Kasvissyöjät villiintyivät syyrialais­ravintolasta – HS testasi

Kasvisruokaan satsaava Karaz hyödyntää tarjonnassaan katuruokasävyjä Syyriasta, Irakista ja Jordaniasta.

Karaz-ravintola kutsuu tarjontaansa yleisarabialaiseksi.

27.2. 19:00

Karaz

Pikatesti

Missä? Viides linja 8.

Milloin? Ma–la 11–21, su 12–19.30.

Paljonko? Alku- ja pääruuat 10,95–18,95 e, lisukkeet 1,50–4 e, jälkiruuat 6,95–10,95 e.

Nouto tai kuljetus? Kyllä.

Viime syksynä vaikutti sosiaalisen median perusteella siltä, että koko Helsingin itäisen kantakaupungin kasvissyöjäväki oli villiintynyt yhdestä ja samasta uutuus­ravintolasta – Viidennen linjan syyrialais­ravintola Karazista.

Lähi-idän alueen ruokien tarjonta on ollut Helsingissä toistaiseksi verrattain vähäistä, toisin kuin esimerkiksi Berliinissä. Ilahduttavan kasvispainotuksen lisäksi syyrialainen keittiö herättänee monissa sympaattisia kaikuja – Kampissa ja Töölössä sijainnut Cafe Damascus loi mainetta turvapaikan­hakijoiden perustamana ravintolana.

Ensimmäinen Karaz avasi Lönnrotinkadulle 2021. Ravintolassa kerrotaan, että Kallion kuppilan ruokalista on sama kuin ensimmäisessä paikassa.

Listan kärkeen on nostettu yhdeksän kasvisannosta, joista osaa saa kuulemma vegaanisena. Lisäksi löytyy lihaisampia ruokia, salaatteja, lisukkeita ja pari jälkiruokaa.

Ravintolan linja on kuulemma ”yleis­arabialainen” eli ruokavaikutteita on syyrialais­omistajan kotimaan lisäksi Irakista ja Jordaniasta.

Vietämme useita minuutteja tiskillä haastaen henkilökuntaa siitä, mitä meidän kannattaisi ensikertalaisina tilata. Ilman esimerkkikuvia eksoottiselta kuulostava ruokalista tekee valitsemisesta haastavaa.

Päädymme perinteisiin aleppolaisiin lihapulliin sekä vihreään shakshukaan eli kananmuna­pannuun.

Kun lautasannokset saapuvat pöytään, eteen avautuu todellinen kimara tuoreen ja raikkaan näköistä herkkua.

”Miten tämä voi olla näin mehukasta”, ystäväni hämmästelee lihapyöryköitä, jotka tarjoillaan mainion kirsikkakastikkeen, hummuksen, korianterisalaatin, cashew-pähkinöiden ja arabileivän kera.

Lihapyöryköiden ja hapanimelän kirsikkakastikkeen liitto on samalla tapaa onnistunut kuin vaikkapa kotimaisen riistan ja puolukoiden yhdistelmä.

Aleppolaiset lihapullat tarjotaan kirsikkakastikkeen kanssa.

Aamiaisruokana tunnetun shakshukan vihreä versio.

Hauskin ja yllättävin osa illallista on jälkiruoka. Syyrialainen ”ruusuriisi” on kuin yhdistelmä makeaa riisipuuroa, hattaraa ja jäätelöä karamellisoiduilla pistaasipähkinöillä viimeisteltynä.

Toinen jälkiruoka, raejuustoa, siirappia, pistaasia ja jäätelöä sisältävä knafeh taas leikittelee makealla ja suolaisella.

Koska ruokalistalla riittää kokeiltavaa, palaan toisena päivänä maistamaan työntekijän suosittelemaa tawookia. Se on viileään vuodenaikaan sopiva lohturuoka: pienessä vuoassa ilmestyy puolirapeaa ja höyryävää perunaa, sulanutta juustoa sekä kanaa lisukesalaatin ja dipin kera.

Ruusuriisi paljastuu puuromaiseksi jälkiruuaksi, jossa on myös hattaraa.

Tawook sisältää muun muassa kanaa, perunaa ja juustoa.

Karaz tuo tahnoineen ja granaatti­omenoineen epäilemättä kaivatun lisän Kallion keskeisille kulmille.

En ole parin käynnin perusteella kuitenkaan täysin vakuuttunut, onko pieni akvaariomainen ravintola hinta-laatu­suhteeltaan paras mahdollinen kohde Syyria-herkutteluun. Katuruokatyyliset annokset tarjoavat silmänruokaa ja yllätysten kimaran, mutta jonkinlainen kotiruuan täyteläinen syvyys jää niistä uupumaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat