Sirkka Anttonen kehitti 25 vuotta sitten hitti­pastan, joka on edelleen koulujen ruoka­listojen suosikki – NĂ€in se syntyy

Kouluruokaa moititaan monesti. Palermon pastasta on kuitenkin tullut kouluruokien klassikko, josta oppilaat pitÀvÀt edelleen.

Reseptin kehittÀjÀ Sirkka Anttonen laittaa Palermon pastaa edelleen ja samalla ohjeella kuin 25 vuotta sitten.

4.2. 11:00

Palermon pasta on rakastettu kouluruoka, joka kehitettiin 25 vuotta sitten.

Pastan resepti on alkujaan lahtelaisen Sirkka Anttosen, 75, idea.

Anttonen innostui keksimÀÀn pastan vuonna 1998 jÀrjestettyyn kouluruoka­kilpailuun. SinÀ vuonna maksuton kouluruoka tÀytti viisikymmentÀ vuotta.

”Minulla on pientĂ€ kilpailuviettiĂ€, joten halusin kokeilla, kuinka kĂ€y”, Anttonen kertoo.

Tuohon aikaan hÀn työskenteli KÀrpÀsen koulun keittiöpÀÀllikkönÀ Lahdessa. Nykyisin hÀn on elÀkkeellÀ.

Idean ruokaan Anttonen sai pohtiessaan lasten maku­mieltymyksiÀ.

”Yritin miettiĂ€, mikĂ€ olisi lasten suosikki. Jo silloin pasta oli suosittua.”

NiinpÀ hÀn suunnitteli pastan, josta ajatteli lasten pitÀvÀn. Kilpailuun sai kuitenkin osallistua vain ryhmÀnÀ, joten Anttonen nimitti ruoan keksijöiksi koko koulukeittiön henkilökunnan.

Muut koemaistoivat ruokaa, mutta eivÀt sinÀnsÀ osallistuneet reseptin tekemiseen, Anttonen sanoo.

HĂ€n muistelee, ettĂ€ ohjeeseen ei kuitenkaan tehty juuri muutoksia, vaan reseptin ensimmĂ€inen versio lĂ€hetettiin kilpailuun. TĂ€stĂ€ Anttonen ei kuitenkaan ole aivan varma – 25 vuotta on pitkĂ€ aika, ja siinĂ€ ajassa asiat ehtivĂ€t unohtua.

”
”Moni mieltÀÀ sen laatikoksi, mutta sitĂ€ se ei ole.”

Sen hÀn muistaa, ettÀ kilpailuun piti keksiÀ koko kouluruoka-ateria. Lisukkeeksi hÀn teki paprikasalaattia ja jÀlkiruoaksi mustaherukkayllÀtyksen.

Anttonen haluaa oikaista erÀÀn Palermon pastaan liittyvÀn vÀÀrinkÀsityksen:

”SehĂ€n ei ole varsinaisesti laatikko, vaan mehevÀÀ pastaa kastikkeessa. Moni mieltÀÀ sen laatikoksi, mutta sitĂ€ se ei ole.”

AlkuperÀinen Palermon pasta syntyy pastasta, broilerista sekÀ kermaisesta kastikkeesta, joka on maustettu valkosipulilla ja rakuunalla.

Kilpailuun osallistuminen inspiroi Anttosta myös keksimÀÀn pastalle nimen. Se oli tÀrkeÀ osa kokonaisuutta.

ReseptillÀ piti olla erikoinen, huomiota herÀttÀvÀ nimi. Jos sitÀ kutsuisi vain broileri­pastaksi, ja kilpailussa olisi monia osallistujia, resepti pistettÀisiin sivuun: tuossa on broileria ja pastaa, Anttonen muistelee miettineensÀ.

HĂ€n otti esiin Italian kartan.

Italian Sisiliassa sijaitseva kaupunki kiinnitti hÀnen huomionsa. Palermo.

PÀÀtös oli selvÀ: ruokaa kutsuttaisiin Palermon pastaksi.

Palermon pastan reseptistÀ on erilaisia versioita. Muunnelmissa valkosipuli on saatettu jÀttÀÀ pois ja tilalle ottaa curry.

Palermon pasta palkittiin kunniamaininnalla.

Anttosen ajatukset siitÀ, mikÀ lapsille maistuisi, osuivat aikoinaan oikeaan. Niin oikeaan, ettÀ nykyajan lapsetkin syövÀt kyseistÀ pastaa.

”NĂ€htĂ€vĂ€sti se on heidĂ€n suun mukainen. LisĂ€ksi pasta on helppo syödĂ€â€, Anttonen pohtii suosion syitĂ€.

HĂ€n veikkaa myös, ettĂ€ yksi osa suosiosta liittyy pastan helppoon jaettavuuteen – koululounaan pÀÀruoka voidaan kuljettaa yhdessĂ€ astiassa.

TÀstÀ kouluruoka­klassikosta on olemassa useita versioita. AlkuperÀisen reseptin pÀÀasialliset raaka-aineet ovat pasta, broileri sekÀ valkosipulilla ja rakuunalla maustettu kermainen kastike, Anttonen toteaa.

Monet reseptin muunnelmat sisÀltÀvÀt currya, jota ei alkuperÀisessÀ reseptissÀ ole. Sen sijaan valkosipuli on saatettu jÀttÀÀ pois. Esimerkiksi tÀssÀ Helsingin Sanomissa julkaistussa Palermon pastan reseptissÀ on juuri currya mutta ei valkosipulia.

Anttonen laittaa Palermon pastaa edelleen ja samalla ohjeella kuin 25 vuotta sitten.

”Lapsenlapseni pitĂ€vĂ€t siitĂ€. HeidĂ€n kaverinsa eivĂ€t usko, ettĂ€ minĂ€ olen kehittĂ€nyt sen. Ajattelevat, ettĂ€ kunhan puhut.”

”
Suomen lisÀksi vain Ruotsissa valtio takaa koulu­ruoan pÀivittÀin ilmaiseksi.

Kouluruoan hinnasta, laadusta ja suosiosta puhutaan aika ajoin.

Viime vuoden lopulla kouluruoka puhutti jÀlleen. HS uutisoi muun muassa oppilaista, jotka lÀhtivÀt ruokatunnilla lÀhikauppaan ostamaan lounasta ja kouluruoan laatua parantavasta valmistus­menetelmÀstÀ.

Vaikka kouluruokaa kritisoidaan, muistetaan myös puhua sen ainut­laatuisuudesta. Maksuton lounas koulussa on lÀhes pelkÀstÀÀn suomalais­lasten etuoikeus. Suomen lisÀksi vain Ruotsissa valtio takaa kouluruoan pÀivittÀin ilmaiseksi.

Yksi kouluruoan puolestapuhuja on PÀijÀt-HÀmeen Ateriapalvelut oy:n tuotekehitys­pÀÀllikkö Jukka Turta.

HÀnet palkittiin tammikuussa työstÀÀn kouluruoan hyvÀksi. Turta on ollut mukana pÀÀttÀmÀssÀ PÀijÀt-HÀmeen kouluissa tarjottavista lounaista kolmen vuoden ajan.

Turta itse ei ole ollut kehittelemÀssÀ Palermon pastan reseptiÀ, mutta on halunnut pitÀÀ sen osana kouluruokalistaa.

”Minun mielestĂ€ni on hyvĂ€, ettĂ€ kuuntelemme lapsia ja heidĂ€n toiveitaan ja tarjotaan lasten lempiruokia. Olen ainakin omalta osaltani halunnut pitÀÀ Palermon pastan listoilla”, hĂ€n sanoo.

Turta veikkaa, ettĂ€ pasta on maistunut koululaisille yli kaksikymmentĂ€ vuotta, sillĂ€ ”siinĂ€ on kaikki kohdillaan”.

”Sopivan lempeĂ€ maku ja kuitenkin hieman erilainen verrattuna siihen, millaista kouluruoka on ollut aiemmin”, hĂ€n toteaa.

Turta kutsuu Palermon pastaa ”tĂ€mĂ€n pĂ€ivĂ€n kouluruokahitiksi”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviÀ aiheita

Luitko jo nÀmÀ?

Osaston luetuimmat