Lohi-pinaattilasagne

Lohesta ja pinaatista syntyy uudenlainen uunipasta. Lohilasagnen aateloi valkoviini.

6.2.2015 12:25

4–6 annostavalmistusaika noin 1 h 10 min

noin 50 g voita6 rkl vehnäjauhoja1 dl kuohukermaa7 dl täysmaitoa125 g gruyèrejuustoa¼ tl muskottipähkinää½ tl suolaa200 g tuoretta pinaattia1 valkosipulinkynsi1 pieni salottisipulinokare voita1 dl kuivaa valkoviiniä300 g ruodotonta ja nahatonta lohta125 g kylmäsavulohta ruodottomina viipaleina8–12 lasagnelevyä

 

 Tee ensin valkokastike. Sulata noin 50 g voita pinnoitetussa kattilassa. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Anna vehnäjauhojen kypsyä miedolla lämmöllä parin minuutin ajan samalla sekoitellen. (Älä ruskista jauhoja.)

 Lisää joukkoon kerma ja tilkka maitoa, sekoita rivakasti tasaiseksi. Kun seos on tasaista, lisää loput maidosta. Anna kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia tai siihen asti, kunnes kastike selvästi saostuu.

 Raasta juusto. Ota siitä puolet ja lisää valkokastikkeen joukkoon. Mausta muskotilla ja suolalla. Sekoita. Siirrä valmis kastike liedeltä sivuun.

 Huuhtele pinaatit huolellisesti. Kuivaa pinaatinlehdet salaattilingossa tai vaikka keittiöpyyhkeen sisällä. Ota isoimmat, kovat lehtiruodit pinaateista pois.

 Kuori ja viipaloi valkosipulinkynsi. Kuori ja hienonna salottisipuli.

 Kuumenna nokare voita paistinpannussa. Kuullota sipulit voissa.

 Lisää pannulle pinaatinlehdet ja paistele minuutti tai pari. Nosta sitten levyn lämpöä.

 Kaada valkoviini pannulle ja anna kiehahtaa. Sekoittele hetken ajan. Kun viini on lähes haihtunut, nosta pannu liedeltä sivuun.

 Kasaa lasagne vuokaan. Nosta kauhallinen valkokastiketta uunivuoan (noin 20 cm x 25 cm) pohjalle. Levitä kastike niin, että pohja peittyy. Lado päälle lasagnelevyjä (2 tai 3, riippuen vuoan muodosta). Laita taas pieni kauhallinen kastiketta lasagnelevyille.

 Ota puolet pinaatista ja ripottele se kastikkeen päälle tasaisesti. Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi graavatun kalan tapaan ja laita puolet viipaleista pinaatin päälle vuokaan.

 Laita lasagnelevyjä kalan päälle ja peitä taas levyt kauhallisella kastiketta. Lado sen jälkeen kylmäsavulohiviipaleet vuokaan tasaisesti.

 Nosta lasagnelevyt kalan päälle ja peitä kastikkeella. Ripottele päälle loput pinaatit sekä niiden päälle loput lohiviipaleet tasaiseksi kerrokseksi. Peitä vielä lasagnelevyillä. Kaada loput kastikkeesta lasagnelevyjen päälle. Ripottele pinnalle vielä juustoraastetta.

 Laita vuoka 180-asteiseen uuniin noin 40 minuutiksi. Seuraa paistumista: jos pinta tummuu liiaksi, peitä vuoka foliolla.

Vinkki: Jos tuntuu siltä, että valkokastike uhkaa käydä vähiin ennen pintakerrosta (jossa kastiketta pitäisi olla aika reippaasti), lisää kastikkeen joukkoon kesken tekemisen tilkka täysmaitoa. Kuumenna, sekoita tasaiseksi kastikkeeksi ja jatka hommaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat