Säilöttyjen kasvisten ravintoarvoihin liittyy yleinen harhaluulo, ravitsemusterapeutti sanoo

Ravitsemusterapeutti Heidi Poikonen on huomannut vastaanotoillaan monien ajattelevan, että raa’at ja tuoreet kasvikset olisivat ravitsemuksellisesti aina parempia kuin säilötyt.

Kysyimme ravitsemusterapeutilta säilötyistä kasviksista.

16.2. 9:00

Pakastetut tai muuten säilötyt kasvikset ovat yhtä hyviä ravinnonlähteitä kuin tuoreet kasvikset, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Heidi Poikonen.

Poikosen mukaan säilöttyihin tai muuten käsiteltyihin kasviksiin yleisesti liitetty virhekäsitys on, että ne olisivat tuoreita kasviksia huonompi vaihtoehto. Esimerkiksi heikompia ravintoarvoiltaan.

On totta, että esimerkiksi C-vitamiini ja folaatti reagoivat herkästi esimerkiksi kuumennukseen, Poikonen selventää.

”Kuumennuksessa niitä voi menettää jopa viisikymmentä prosenttia.”

C-vitamiinia ja folaattia on esimerkiksi paprikassa sekä parsa- ja ruusukaalissa. Kuumennuskaan ei kuitenkaan hävitä ravintoaineita näistä kasviksista kokonaan.

”Täytyy muistaa, että toiset viisikymmentä prosenttia ovat edelleen tallella.”

Poikonen kannustaa käyttämään kasviksia monipuolisesti, vaikka kasvisten käsittely ja säilöntä voi vaikuttaa niiden ravintoarvoihin. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kasviksista olisi ruokavaliossa silti hyötyä, hän sanoo.

Heidi Poikonen ottaa esimerkiksi painonhallinnan: sen suhteen ei ole lainkaan merkitystä, ovatko kasvikset olleet pakastimessa tai onko niitä säilötty, kuumennettu tai kypsennetty. Joka tapauksessa ne tasaavat aterian energiamäärää ja ovat tärkeä osa jokapäiväistä ruokailua, Poikonen toteaa.

Vitamiineja, kuitua, kivennäisaineita ja hiilihydraatteja – Poikosen mukaan käsitellyt ja säilötyt kasvikset sisältävät pitkälti samoja ravintoaineita kuin tuoreetkin. Hän sanoo, että eri säilömismenetelmät eivät esimerkiksi vaikuta kasviksen sisältämään kuidun määrään.

Myös monet kivennäisaineet pysyvät tallella säilömisestä huolimatta.

Esimerkiksi tomaattikeitto on hyvä lykopeenin lähde.

Käsittelystä ja säilömisestä huolimatta kyseessä on kuitenkin edelleen kasvis, vaikka ne eivät olekaan raakoja, Poikonen tähdentää.

Vastaanotollaan hän on huomannut, että monet asiakkaista ajattelevat, että ainoastaan raa`at ja mahdollisimman tuoreet kasvikset ovat ravitsemuksellisesti ihanteellisia.

”Ei ole oikeastaan väliä, missä muodossa kasvikset loppujen lopuksi syö. Mitkä tahansa tavat, joilla saa lisättyä kasvisten käyttöä ruokavaliossa, ovat hyviä vaihtoehtoja. Ei tarvitse missään nimessä olla vain tuoreita kasviksia.”

Poikosen mukaan olennaisinta on, että ruokavaliossa olevat kasvikset ovat itselle mieluisia.

”Monesti pakastekasvikset ovat helppoja ja näppäriä, kun niitä voi pitää hätävarana pakastimessa, eivät nahistu eivätkä pilaannu yhtä nopeasti kuin tuoreet.”

Lisäksi kasvisten käsittely voi itse asiassa parantaa joidenkin ravintoaineiden imeytymistä tietyistä kasviksista, Poikonen sanoo.

Esimerkiksi tomaatin sisältämä lykopeeni imeytyy parhaiten murskatusta tai kypsennetystä tomaatista.

Niinpä esimerkiksi tomaattikeitto on hyvä lykopeenin lähde, Poikonen sanoo.

Hän mainitsee myös hieman yllättäen ketsupin.

”Lykopeeni imeytyy esimerkiksi ketsupista huomattavasti paremmin kuin tuoreesta tomaatista. Tuoreessa tomaatissa sitten taas on muita ominaisuuksia, jotka ovat huomattavasti parempia verrattuna ketsuppiin.”

Kypsennetyillä kasviksilla on myös toinen etu verrattuna tuoreisiin tai raakoihin versioihin. Poikosen mukaan raa’at kasvikset saattavat aiheuttaa vatsaoireita. Jos kärsii esimerkiksi ärtyvästä suolesta, kypsennetyt kasvikset sulavat raakoja helpommin.

Periaatteessa kasvis kuin kasvis voi aiheuttaa raakana helposti oireita herkkävatsaiselle. Raaka sipuli ja paprika ovat kuitenkin yleisiä oireiden aiheuttajia, Poikonen kertoo.

Lue lisää: Sipuli on yksi yleisimmistä suolisto-oireiden aiheuttajista – Näillä vinkeillä ongelmia voi yrittää vähentää

Säilötyt kasvikset voivat olla liemessä, jossa on suolaa ja sokeria. Mitä Poikonen sanoo tästä?

”On totta, että osassa säilötyistä kasviksista on laitettu suolaliemeen, jolloin suolaa voi tulla enemmän kuin tuoreita kasviksia syödessä.”

Vähentääkseen suolan määrää kasvikset voi huuhtoa vedessä, Poikonen vinkkaa.

Säilykekasviksiin mahdollisesti lisätystä sokerista ei hänen mukaansa ei tarvitse välittää, sillä merkittävät sokerin lähteet, ovat usein aivan muunlaisia elintarvikkeita kuin säilykekasvikset.

”Varmaan harvan ihmisen ruokavaliossa tämän tyyliset kasvikset ovat kuitenkaan niin merkittävässä roolissa, tai niitä käytettäisi niin isoja määriä, että liemeen lisätyllä sokerilla olisi valtavan isoa merkitystä terveyden näkökulmasta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat