Täysin uusitussa hotelliravintolassa kaikki maistui ja herätti suorastaan ihastusta

Täysin uusitussa hotelliravintolassa kaikki maistui ja herätti suorastaan ihastusta.

Torni-hotellin ravintolat uudistuivat yli kaksi vuotta kestäneessä remontissa.

2.11. 19:00

OR

★★★★

Missä? Kalevankatu 5.

Milloin? Ti–to 11.30–22, pe 12.30–23, la 11.30–22.

Paljonko? Alkuruuat 12–15 e, pääruuat 20–34 e, jälkiruuat 6–11 e. Menut 39–67 e. Lounaat 14–15 e.

Nouto? Ei.

Esteetön? On.

Hotelliravintola ei kuulosta kovin houkuttelevalta. Eikös se ole paikka, jossa matkailija joutuu syömään, jos ei voi poistua majapaikastaan?

Poikkeuksia toki on, ja niitä muistuu mieleen esimerkiksi Yhdysvalloista. Hyvä hotelliravintola tarjoaa tehokkaasti kotiolot voittavia annoksia ja paikallisväriä, joskus luksusta, mutta myös lohturuokaa.

Sokos Hotel Tornin uudistus kesti kaksi vuotta. 90-vuotiaan monumentin uudet avajaiset pidettiin huhtikuussa. Alakerran ravintola on saanut ranskan kieleen liittyvän nimen OR tarkoittaen ”kultaa”.

Puheista päätellen ensimmäiset kokemukset ravintolasta ovat olleet keskinkertaisia. OR ei ollut täyttänyt hyvän hotelliravintolan vaatimuksia.

Jotakin on sen jälkeen tapahtunut. Kahdella käynnillä lokakuussa ”kala-kasvispainotteisessa brasseriessa” kaikki maistui ja herätti suorastaan ihastusta. Palvelu oli paneutunutta ja innostunutta juomapuolta myöten.

Uusi keittiöpäällikkö on Lasipalatsista tullut Janne Kantola.

Tornin katukerroksessa sijaitsevan OR-ravintolan uudistus on suunnittelutoimisto Fyran käsialaa.

Tarjolla on neljä menua, joiden ruuat ovat tilattavissa myös erikseen. Menu Zeppelin esittelee listan antimia laidasta laitaan.

Kalamenussa on paistettua kuhaa ja savustettua palsternakkaa. Kala oli päästetty hieman löllöksi.

Kasvismenun pääruoka on portobellotempura. Lihamenu satsaa savustettuun flank steakiin, naudan kuvelihaan, ja rakuunahollandaiseen.

Kaivattua luksusta tarjoaa Raw Bar, jossa osterit odottavat avaamista ja kokit tekevät työtään kuin näyttämöllä. Katkarapuja kuoritaan runsaaseen skagen-salaattiin, johon tulee myös sitruunamajoneesia ja tuoretta piparjuurta.

Toinen suosikkiannos syntyy graavatuista kampasimpukoista, vesimelonista ja happamuudellaan niitä täydentävästä verigreipistä.

Ravintolan sisällä toimiva Raw Bar tarjoaa ”raakoja” luksusannoksia, kuten skagen-rapusalaattia ja graavattuja kampasimpukoita.

”Raakoja” pikkuannoksia ovat myös huippuhyvä tartarpihvi ja sokerisuolattu siika purjon, mädin ja piimäkastikkeen kera. Piimäkastiketta ei ole ravintoloissa hetkeen näkynytkään.

Kasvisruokia ovat myskikurpitsapannacotta ja punajuuricarpaccio. Savustukset, fermentoinnit ja pikkelöinnit ovat kohdallaan.

Lohturuuan roolin on ottanut pehmeä tryffelirisotto, jonka pinnalla narskuvat granaattiomenan helmet.

Jälkiruuissa sävähdyttivät varsinkin kaffirlimettisorbetti sekä passiosorbetin kanssa tarjottu rosmariinilla maustettu crème brûlée. Suklaamoussea ja vadelmasorbettia täydensi lakumarenki, joka käytiin pöydässä huomaavaisesti murskaamassa pienen vasaran kanssa.

Kalevankadun ja Yrjönkadun risteyksessä sijaitseva Torni on Helsingin kuuluisimpia maamerkkejä.

Entä se kaivattu paikallisuus? On kotimaista lihaa ja myös kalaa, kuten kuhaa ja siikaa. Kotimaiset marjat talon oman jäätelön kanssa ja kantarellilisuke tuovat lisää paikallista väriä.

Lounaslistalla näkyy vuodenaika viitseliäästi. Esimerkiksi nyt oli maa-artisokkakeittoa savustetun ja pikkelöidyn maa-artisokan kanssa.

Lokakuisena perjantai-iltana OR oli täyteen buukattu, mutta lauantai-iltana ravintolaan mahtui hyvin. Silloin väki nimittäin tungeksi hisseihin ja katolle ihmettelemään Ateljee Barin näkymiä.

Tornin uusi sisustus ei herätä pelkkää hymistystä. Paikoin uljas funkkisperinne on hukassa, esimerkiksi OR-ravintola tuntuu olevan täpötäynnä kummallisia pöytälamppuja.

Summaten: OR on tavoittanut erinomaisen hotelliravintolan konseptin. Ruokapuolella likipitäen kaikki oli kahdella käynnillä kekseliästä ja hyvää.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat