Yllättävä aines­osa kruunaa talven parhaan arki­ruoan – Näin syntyy täydellinen kaali­laatikko

Niin simppeli ruoka kuin perinteinen kaalilaatikko onkin, herkullinen lopputulos vaatii muutamia kikkoja.

Kaalilaatikon pinta paistuu ihanan rapeaksi ja maukkaaksi, kun nestettä ei laita liikaa.

5.1. 2:00

Kaali on edullista, ja siitä syntyvät talven parhaat arkiruoat. Tee oheisella ohjeella mahtava perinteinen kaalilaatikko tai paahda savoijinkaali tulisen tahmeaksi. Helppo ja nopea wokkiruoka valmistuu pannulla puolessa tunnissa. Kaalista on moneksi.

Niin simppeli ruoka kuin perinteinen kaalilaatikko onkin, herkullinen lopputulos vaatii muutamia vanhalta kansalta opittuja niksejä. Jos mahdollista, ruskista kaalisilppu valurautapannussa. Kevyesti ruskistuessaan kaalin sokerit karamellisoituvat ja mausta tulee sopivasti makea.

Riisi kannattaa kypsentää al denteksi eli lähes kypsäksi, ennen kuin lisäät sen kaaliseoksen joukkoon. Näin varmistat, että lopputuloksesta tulee mehevä, kun riisi ei kypsyessään ime enää nestettä itseensä.

Laatikon joukkoon lisätyssä jauhelihassa pitää olla rasvaa. Kaalilaatikkoon sopii hyvin jauheliha, jossa on sekä naudan- että sianlihaa.

Nesteenä kannattaa käyttää täysmaitoa. Maitoa lisätään sen verran, että maidon pinta yltää juuri ja juuri kaaliseokseen. Voinokareilla viimeistelty pinta paistuu tällöin ihanan rapeaksi, ja heti rapean pinnan alla on mehevän pehmeää kaalilaatikkoa.

Ja vielä yksi pieni juju, jota et välttämättä löydä perinteisistä ohjeista: pieni tilkka omenaviinietikkaa eli happoa niputtaa maut täydellisesti yhteen.

Tulisenmakea marinadi sopii savoijinkaaliin.

Savoijinkaalin pehmeä ja maukas rakenne sopii loistavasti isoina lohkoina kypsentämiseen. Kaalilohkojen pinnalle sipaistu tomaattinen, sopivasti tulinen marinadi maustaa ja tekee uunissa paahdetuista kaaleista mielettömän maukkaita ja tahmean makeita.

Kun lisäät loppuvaiheessa kypsennystä vuokaan kikherneitä, ateria on sellaisenaan ruokaisa. Tarjoa se tahinitahnasta ja jogurtista sekoitetun sitruunaisen kastikkeen kanssa.

Voi kuulostaa kummalliselta yhdistelmältä viimeistellä tahmeat kaalilohkot silputulla tillillä ja korianterilla, mutta maku on kaikessa erikoisuudessaan mahtava.

Aasialaishenkinen kookoskana-kaaliwokki valmistuu puolessa tunnissa.

Puolessa tunnissa pöytään valmistuva aasialaishenkinen kaalipannu syntyy yhden astian taktiikalla. Kaali saa tässä ruoassa olla reiluina paloina, jotta siihen jää mukavaa rapeutta ja pureskeltavuutta.

Liemeksi sekoitetaan purkillinen kookosmaitoa ja pieni purkillinen vihreää currytahnaa limetin mehulla ja inkiväärillä terävöitettynä. Jos currytahna on voimakasta, puoli purkillista voi riittää. Parhaiten oikea määrä selviää maistelemalla kastiketta.

Kaalipannu maistuu sellaisenaan hyvän leivän kanssa tai kylkeen voi keittää aromaattista jasmiiniriisiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat