Palermon pasta on rakastettu kouluruoka, joka kehitettiin 25 vuotta sitten.
Pastan resepti on alkujaan lahtelaisen Sirkka Anttosen, 75, idea.
Anttonen innostui keksimÀÀn pastan vuonna 1998 jĂ€rjestettyyn kouluruokaÂkilpailuun. SinĂ€ vuonna maksuton kouluruoka tĂ€ytti viisikymmentĂ€ vuotta.
âMinulla on pientĂ€ kilpailuviettiĂ€, joten halusin kokeilla, kuinka kĂ€yâ, Anttonen kertoo.
Tuohon aikaan hÀn työskenteli KÀrpÀsen koulun keittiöpÀÀllikkönÀ Lahdessa. Nykyisin hÀn on elÀkkeellÀ.
Idean ruokaan Anttonen sai pohtiessaan lasten makuÂmieltymyksiĂ€.
âYritin miettiĂ€, mikĂ€ olisi lasten suosikki. Jo silloin pasta oli suosittua.â
NiinpÀ hÀn suunnitteli pastan, josta ajatteli lasten pitÀvÀn. Kilpailuun sai kuitenkin osallistua vain ryhmÀnÀ, joten Anttonen nimitti ruoan keksijöiksi koko koulukeittiön henkilökunnan.
Muut koemaistoivat ruokaa, mutta eivÀt sinÀnsÀ osallistuneet reseptin tekemiseen, Anttonen sanoo.
HĂ€n muistelee, ettĂ€ ohjeeseen ei kuitenkaan tehty juuri muutoksia, vaan reseptin ensimmĂ€inen versio lĂ€hetettiin kilpailuun. TĂ€stĂ€ Anttonen ei kuitenkaan ole aivan varma â 25 vuotta on pitkĂ€ aika, ja siinĂ€ ajassa asiat ehtivĂ€t unohtua.
ââMoni mieltÀÀ sen laatikoksi, mutta sitĂ€ se ei ole.â
Sen hÀn muistaa, ettÀ kilpailuun piti keksiÀ koko kouluruoka-ateria. Lisukkeeksi hÀn teki paprikasalaattia ja jÀlkiruoaksi mustaherukkayllÀtyksen.
Anttonen haluaa oikaista erÀÀn Palermon pastaan liittyvÀn vÀÀrinkÀsityksen:
âSehĂ€n ei ole varsinaisesti laatikko, vaan mehevÀÀ pastaa kastikkeessa. Moni mieltÀÀ sen laatikoksi, mutta sitĂ€ se ei ole.â
AlkuperÀinen Palermon pasta syntyy pastasta, broilerista sekÀ kermaisesta kastikkeesta, joka on maustettu valkosipulilla ja rakuunalla.
Kilpailuun osallistuminen inspiroi Anttosta myös keksimÀÀn pastalle nimen. Se oli tÀrkeÀ osa kokonaisuutta.
ReseptillĂ€ piti olla erikoinen, huomiota herĂ€ttĂ€vĂ€ nimi. Jos sitĂ€ kutsuisi vain broileriÂpastaksi, ja kilpailussa olisi monia osallistujia, resepti pistettĂ€isiin sivuun: tuossa on broileria ja pastaa, Anttonen muistelee miettineensĂ€.
HĂ€n otti esiin Italian kartan.
Italian Sisiliassa sijaitseva kaupunki kiinnitti hÀnen huomionsa. Palermo.
PÀÀtös oli selvÀ: ruokaa kutsuttaisiin Palermon pastaksi.
Palermon pastan reseptistÀ on erilaisia versioita. Muunnelmissa valkosipuli on saatettu jÀttÀÀ pois ja tilalle ottaa curry.
Palermon pasta palkittiin kunniamaininnalla.
Anttosen ajatukset siitÀ, mikÀ lapsille maistuisi, osuivat aikoinaan oikeaan. Niin oikeaan, ettÀ nykyajan lapsetkin syövÀt kyseistÀ pastaa.
âNĂ€htĂ€vĂ€sti se on heidĂ€n suun mukainen. LisĂ€ksi pasta on helppo syödĂ€â, Anttonen pohtii suosion syitĂ€.
HĂ€n veikkaa myös, ettĂ€ yksi osa suosiosta liittyy pastan helppoon jaettavuuteen â koululounaan pÀÀruoka voidaan kuljettaa yhdessĂ€ astiassa.
TĂ€stĂ€ kouluruokaÂklassikosta on olemassa useita versioita. AlkuperĂ€isen reseptin pÀÀasialliset raaka-aineet ovat pasta, broileri sekĂ€ valkosipulilla ja rakuunalla maustettu kermainen kastike, Anttonen toteaa.
Monet reseptin muunnelmat sisÀltÀvÀt currya, jota ei alkuperÀisessÀ reseptissÀ ole. Sen sijaan valkosipuli on saatettu jÀttÀÀ pois. Esimerkiksi tÀssÀ Helsingin Sanomissa julkaistussa Palermon pastan reseptissÀ on juuri currya mutta ei valkosipulia.
Anttonen laittaa Palermon pastaa edelleen ja samalla ohjeella kuin 25 vuotta sitten.
âLapsenlapseni pitĂ€vĂ€t siitĂ€. HeidĂ€n kaverinsa eivĂ€t usko, ettĂ€ minĂ€ olen kehittĂ€nyt sen. Ajattelevat, ettĂ€ kunhan puhut.â
âSuomen lisĂ€ksi vain Ruotsissa valtio takaa kouluÂruoan pĂ€ivittĂ€in ilmaiseksi.
Kouluruoan hinnasta, laadusta ja suosiosta puhutaan aika ajoin.
Viime vuoden lopulla kouluruoka puhutti jĂ€lleen. HS uutisoi muun muassa oppilaista, jotka lĂ€htivĂ€t ruokatunnilla lĂ€hikauppaan ostamaan lounasta ja kouluruoan laatua parantavasta valmistusÂmenetelmĂ€stĂ€.
Vaikka kouluruokaa kritisoidaan, muistetaan myös puhua sen ainutÂlaatuisuudesta. Maksuton lounas koulussa on lĂ€hes pelkĂ€stÀÀn suomalaisÂlasten etuoikeus. Suomen lisĂ€ksi vain Ruotsissa valtio takaa kouluruoan pĂ€ivittĂ€in ilmaiseksi.
Yksi kouluruoan puolestapuhuja on PĂ€ijĂ€t-HĂ€meen Ateriapalvelut oy:n tuotekehitysÂpÀÀllikkö Jukka Turta.
HÀnet palkittiin tammikuussa työstÀÀn kouluruoan hyvÀksi. Turta on ollut mukana pÀÀttÀmÀssÀ PÀijÀt-HÀmeen kouluissa tarjottavista lounaista kolmen vuoden ajan.
Turta itse ei ole ollut kehittelemÀssÀ Palermon pastan reseptiÀ, mutta on halunnut pitÀÀ sen osana kouluruokalistaa.
âMinun mielestĂ€ni on hyvĂ€, ettĂ€ kuuntelemme lapsia ja heidĂ€n toiveitaan ja tarjotaan lasten lempiruokia. Olen ainakin omalta osaltani halunnut pitÀÀ Palermon pastan listoillaâ, hĂ€n sanoo.
Turta veikkaa, ettĂ€ pasta on maistunut koululaisille yli kaksikymmentĂ€ vuotta, sillĂ€ âsiinĂ€ on kaikki kohdillaanâ.
âSopivan lempeĂ€ maku ja kuitenkin hieman erilainen verrattuna siihen, millaista kouluruoka on ollut aiemminâ, hĂ€n toteaa.
Turta kutsuu Palermon pastaa âtĂ€mĂ€n pĂ€ivĂ€n kouluruokahitiksiâ.