Pehmeä inkiväärifudge - Reseptit | HS.fi

Pehmeä inkiväärifudge

Manteli-inkiväärifudge vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa, mutta huolellinen parituntinen tuottaa mahtavan lopputuloksen.

29.11.2012 2:24
  • 2 dl

    kuohukermaa

  • 3 dl

    sokeria

  • 2 rkl

    hunajaa

  • ¼ tl

    suolaa

Mausteeksi:

  • 80 g

    mantelijauhetta)

  • 5 palloa (n. 65 g)

    hillottua inkivääriä ("stem ginger")

Kattilan voiteluun:

  • noin 1 rkl

    ruokaöljyä

Ota välineet esille: 2 ½–3 litran korkea kattila, pullasuti, puulasta tai -kauha, sokerilämpömittari (tai elektroninen paistomittari), kuumuutta kestävä laakea astia (esimerkiksi teflonpaistinpannu), kulho, taikinanuolija, leivinpaperia, neliskulmainen tai suorakaiteen muotoinen muotti (esimerkiksi vuoka tai pahvirasian kansi, koko noin 15 cm x 25 cm tai 20 cm x 20 cm).Valuta inkiväärinpaloja hetki talouspaperin päällä ja kuivaa ylimääräinen neste. Silppua inkivääri hienoksi ja siirrä sivuun odottamaan.Vuoraa kantikas muotti leivinpaperilla. Muotin ei tarvitse olla kuumuutta kestävä.Öljyä keittokattilan reunat pullasudilla huolellisesti kattilan yläreunaan saakka. Tämä estää sokerin kiipeämisen kattilan reunoja ylös ja massan ennenaikaisen kiteytymisen.Laita kerma, sokeri, hunaja ja suola kattilaan ja nosta kattila liedelle. Kuumenna korkeintaan keskilämmöllä koko ajan puukauhalla pohjaa myöten sekoittaen, kunnes kaikki sokeri on liuennut.Kun seos kiehahtaa, pane sokerilämpömittari kattilaan. Älä tämän jälkeen enää sekoita lainkaan! Jos sokeri alkaa kiivetä reunoja ylös, työntele varovasti pullasudilla takaisin massaan. Anna kiehua miedolla tai keskilämmöllä, kunnes lämpötila on 115 astetta. Vahdi kattilaa koko ajan, jottei seos kuohu yli. Lämpötila voi nousta lopussa nopeasti.Kaada seos heti laakeaan, kuumuutta kestävään astiaan jäähtymään. Älä kaavi kattilaa vaan pelkästään kaada.Anna seoksen jäähtyä rauhassa sekoittamatta noin 42-asteiseksi, kunnes pinnalla on nahkea kuori. Kaada massa kulhoon ja ala vaivata sitä taikinanuolijalla, kunnes seos alkaa menettää kiiltoaan, muuttuu selvästi vaaleaksi ja hiukan rakeiseksi. Vaivaamisen tarkoitus on saada karamellimassaan pieniä sokerikiteitä, jotka tekevät fudgeen oikean rakenteen. Ole kärsivällinen: vaivaamiseen kuluu yleensä ainakin puoli tuntia. Voit käyttää alussa apuna myös esimerkiksi vatkainta, jossa on taikinakoukut. Lisää lopuksi mantelijauhe ja lisää hienonnettu inkivääri ja sekoita tasaiseksi. Mantelijauhe ei ole pakollinen, mutta se parantaa rakennetta ja taittaa makeutta.Painele massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja tasoittele käsin ja anna levätä huoneenlämmössä muutama tunti. Leikkaa paloiksi. Vinkki: Voit käyttää myös irtokarkkien tapaan myytävää, sokerilla päällystettyä hillottua inkivääriä. Fudgen voi maustaa myös esimerkiksi rouhituilla pähkinöillä, suklaalla tai muilla kuivatuilla hedelmillä. Resepti: Satu Kaaria

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat