Lounas­bisneksen jättiläinen perusti ilta­ravintolan – Testi­käynnillä ymmärtää, miksi paikka ei ole täynnä

Sodexon iltaravintola palvelee hyvin, mutta ruokapuoli ontuu.

Ravintola Sarmista avautuu näkymä Kasarmitorille.

9.11. 19:00

Sarmi

★★

Missä? Pohjoinen Makasiinikatu 9.

Milloin? Ti–pe 11–22, la 16–22.

Paljonko? Alkuruuat 13–16 e, pääruuat 17–33 e, jälkiruuat 8–9 e.

Esteetön? Pyydettäessä järjestyy.

Sarmi on työpaikkaruokailijoille tutun jättikonserni Sodexon ensimmäinen varsinainen iltaravintola.

Sarmi keskittyy Välimeren maiden ruokiin. Valinta on turvallinen, sillä silloin voi tarjota niin italialaista, ranskalaista, turkkilaista, kreikkalaista, marokkolaista, espanjalaista tai vaikkapa egyptiläistä ruokaa.

Siis jokaiselle jotakin.

Ravintola on sisustettu hotelliravintoloiden tyyliin: siistiä ja mukavaa mutta tylsää.

Tarjoilu on huomaavaista ja joustavaa. Erityisesti kokeneen oloinen miestarjoilija otti asiakkaansa hienosti huomioon ilman sirkustemppuja ja ylimääräistä hypetystä.

Ruokalista on uskaliaan runsas.

En ole kertaakaan huomannut, että Sarmissa olisi ollut paljon asiakkaita, joten yhdeksän alkuruuan ja kahdeksan pääruuan raaka-aineiden pitäminen aina tuoreina tarjolla vaatii tarkkuutta.

Sodexo-yhtiöllä on Suomessa yli 200 ruokapaikkaa.

Lounaalla on tarjolla normaalin listan lisäksi suppea lounasmenu. Yksi ruokalaji maksaa 18 euroa, kaksi 26 euroa ja koko menu 32 euroa.

Palvelu toimii. Vegaanivieraani ei halua syödä marinoituja kasviksia ja leipää 18 euron edestä, joten tarjoilija pyysi ystävällisesti keittiötä valmistamaan täytettyjä kasviksia.

Salaattipedin päällä olevien paprikan, kesäkurpitsan ja tomaatin sisällä on varsin huomaamattomasti maustettua riisiä. Päällä on uunissa käynyttä tofua.

Annos ei saa aikaiseksi hurraa-huutoja, mutta ei ole millään muotoa ikävä paitsi hinnaltaan. 18 euron annos on vain hiukan alkupalaa suurempi.

Uuniturskasta puuttuu tuoreus, mutta yrtit ja vivahteikas tomaattikastike peittävät urhoollisesti kalan tympeyden. Ratatouille-muhennuksessa on hapokkuutta ja kasviksien makuja kiitettävästi.

Annoksen perunoille ravintola on antanut nimeksi patatas bravas. Ne ovat öljyiset ja kauniin ruskeaksi paistetut, mutta juuri Espanjan Baskimaan täydellisten patatas bravaksien parista palanneena en voi olla kuin pettynyt niihin. Mukana ei ole edes tomaattikastiketta tai valkosipulimajoneesia.

Eton mess -jälkiruuan marenki on rapeaa ja vatkattu kerma makeaa, mutta annos olisi vaatinut mustikan ohella jonkin muun, hiukan kirpeämmän marjan.

Kahdesta pääruuasta ja jälkiruuasta sekä yhdestä espressosta 55,50 euroa lounaalla on aivan liikaa tämän tasoisesta ruuasta.

Illallisen aloittaa menun ulkopuolelta tarjolla ollut italialainen minestrone-kasviskeitto (8 e). Se on täyteläinen ja ravitseva.

Tabbule (13 e) on muun muassa persiljasta, vehnäsuurimoista, mintusta ja tomaatista tehty salaatti. Sarmin version keskeinen puute on sitruunan liian pieni määrä.

Illallisella osoittautuu jälleen, ettei vegaanille ole tarjolla yhtään pääruokaa, mutta kasvisannoksen (19 e) halloumi-juuston saa vaihdettua ravintolan itse tekemiin falafeleihin. Falafeleissä on lupaava maku, mutta koostumus on aivan kuin niitä ei olisi lainkaan paistettu.

Kreikkalaisesta musakasta (18 e) olen maistanut kymmeniä mainioita versioita, mutta Sarmin musaka ei tälle listalle pääse. Perunat ovat lähes raakoja, eivätkä yrtit tai edes muskotti maistu.

”Tästä puuttuu musakan lämmin syli”, sanoo vieraani.

Kummoinen ei ole myöskään lammaskuskus (29 e). Aivan kuin haudutettuja lampaanpaloja ei olisi maustettu lainkaan. Kuskusissa on niin runsas sahramin maku, että koko annos maistuu lopulta vain sahramilta.

Vahva sahrami jyräsi välimerellisen lammaskuskusin maussa.

Annoksista huomaa, että alkuperäiset reseptit ovat hyviä, mutta niiden toteutuksessa on usein jotain vialla. Ruuissa on jotain laitosmaista.

Harva yhtiö tekee niin paljon ruokaa kuin Sodexo, jolla on yli 200 ruokapaikkaa. Mutta sillä on vielä paljon opeteltavaa, jos se aikoo pärjätä Helsingin erittäin kilpaillussa iltaravintolamaailmassa.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat