla saa helposti lisämakua suolaisiin ja makeisiin ruokiin.

Parhaiten mehun saa irti sitruspuristimella, mutta jos sellaista ei omista tai sen esiin ottaminen ja tiskaaminen tuntuu nopean kokkaamisen yhteydessä työläältä ajatukselta, mehun saa puristettua helposti myös käsivoimin.

Kokki Harri Syrjänen julkaisi sosiaalisessa mediassa reseptivideon, jossa näkyy helppo vinkki sitruunamehun puristamiseen. Sitruunaan tehdään reikä jollakin terävällä asialla, kuten syömäpuikolla, paistomittarilla tai vaikkapa sukkapuikolla, jonka jälkeen mehua on helppo puristaa reiästä ulos.

Syrjänen kertoo oppineensa tavan aikoinaan työpaikallaan. Käyttämäänsä syömäpuikkoa Syrjänen oli teroittanut vähän kokkiveitsellä, jotta sen saa helpommin kuoren lävitse.

Aluksi sitruunaa voi pyöritellä muutaman kerran pöytää vasten, jotta se pehmenee. Varsinkin jos kyseessä on paksukuorinen sitruuna, se helpottaa mehun puristamista. Terää voi myös pyöräyttää reiässä pari kertaa.

”Sitruuna säilyy omassa kuoressaan jääkaapissa pari päivää ja sitä on helppo ottaa tarvittaessa”, Syrjänen sanoo.

HS testasi Syrjäsen videolla näkyvän kikan ja muita verkosta löytyviä vinkkejä sitruunamehun puristamiseen.

Tee sitruunan päähän reikä

Työnnä esimerkiksi syömäpuikon, sukkapuikon tai paistomittarin pää sitruunan nyppyläiseen päähän eli ei sinne puolelle, josta sitruuna on ollut kiinni puussa. HS:n testissä käytettiin tähän viinipullon avaajaa, joka toimi erinomaisesti.

Työnnä terä hedelmän sisukseen, pyöräytä kevyesti pari kertaa ja vedä se pois. Purista sitruunamehua reiästä.

Tämä tekniikka osoittautui näppäräksi, jos sitruunamehua tarvitsee vähemmän kerralla. Tällä tavalla ei tarvitse myöskään huolehtia sitruunan siemenistä. Lopun sitruunan voi säilyttää muutaman päivän jääkaapissa ja puristaa sitä aina tarvittaessa lisää.

Lopulta sitruuna kannattaa kuitenkin halkaista, jotta hedelmän saa puristettua aivan tyhjäksi.

Halkaise sitruuna pituussuunnassa

Halkaise sitruuna pituussuunnassa ja purista mehu.

Useimmiten sitruunan halkaisee keskeltä leveyssuunnassa. Tämän vinkin mukaan sitruuna kannattaa kuitenkin halkaista juuri pituussuunnassa, jolloin hedelmästä saa enemmän mehua irti.

Vinkki toimii hyvin, mehua tuntuu irtoavan helpommin kuin perinteisesti leveyssuunnasta leikattaessa. Toki näin mukaan irtoavat myös sitruunan siemenet.

Riko hedelmäliha haarukalla ennen puristamista

Halkaise sitruuna, riko hedelmälihan rakennetta haarukalla tai veitsellä ja purista.

Tällä tekniikalla sitruunasta saa hyvin irti viimeisetkin mehut.

Pyöritä ja painele sitruunaa ennen puristamista

Marttojen ohjeiden mukaan sitruunaa kannattaa painella ja pyöritellä pöytää vasten ennen puristamista.

Tämä on erinomainen vinkki, joka kannattaisi muistaa tehdä aina ennen sitruunan puristamista, tekee sen millä tekniikalla tahansa. Tuntuu, että sitruunan mehu oikein pursuaa hedelmästä ulos pienen painelun jälkeen.

Yhdestä sitruunasta saa noin puoli desiä mehua. Marttojen mukaan tuoreesta sitruunasta puristettu mehu säilyy jääkaapissa useita päiviä.

Mehun lisäksi sitruunan kuoresta saa raastamalla paljon makua ruokaan. Valkoinen osa keltaisen kuoren alla on kuitenkin kitkerää ja sitä kannattaa välttää.

Sitruunalla on ruoka-aineiden makua korostava vaikutus. Sitruunan kirpeys taittaa myös ruoan rasvaisuutta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat