Toisella Lohjan keskeisistä kaduista sijaitsee vaatimattoman näköinen parikerroksinen kerrostalo. Punatiilisen rakennuksen kivijalassa on pienenpieni ravintola, johon ihmiset matkaavat Turku–Tampere–Porvoo-akselilta, joskus jopa Kokkolasta tai kauempaa.
Ravintolan nimi on Mikko Utter ja Suomen Gastronomien seura valitsi sen vuoden ravintolaksi 2023.
Ikkunan takaa aukeaa 37 neliömetrin eli tilavan yksiön kokoinen ravintola, joka ei koskaan tule kasvamaan nykyistä suuremmaksi, jos se on ravintolan yrittäjä Mikko Utterista kiinni.
Ravintoloitsija Mikko Utter ei aio laajentaa yritystään, vaan kehittää sitä.
Mikko Utterissa yhdelle kattaukselle mahtuu kahdeksan asiakasta – tai vierasta, kuten Utter sanoo. Enempää asiakkaita ei oikein voisikaan ottaa, koska Utter on ravintolan ainoa työntekijä. Toisinaan yhden työntekijän ravintolassa viikot venyvät pitkiksi, mutta intohimotyössä on hankala erotella työtä ja vapaa-aikaa, Utter kertoo.
Utter tekee monet tarjoiltavat itse alusta alkaen. Hän valmistaa lihaleikkeleitä, säilöö vihanneksia ja leipoo leivät itse. Maitoa hän hakee tonkalla lähituottajalta ja valmistaa siitä juustoa.
Kotipihansa kolmesta vaahterasta Utter valuttaa mahlaa, josta valmistaa ravintolassa käytettävää siirappia.
Idea pienestä ja kodinomaisesta ravintolasta syntyi, kun Utter vielä asui puolisonsa kanssa Helsingissä. Silloin heillä oli kaveriporukan kanssa tapana kokoontua toistensa luokse syömään.
”Istuimme aina jonkun luona iltaa. Oli hyviä raaka-aineita, hyviä viinejä.”
Utter työskenteli tuolloin muiden palveluksessa, mutta ajatus ammattikokkien koti-illallisista viehätti häntä.
Ennen oman ravintolansa avaamista hän ehti työskennellä 16 vuotta eri ravintoloissa, kuten Nokassa, Savoyssa ja Mustion Linnassa.
Mikko Utterin keittiössä on käytössä kotikeittiövälineet, koska ruokaa valmistetaan pieniä määriä kerrallaan.
Oma ravintola olisi yhtä hyvin voinut aueta Helsinkiin, mutta Lohjalla kaikki yksinkertaisesti osui kohdalleen.
”Jouduimme Google Mapsista katsomaan, missä Lohja ylipäätään on.
Utter muutti perheensä kanssa Helsingistä Lohjalle vuonna 2012. Järvenpäästä kotoisin olevalle Utterille paikka ei ollut ennestään tuttu.
”Jouduimme Google Mapsista katsomaan, missä Lohja ylipäätään on.”
Syy muutolle oli hyvin perinteinen, Utter kertoo. Oli tulossa perheenlisäystä, joten piti saada lisää tilaa. Aluksi hän kartoitti puolisonsa kanssa uutta kotia Espoosta ja Vantaan perukoilta. Lopulta katse kääntyi kohti Lohjaa, joka muistutti tunnelmansa ja kokonsa puolesta hieman Järvenpäätä.
”Sieltä saimme hirsitalon hinnalla, jolla ei olisi saanut Helsingistä mitään.”
Lohjan keskustasta löytyi sopiva liiketila, joiden suuriin ja valoa-antaviin ikkunoihin Utter ihastui. Tiloissa toimi aiemmin lanka- ja askarteluliike. Utterin mukaan käsityö jatkuu, mutta eri muodossa.
Ravintola Mikko Utter avasi ovensa maaliskuussa 2015, ja nyt ravintolassa tarjoillaan 11 sesongin mukaista ruokaa.
”Moni ajattelee, että on vain neljä vuodenaikaa, mutta niitähän on huomattavasti enemmän, kun katsoo luontoa.”
”Haluan rikkoa ravintolamaisuutta.
Parhaillaan Mikko Utterissa on tarjolla sesonki nimeltä mahla. Sen makumaailman pääraaka-aineita ovat muun muassa raitajuuri, peruna, graavikala, hereford ja vaahtera.
Utter noudattelee menuissaan satokausia ja valmistaa ruokaa lähi- ja pientuottajien raaka-aineista. Itseään Mikko Utter luonnehtii ”ei kokiksi, vaan luonnon assistentiksi”.
Kun ravintola on pieni, sinne on mahdollista hankkia viinejä, joita on tarjolla vain muutamia laatikollisia. Kokki Mikko Utter parittaa viinit ruokiin itse.
Mutta eikö tätä kaikkea olisi mukava tarjota nykyistä isommalle yleisölle? Aiotaanko ravintolaa laajentaa?
”Miksi haluaisin? Se on ehkä parempi kysymys. En näe, että siitä olisi mitään hyötyä kenellekään.”
Nykyistä isommassa ravintolassa tunnelma muuttuisi täysin. Nyt ravintolavieraat istuskelevat intiimillä baaritiskillä ja monesti juttelevat toistensa kanssa. On tärkeää, että vieraista tuntuu siltä kuin he tulisivat kokille kylään, Mikko Utter sanoo.
”Haluan rikkoa ravintolamaisuutta.”
Lisäksi toimintatapaa olisi mahdotonta skaalata nykyistä isompaan mittakaavaan. Pihavaahteroiden mahla loppuisi jossain kohtaa, eikä pieniä eriä harrastelijaviinejä olisi mahdollista tarjota isommalle porukalle.
”Kyse ei ole teollisesta prosessista, vaan käsityöstä”.
Entä voisiko ravintola joskus muuttaa johonkin muualle? Näillä näkymin ravintola pysyy Lohjalla, Utter sanoo. Jos ravintola olisi esimerkiksi Helsingissä, lähituottajiin turvautuminen ei olisi samanlainen vaihtoehto kuin nykyisin.
Vaikka laajeneminen tai muutto muualle eivät Utteria kiehdo, jonkinlaisia muutoksia tulevaisuudessa on luvassa.
”Se on vielä niin sanotusti työn alla”, Utter vastaa hieman salamyhkäisesti.
Hän paljastaa käyvänsä keskusteluja uusista tiloista kaupungin kanssa. Ravintolan koko ei kasvaisi, mutta uuden paikan myötä olisi tarkoitus toimia eri tavalla yrittäjäyhteisönä.
Suomen gastronomien seura perustelee valintaansa ravintoloitsijan tinkimättömällä asenteella, joka välittyy illallisvieraille persoonallisena kokemuksena. Seuran mukaan Mikko Utterissa tarjottu ruoka ja juoma kunnioittavat alkuperää, kasvupaikkaa ja vuodenkiertoa.
Suomen Gastronomien seura on maan vanhin ruokaseura. Seura on myöntänyt vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Ravintola Mikko Utter on 35. tunnustuksen saanut ravintola. Viime vuonna vuoden ravintolaksi valittiin ravintola Nolla Helsingistä.
Utter on iloinen tunnustuksesta.
”Kunnia-asiahan tämä on”.
Suurin palkinto hänelle on kuitenkin illan päätteeksi hymyilevät ja tyytyväiset vieraat.