Maa-artisokkapyree ja maa-artisokkarisotto - Reseptit | HS.fi

Maa-artisokkapyree ja maa-artisokkarisotto

Maa-artisokkarisoton kruunaa pullea kuhafile.

3.3.2014 8:28

Maa-artisokkapyree:noin 6 dl

2 sipulia10 isoa maa-artisokkaa1 rkl öljyä2 rkl voita3–5 dl vettä

 Hienonna sipulit. Kuori ja leikkaa maa-artisokat isoiksi paloiksi. Paahda maa-artisokka kattilassa öljyssä kauniin tummanruskeaksi. Lisää voi ja sipuli ja jatka paistamista vielä muutama minuutti.

 Lisää vettä niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Hauduta kypsäksi, noin 10 minuuttia.

 Siivilöi liemi, mutta ota se talteen. Soseuta kasvikset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Ohenna tarvittaessa liemellä.

HUOM! Maa-artisokkarisottoon tarvitset vain puolet tästä pyreestä (3 dl), joten pakasta ylimääräinen annos. Voit valmistaa pyreestä myös esim. maa-artisokkakeiton liemellä ohentamalla ja kermalla parantamalla.

 

Maa-artisokkarisotto:4–6 annosta

Risottopohja:3 salottisipulia3 valkosipulin kynttä4 rkl rypsiöljyä3 dl risottoriisiä1 dl valkoviiniänoin 6 dl kasvislientä

Lisäksi:4 rkl voita3 dl maa-artisokkapyreetä1 dl parmesaaniraastetta1 tl suolaa2 tl sitruunamehua

 Valmista ensin maa-artisokkapyree.

 Tee risottopohja. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä kasarissa tai kattilassa öljyssä pari minuuttia. Lisää riisi ja kuullota pari minuuttia, kunnes riisi saa lasimaisen pinnan. Älä ruskista riisiä. Lisää viini ja anna sen imeytyä.

 Lisää kuumaa kasvislientä 1 dl kerrallaan ja anna sen imeytyä riisiin välillä sekoittaen ennen uuden kauhallisen lisäämistä. Hauduta risotto napakan kypsäksi, noin 20 minuuttia. Lisää tarvittaessa lientä.

 Kun rakenne näyttää ja maistuu pehmeän risottomaiselta, lisää voi ja maa-artisokkapyree. Risotto saa olla löysää. Lisää parmesaaniraaste ja nosta kattila liedeltä. Mausta suolalla ja sitruunamehulla. Tarjoa esimerkiksi paistettujen kuhafileiden kanssa.

HUOM! Voit valmistaa risottopohjan etukäteen lähelle oikeaa kypsyyttä. Viilennä. Kuumenna ja viimeistele ennen tarjoilua.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat