”Tähtipölyä tihkuvalla” brunssilla parasta ovat karjalan­piirakat, kulttuuri puuttuu

Kulttuuritalon Sture4 ei lunastanut lupaustaan kulttuuritarjonnasta.

Brunssi katetaan Sture4-ravintolaan lauantaisin.

31.10. 19:00

Pikatesti

Sture4

lauantaibrunssi

Missä? Sturenkatu 4.

Milloin? Lauantaisin klo 11–14.

Paljonko? Brunssi 26 e, lapset 4–12v 13 e, alle 4-vuotiaat ilmaiseksi.

Esteetön? Kyllä.

Kulttuuritalo eli Kultsa on vetovoimainen rakennus. Sitä todistavat turistijoukot, jotka parkkeeraavat pihalle ottamaan kuvia Alvar Aallon merkkiteoksesta. Vuonna 1958 käyttöön vihitty talo rakennettiin pääasiallisesti Suomen Kommunistisen puolueen rahoittamana. Lahjoituksia tuli myös Neuvostoliitosta ja muista sosialistisista maista. 1990-luvun konkurssin jälkeen rakennus päätyi Senaattikiinteistöille. Nykyinen omistaja on Helsingin Kulttuurihub Oy.

Talon käyttäjiä kestitsee nykyisin ravintola Sture4, joka on auki viikolla ja lauantaina yhdestätoista kahteen. Arkisin on lounasta, lauantaisin brunssia. Ravintolaa luotsaa ravintolapäällikkö Nina Oranne, ja taustaorganisaationa toimii Sunborn Events. Turkulainen yhtiö hoitaa myös Naantalin Kylpylän, Turun linnan ja Logomon tarjoilut.

Ravintolan sivuilla mainitaan mahdollisuus päästä brunssilla Alvar Aalto -säätiön oppaan vetämälle talokierrokselle. Lisäksi luvataan ”vaihtuvia taidenäyttelyitä” ja yllätyksellisiä esityksiä.

Sture4-ravintola toimii Alvar Aallon suunnittelemassa Kulttuuritalossa.

Lähdemme käynnille kulttuurinnälkäisinä. Yli sata henkeä vetävä ravintola on kahdeltatoista vielä tyhjillään. Lisäksemme paikalla on vain muutama kaksikko. Pytingin henkeä mukailevasti taustalla soi nostalgiamusiikkia.

Istahdamme Artekin kalusteiden täyttämään ruokasaliin, ja kehoon iskee kotoisa tunne. Mieleen pulpahtavat leirikeskukset ja -koulut sateiseen syysaikaan. Tunnelma on uinuva. Ei ole sähinää ja hälinää, mihin brunssilla yleensä törmää. Jäämme seuraamaan, onko hartaus kokemusta nostattava vai latistava.

Ruuat edustavat sitä brunssikulttuuria, jolla brunssi Suomeen rantautui: hotelliaamiaisen tapaan jokaiselle jotain. On munakokkelia, karjalanpiirakoita, makkaroita (myös vegaanisena), lämpimiä kanaleipiä ja jogurtti-buffa. On välimerellisiä salaatteja sekä sadonkorjuu-, äyriäis- ja caesarsalaatit.

Koetamme löytää tarjoilujen punaisen langan. ”Tähtipölyä tihkuvan brunssin” esittelyssä ruuan luvataan olevan inspiroitunut vierailevista artisteista. Jos 70-luvun rockyhtye Smokie, koomikko Jimmy Carr, post-rock-yhtye Sigur Rós ja Ismo Leikola istuisivat pöytään ja tilaisivat lempiannoksensa, niin tältä se todennäköisesti näyttäisikin.

Brunssibuffa noudattaa ”jokaiselle jotakin” -tyyliä.

Kiertokävely rakennuksessa ja live-esitykset eivät ole tänään saatavilla. Tästä olisi voinut ravintolan sivuilla mainita. Tuntuu, kuin puolet huvista olisi jäänyt saamatta. Taidenäyttelyn virkaa hoitavat valokuvat Kultsan alkuvuosista.

Antimien aatelisiksi nousevat itsetehdyt rapeakuoriset karjalanpiirakat ja ilmeisesti sitruunahappo-sokerissa kieritetyt kuohkeat munkit. Nettisivuilla asti mainittu popcorn-kone seisoo vähän surullisena. Mikäli popcornit paahdettaisiin tuoreeltaan, tulisi tilan ääni- ja tuoksumaisemaan vähän sitä kulttuurin tunnelmaa.

Juuri kun olemme lähdössä, syömään saapuu monikymmenhenkinen kansainvälinen porukka. Puheensorina ja hyrisevä energia täyttää huoneen. Tulihan sitä säpinää.

Oikaisu 1.11. klo 8.20: Toisin kuin artikkelissa aiemmin väitettiin, Kulttuuritaloa ei enää omista Senaattikiinteistöt vaan Helsingin Kulttuurihub Oy.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat