Tornin katto­baarissa hinnat hipovat pilviä: Sata euroa kahden hengen tee­hetkestä

Kaupungin maineikkain näköalabaari uudistui, kun vuonna 1931 avanneen hotelli Tornin yli kaksi vuotta kestänyt remontti valmistui keväällä. Yläilmoissa tarjotaan nyt myös iltapäiväteetä ja aamiaista.

Hotelli Tornin Ateljee Bar avasi keväällä hotellin remontin jälkeen.

3.10. 19:00 | Päivitetty 3.10. 20:26

Ateljee Bar

Missä? Yrjönkatu 26.

Milloin? Ma–to ja su 8–24, pe–la 8–02. Aamiainen 8–11, teekattaus 11–18.

Paljonko? Teekattaus 38—58 e, aamiainen 47 e. Lasi kuohuviiniä tai samppanjaa 8,80–23,20 e. Cocktailit 15–17 e, Kahvit 4,50–5 e. Hanaolut (0,4 l) 9,80–11,80 e.

Esteetön? 12. kerros kyllä, 13. kerros ei.

Vierailumme Helsingin kuuluisimpaan näköalabaariin alkaa hämmentävästi.

Odotamme hotelli Tornin 12. kerroksen hissiaulassa lukitun oven takana pääsyä ravintolaan, johon meillä on varaus. Onko S-ryhmä lanseerannut huhtikuussa valmistuneen mittavan remontin jälkeen Tornin huipulle salakapakan vai mistä on kyse?

Ovi avataan ja meidät päästetään sisään asiakkaista tyhjään baaritilaan. Lattialla lojuu tyhjiä pahvisia viinilaatikoita. Olemme vuonna 1951 avanneen Ateljee-baarin toiseksi ylimmässä kerroksessa, jossa tarjoillaan aamiaista sekä ”teetä näkymillä”. Aiemmin tila toimi kabinettina.

Teekattaus on kuulemma mukaelma brittiläisestä iltapäiväteestä. Esimerkiksi perinteiset skonssit on korvattu kotimaisella kalalla ja kasviksilla – kausitarjontaa hyödyntävä konsepti kuulostaa uhkalta ja mahdollisuudelta.

Vuonna 1931 aloittanut Torni on historiallisesti ollut kaupunkikulttuurin edelläkävijä. Paikka ilmoittaa avanneensa Suomen ensimmäisen kiinalaisen ja espanjalaisen ravintolan sekä irkku- ja cocktail-baarin.

Testikerralla tunnelma on vaivaannuttavan karu, mikä saattaa selittyä jälkeemme alkavalla yksityistilaisuudella. Taidamme olla ainoat asiakkaat.

Onneksi on samppanjaa. Paikan nimikkokupliva on makoisaa, mutta 17 euron hinta lasillisesta yläkanttiin. Viinilaseja koristavat Tornin logot. Patinoituneet haarukat ovat hauskasti hopeita 1960-luvulta.

Tarjoilija antaa kiitettävän tarkan kuvailun viinistä, mutta teen suhteen menee epämääräiseksi. Meille ehdotetaan mustaa tai vihreää teetä. Teelista on kuulemma vasta tulossa.

Olen silmäillyt edellisenä päivänä netistä pikkuannoksia, joista kolmea voi valita 38 euron hintaiseen teepakettiin. Yön aikana linja on ilmeisesti muuttunut, sillä nyt tarjolla on vain valmiiksi koottuja yhdistelmiä. Netissä lupailtuja ostereitakaan ei ole saatavilla. Pettymys!

Kaadamme kannusta mustaa teetä, joka vaikuttaa jo valmiiksi hieman haalealta.

Teekattaus maksaa Tornissa vähimmillään 38 euroa henkilöltä.

Viimeistellyn näköiset pikkupalat saapuvat pöytään kovin pitkällisen odottelun jälkeen. Tartun Nordic-lajitelman hapanjuurileivälle rakennettuun skageniin, jossa on siianmätiä ja pikkelöityä punasipulia. Kelpo makupala on myös ruskistettua voita hyödyntävä sokerisuolattu siika appelsiini-fenkolileivällä. Tällaisia kotimaisia ”tapaksia” olisi ilo aterioida enemmänkin, sushibuffetin tapaan, huomaan ajattelevani.

Superfood-lajitelmassa löytyy muun muassa punajuuricarpacciota ja kliseistä avokadotoastia. Jälkiruokalautasella lepää raakasuklaata liki pienen levyllisen verran. Vaahtokarkkikuutiot tuntuvat eriparisilta kalan jälkeen.

Superfood-lajitelmassa löytyy muun muassa punajuuricarpacciota ja kliseistä avokadotoastia.

Kun teet, pikkupalat ja lasit samppanjaa maksavat kahdelle yli sata euroa, hintaa on reippaasti liikaa lyömättömistä näkymistä huolimatta.

Ateljeen ylin kerros muistuttaa remonttia edeltävästä ajasta, vaikka sävyjä on kuulemma vaalennettu. Maininnan arvoisin uudistus löytyy lopulta kuuluisista näköalavessoista.

Niihin pääsee nyt sukupuolesta riippumatta.

Tornin maineikkaat vessat ovat nyt kaikille sukupuolille avoimia unisex-vessoja.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat