Italialaiskokit kertovat, mikä tekee pizzasta hyvän: ”Ei välttämättä maistuisi italialaisille, mutta on Suomessa hyvin suosittu”

Italialainen opas nosti toukokuussa kolme suomalaista pizzeriaa Euroopan parhaimpien listoille. Suomessa työskentelevät italialaiset pizza-ammattilaiset kertovat, mistä hyvät pizzat koostuvat.

Maailman pizzerioita arvioiva italialainen opas listasi 50 parasta eurooppalaista pizzeriaa. Listalle mahtui kolme pizzeriaa Suomesta: Forza, Pizzeria Luca ja 450°C.

Mikä tekee pizzasta hyvän?

Kaikki lähtee hyvästä pohjasta, vastaa italialainen Luca Platania, joka omistaa helsinkiläisen pizzeria Forzan yhdessä Salla-Maria Platanian kanssa.

Luca Platanian mukaan juuri muuta ei tarvita, kun erinomainen pohja kohtaa sopivan määrän laadukkaita täytteitä. Hänen mukaansa erinomainen pohja on kevyt.

”Hyvän pohjan rakentaminen tarkoittaa oikeaa prosenttia jokaisesta raaka-aineesta, esimerkiksi suolasta ja oliiviöljystä.”

Pizzamestari Luca Platanian mukaan erinomaisten pizzojen valmistamiseen tarvitaan laadukkaiden raaka-aineiden lisäksi kärsivällisyyttä. Jokaiselle pizzalle on myös oma oliiviöljy, hän kertoo.

Hän sanoo myös, että raaka-aineiden laatu on asia, jonka italialaiset asiakkaat huomaavat.

Ravintola sijaitsee aivan Euroopan kemikaaliviraston vieressä ja siksi asiakaskunta on kansainvälistä.

Italiassa on vakuututtu ainakin kolmesta suomalaispizzeriasta, sillä ne pääsivät toukokuun alussa italialaisten koostamalle listalle, johon nostetaan muun muassa 50 parasta pizzaravintolaa eri puolilta Eurooppaa. Forza pääsi listan sijalle seitsemän. Helsinkiläinen Pizzeria Luca ylsi sijalle 31 ja turkulainen 450°C sijalle 35. Samat suomalaisravintolat ovat päässeet listalle myös aiempina vuosina. Oppaassa on erikseen lista Italiassa toimiville pizzerioille.

Myös turkulaistunut Filomena Tursi vannoo hyvän pohjan nimeen. Hän työskentelee veljensä Angelo Tursin 450°C-ravintolassa Turun kauppahallissa. Vuonna 2021 sama italialainen taho, joka listaa vuoden pizzeriat, palkitsi Tursin Euroopan parhaimpana pizzan tekijänä.

Napolilaisten pizzojen tulee olla pohjasta rapeita ja sisältä pehmeitä. Turkulaisravintolassa pohjat syntyvät italialaisista jauhoista ja myös monet täytteet, kuten leikkeleet ja mozzarella, tulevat Italiasta.

Toisaalta pizzojen päälle tulee myös monia suomalaisia ainesosia, kuten vihanneksia ja lohta.

Tursi ajattelee, että onnistunut pizza yhdistelee eri maiden ruokakulttuureja ja yhdistää niiden parhaat puolet. Tästä esimerkkinä Tursi mainitsee salmonen eli lohipizzan, joka on yksi ravintolan tilatuimmista.

”Se ei välttämättä maistuisi kaikille italialaisille, mutta on Suomessa hyvin suosittu.”

Monet Turussa asuvat italialaiset käyvät hallin pizzeriassa. Myös turistit ovat löytäneet paikan. Suosiosta kertoo myös se, että yritys aikoo kesän aikana laajentaa toimintaansa kahdella uudella ravintolalla.

Luca Platania ei itse käy suomalaisissa pizzerioissa, vaikka arvostaa jokaista omaa juttuaan tekevää kollegaa.

Platania uskoo, että tulevaisuudessa yrittäjät keskittyvät aiempaa enemmän laatuun, sillä sitä asiakkaat yhä useammin vaativat. Lisäksi ravintoloista tulee entistä yksilöllisempiä, Platania ennustaa.

Turun kauppahallissa sijaitseva 450°C-ravintola valmistaa napolilaisia pizzoja.

Lue lisää: Helsinki sai erinomaisen napolilaispizzerian, jossa pizza taitellaan erikoiseen muotoon – HS:n kriitikolta neljä tähteä

Lue lisää: Kokin vinkillä pakastepizzasta saa kotiuunissa astetta parempaa: ”Yleensä siinä vaiheessa parhaimmillaan”

Lue lisää: Testissä pakaste­altaiden myydyimmät salamipizzat – Paras erottui muista

Lue lisää: ”Tämä on löytö” – Italialais­perheen laatu­pizzeria avautui Vantaan rajalle yllättävään paikkaan

Lue lisää: Tässä pizzeriassa pöytään kannetaan sakset: ”Erittäin toimiva ratkaisu”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat