Ruokajämien hyödyntämisen mestari avasi jää­kaappinsa, jossa piilevät yksin­kertaiset syyt säästöön

”Ruokajämävelho” Marita Suontausta kertoo, mitkä kolme ruokaa saa usein kokattua, vaikka jääkaapissa näyttäisi olevan pelkkä valo.

Marita Suontaustan vinkeillä ruokajämät eivät jää jääkaapin perälle homehtumaan. Tällä kertaa jääkaapin antimista syntyi lettuja, joiden päälle pääsi itse tehtyä omenahilloa, jogurttia ja mustikoita.

18.3. 10:00

Ravintolamaailmasta kotikeittiöihin valunut tarkkuus kasvattaa helposti ruokahävikkiä.

Kuluttajille suunnatuissa resepteissä saatetaan ohjeistaa käyttämään puolikas sipuli tai puoli purkkia ranskankermaa ja puoli desilitraa ruokakermaa, sanoo Maa- ja kotitalousnaisten kehityspäällikkö Marita Suontausta. Suontaustan mukaan moniin ruokiin voisi hyvin laittaa kokonaisen sipulin tai käyttää kermoista pelkästään toista, vaikka resepti toisin ohjeistaakin.

”Harvemmin maku kärsii siitä”, Suontausta sanoo.

Kotikeittiössä voi ottaa hieman rennommin.

”Arkireseptiikan ei kotikeittiössä tarvitse olla niin tarkkaa.”

Jos ohjetta noudattaa orjallisesti, jääkaappiin saattaa jäädä pyörimään avattuja purkkeja ja puolikkaita porkkanoita. Tällaiset ylijääneet jämät menevät helposti pahaksi, jos niille ei keksi jatkokäyttöä.

Ravintoloissa täsmällisten reseptien käyttö on tärkeää, jotta kaikki ravintolan kokit voivat seurata niitä ja lopputulos pysyy tekijästä huolimatta samanlaisena.

Kotikeittiöissä ei ole samanlaista vaatimusta, mutta jostain syystä myös monissa nykyresepteissä ainesosat ilmoitetaan äärimmäisen tarkasti, sanoo Suontausta. Hän on huomannut tämän yleistyneen etenkin ulkomaisissa resepteissä.

Suontaustan jääkaapissa jämiä säilytetään läpinäkyvissä purkeissa ja pieniä purkkeja ja pusseja laatikoissa. Se, että kaiken käytettävissä olevan ruoan näkee yhdellä silmäyksellä auttaa vähentämään turhaa ruokahävikkiä ja säästää kuluissa. Ylijääneet ruoat voidaan hyödyntää uusiin ruokiin.

Keitetyt perunat voi sekoittaa jääkaapista löytyneeseen valmiiseen wokkiin. Sillä tavalla ruokaa saa jatkettua vähällä vaivalla, sanoo Suontausta.

Hintojen nousun myötä monet etsivät keinoja säästää ruokakuluissa. Vielä kymmenen vuotta sitten eräs perhe totesi Suontaustalle, ettei syö samaa ruokaa kahtena peräkkäisenä päivänä. Perheessä ruoka heitettiin mieluummin roskiin.

”Nyt kun ruoan hinta on kova, ihmiset ovat alkaneet olla tarkempia.”

Yksi keino säästää ruokakuluissa on hyödyntää jääkaapin perukoille unohtuneet jämät. Tässä Suontausta on varsinainen velho.

Usein, kun Suontaustan puoliso kurkkaa jääkaappiin ja väittää, ettei sieltä löydy mitään syötävää, Suontausta saa vielä loihdittua ruokaa useammalle aterialle.

En tarkoita, että jotain porkkanan ja punajuurien naatteja pitäisi alkaa syödä.

Rahallista hyötyä voi saada ilman, että menee äärimmäisyyksiin.

”En tarkoita, että jotain porkkanan ja punajuurien naatteja pitäisi alkaa syödä.”

Erilaisia purkinpohjia ja muita pieniä jämiä saa käytettyä mitä erilaisimmissa kokkauksissa, Suontausta sanoo. Kasviksia ja lihanpaloja on helppo upottaa esimerkiksi wokkeihin, pastakastikkeisiin ja keittoihin, hän vinkkaa.

Keittoon ei tarvitse olla mitään tiettyä reseptiä. Sinne sopivat vihanneslaatikkoon unohtuneet perunat ja makkaranpalaset.

”Ja pienen tipan lihakastiketta voi heittää vaikka makaronilaatikkoon sekaan.”

Monia ruokia voi jatkaa tai yhdistellä.

Varsinaista retroherkkua eli lämpimiä leipiä ei myöskään kannata unohtaa, sanoo Suontausta. Lisäksi silloin tällöin kannattaa viettää jämäpizzaperjantaita.

Sekä lämpimiin leipiin että pizzaan saa kumpaankin sovitettua erilaisia käyttämättä jääneitä aineksia.

Joskus jääkaappiin jää pieniä määriä jo valmistettua ruokaa, josta ei riitä kokonaisia annoksia useammalle syöjälle. Silloin ruokapöytään voi kattaa useampaa sorttia ja viettää jämäpäivää tapas-tyyliin.

Suontausta vinkkaa, että monia ruokia on myös helppo jatkaa. Kastikkeisiin voi lisätä esimerkiksi porkkanaraastetta tai nahistuneita tomaatteja.

”Jos jauhelihakastiketta on vähän, humpsautan sekaan vaikka linssejä, että siihen saa lisää ruokaisuutta”, Suontausta jatkaa.

Jos perheessä on lapsia tai puoliso, jotka hieman karsastavat soveltamista, kannattaa ruoan markkinointiin ottaa erilainen lähestymistapa. Paistetun riisin sekaan upotetut jämäkasvikset ja lihanpalat tai kasvisproteiinit kannattaa tällöin tarjoilla vaikka indonesialaisena nasi gorengina, Suontausta havainnollistaa.

Kaikkea hävikkiä on mahdotonta välttää. Suontaustan kotona esimerkiksi leipä saattaa joskus homehtua, jos kotoa ollaan pitkään poissa ja leipä on unohdettu laittaa pakkaseen.

Hävikin syntymisen kannalta sillä on väliä, miten ruokia säilyttää jääkaapissa. Suontaustan jääkaapissa tähteet ovat yleensä läpinäkyvissä purkeissa, jottei purkkeja tarvitse joka kerta availla ja muistutella niiden sisältöä mieleen.

Lisäksi nopeimmin vanhentuvia ruokia kannattaa säilyttää jääkaapissa etualalla.

Suontaustan jääkaapissa monet asiat, kuten curryt, hillot ja muut purkit, ovat pienissä laatikoissa. Silloin jääkaappia avatessa tulee otettua useampia asioita kerralla ulos ja tarkastettua, mitä jääkaapista löytyy. Näin avatut pestopurkit eivät jää kaapin perälle homehtumaan, Suontausta sanoo.

Pelkistä jääkaapin aineksista voi olla hankala loihtia maukkaita aterioita, joten kuivakaapissa kannattaa säilyttää tiettyjä asioita. Näitä ovat esimerkiksi tomaattimurska, säilykepavut, linssit, pasta ja nuudelit, Suontausta luettelee.

Harvoissa keittokirjoissa on ohjeita siihen, mitä esimerkiksi tehdä pienille määrille riisiä tai spagettia. Tästä syystä Suontausta kannustaa olemaan luova. Myös omiin aisteihin kannattaa luottaa, koska monet ruoat ovat käytettävissä, vaikka parasta ennen -päivämäärä olisi jo mennyt.

Juuri hiljattain Suontausta yhdisti tipan jauhelihakastiketta, punajuuripihvejä ja pienen määrän paksoita yhteen ja sai niistä hyvän etätyöpäivän lounaan. Aterian esteettinen puoli tosin naurattaa häntä.

”Ulkonäkö ei ollut Instagram-kelpoinen”.

3 kätevää ruokaa

Puuro: Puuro ei ole pelkästään aamupala-ateria. Puuroon saa helposti sekoitettua proteiinijauheita, pähkinöitä ja hedelmien loput. Mikään ei myöskään estä tekemästä suolaista puuroa, johon netistä löytyy runsaasti reseptejä.

Munakas: Muutamasta kananmunasta, juustonkantista, viipaleesta leikkelettä ja nahistuneen oloisesta tomaatista voi tehdä munakkaan, josta riittää jopa kahdelle.

Kastike: Pastakastikkeeseen voi upottaa kesäkurpitsan jämät, puolikkaan sipulin ja monet muut jääkaappiin pyörimään jääneet vihannekset. Kuivakaapissa kannattaa tällaisia tilanteita varten pitää tomaattimurskaa ja pastaa.

Marita Suontausta kannustaa luovuuteen keittiössä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat