”Parhaita maistamiani kasvisburgereita” – uusi pikaruoka-auto yllätti testissä

Slovakialainen Vladimir Kovalcik kehitti kasvishampurilaisen reseptiä pari vuotta.

Ravintola-auto Kvetkas myy kasvisruokaa Ympyrätalon kupeessa.

13.2. 19:00

Pikatesti

Kvetkas

Missä? Säästöpankinranta (Hakaniemi).

Koska? Ti–la 12.30–20.30.

Paljonko? Burgerit 11,90–14,90 e. Kulhot 12,50–14,50 e. Lounaalla klo 12.30–14 burgeri tai kulho, ranskalaiset perunat ja tee 12 e.

Talvinen Hakaniemi on viimaisessa loskaisuudessaan mahdollisesti planeetan epäkiitollisin paikka ulkoruokailulle.

Vuodenajan haasteen on saanut huomata myös Ympyrätalon kupeeseen ravintola-autonsa lokakuusta lähtien parkkeerannut Vladimir Kovalcik. Vajaa kolmekymppinen pitäjä vaikuttaa silti optimistiselta pohtiessaan tulevan kesän kuvioita.

Slovakiasta kotoisin oleva Kovalcik saapui Helsinkiin runsas neljä vuotta sitten ystävänsä vanavedessä. Turvallisuusalan yliopisto-opinnot vaihtuivat työhön Fafa’s-ravintoloissa.

Pankkilainan avulla Kovalcik osti kunnostusta vaatineen ravintola-auton ja alkoi kehitellä uudenlaisia kasvis- ja vegaanireseptejä. Tuloksia hän kauppaa nyt tyttöystävänsä kanssa tiistaista lauantaihin.

Kovalcikin Kvetka-äidin mukaan nimetyn kojun tarjonnassa korostuvat hampurilaiset ja kulhoruuat. Vegaanisia ja kasvisburgereita on listalla molempia seitsemän erilaista.

Vladimir Kovalcik nimesi ruoka-autonsa äitinsä mukaan.

Tilaan listan muhkeimmalta kuulostavan kasvisburgerin, joka on peräti kahteen Beyond Meat -pihviin nojaava versio paikan nimikkoburgerista.

Kauniin kiiltäväpintaisen briossin sisällä lymyää pihvien lisäksi ainakin cheddar-juustoa, savutomaattikastikkeella kuorrutettuja sieniä, vihanneksia ja aiolia.

Hampurilainen on parhaita maistamiani kasvisburgereita. Erittäin täyttävässä, silti melko helposti syötävässä, burgerissa piisaa suolaista, makeaa ja rasvaista makua tasapainoisen tuhdisti.

Kvetkas & Beyond Meat -hampurilaisessa on kaksi muhkeaa vegepihviä.

Toisella käynnillä nappaan evääksi kimchikulhon. Kaalisalaatista ei nouse esiin odotettua pikanttiutta, mutta rapeat, soijaglaseeratut osterivinokkaat ovat lihaisan herkullisia.

Kulhossa on runsaasti kypsää tattarirouhetta ja tuhteja edamamepapuja, joita siivittää mainio kikhernepohjainen srirachamajoneesi. Kulhot saa burgereiden tavoin halutessaan gluteenittomina.

Kolmannella kerralla kokeilen uutuuden eli valepekonikasvisburgerin. Sen sisältä löytyy Kovalcikin bravuuri, esimerkiksi mustapavuista, kikherneistä ja linsseistä rakentuva kasvispihvi. Burgerin juju piilee kahdessa ohuessa pihvissä, jolloin syntyy neljä rapeaa pintaa, joiden välissä on juustoa.

Oivallisilla seitanlastuilla eli ”pekonilla”, karamellisoidulla sipulilla, cheddarilla ja vegaanisella hollandaise-kastikkeella höystetty burgeri on loistava. Vaikka ystäväni jää kyselemään oman vegaaniversionsa raikkauden perään, minua viehättää kasvisburgerin ”lihaisuus”, täyttävyys ja mehevän laadukas rakenne.

Kastikkeet, kuten ranskalaisten perunoiden kanssa sointuva savuinen tomaattikastike, ovat nekin Kovalcikin kehittelyn tulosta.

Rapeat osterivinokkaat tuovat kimchikulhoon lihaisuutta.

Kvetkas on osoitus pätevästä ja arvostettavasta tee se itse -henkisestä yritteliäisyydestä ja tuotekehittelystä. Annokset on hinnoiteltu mukaan otettavaksi kasvispikaruuaksi ehkä hivenen yläkanttiin, mutta ainakin hampurilaiset olivat hintansa arvoisia.

Kvetkas on tullut Hakaniemeen toistaiseksi, mutta Kovalcikin unelmissa siintää tietysti oikean ravintolan perustaminen.

Oikaisu 14.2. klo 13.35. Korjattu lounaan alkamisajaksi 12.30 aiemman klo 11 sijaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat