Vegaaninen Shepherd’s Pie - Reseptit | HS.fi

Vegaaninen Shepherd’s Pie

Brittimestarin vegaaninen versio Shepherd’s Pie -vuoasta kerää ylistyksiä lihansyöjien keskuudessa.

19.10.2015 10:30
Määrä6 an­nos­ta
ValmistusaikaVal­mis­tus­ai­ka 1 h

Jamie Oliver on uskaltanut taiteilla vegemuotoon Shepherd’s Pie -vuoan, jota vankkumattomampaa brittiruokaklassikkoa saa etsiä. Vegaanivuoassa peruna saa kumppanikseen bataatin, ja muhennos syntyy muun muassa kikherneistä, linsseistä, herkkusienistä ja aurinkokuivatuista tomaateista.

Peruna-bataattisose:

  • 600 g

    muusiperunaa

  • 600 g

    bataattia

  • 40 g

    maidotonta margariinia (esim. sininen Keiju)

  • 1 tl

    suolaa

  • ½ tl

    jauhettua mustapippuria

Linssimuhennos:

  • 1

    sipuli

  • 3

    valkosipulinkynttä

  • 2

    porkkanaa

  • 2

    varsisellerinvartta

  • 350 g

    herkkusieniä

  • 12

    aurinkokuivattua tomaattia

  • 2 rkl

    aurinkokuivattujen tomaattien öljyä

  • 3–4 rkl

    oliiviöljyä

  • 1 tl

    jauhettua korianteria

  • 1 tl

    timjamia

  • 2 rkl

    balsamiviinietikkaa

  • 1 dl

    punaviiniä

  • 3 dl

    vettä

  • 1 ½ rkl

    kasvisfondia tai 1 kasvisliemikuutio

  • 1 tlk (400 g)

    säilöttyjä kikherneitä

  • 1 tlk (400 g)

    säilöttyjä vihreitä linssejä

  • 1 ½ tl

    suolaa

  • 1 tl

    mustapippuria

Pinnalle:

  • 1

    sitruunan kuori

  • 1 dl

    pankojauhoja tai karkeita korppujauhoja

  • 2

    rosmariinin oksaa

Valmista peruna-bataattisose. Kuori ja kuutioi perunat. Laita ne kiehumaan veteen 10 minuutiksi.Kuori ja kuutioi bataatti. Lisää perunoiden joukkoon ja anna kiehua vielä 5 minuuttia, kunnes perunat ja bataatit ovat kypsiä.Kaada keitinvesi pois. Lisää margariini. Muhenna soseeksi perunasurvimella. Mausta suolalla ja pippurilla, sekoita ja jätä odottamaan.Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja leikkaa porkkanat pieniksi kuutioiksi. Huuhtele sellerinvarret ja paloittele ne ohuiksi viipaleiksi.Puhdista herkkusienet ja puolita ne (leikkaa isot neljään osaan). Hienonna aurinkokuivatut tomaatit.Kuumenna oliiviöljy ja aurinkokuivattujen tomaattien säilömisöljy syvässä paistokasarissa tai suuressa kattilassa.Paista ensin herkkusieniä kovalla lämmöllä, kunnes ne saavat hyvän tummanruskean paistopinnan.Lisää sipulisilppu ja kuullota viitisen minuuttia. Lisää porkkanakuutiot ja varsiselleri, paista muutama minuutti. Lisää valkosipulisilppu ja kääntele vielä hetki.Lisää aurinkokuivatut tomaatit, korianteri, timjami, balsamiviinietikka ja punaviini. Anna kiehahtaa.Lisää vesi ja kasvisfondi sekä valutetut säilötyt kikherneet ja linssit.Anna muhennoksen hautua ilman kantta hiljalleen kuplien noin 10 minuuttia, kunnes neste on lähes haihtunut ja seos on paksua. Mausta suolalla ja pippurilla.Kaada muhennos laakeaan uunivuokaan. Tasoita päälle peruna-bataattisose.Pese ja kuivaa sitruuna huolellisesti. Raasta sen keltainen kuori ohuelti hienolla terällä. Sekoita sitruunankuori pankojauhoihin ja ripottele seos soseen päälle. Irrota rosmariinista lehdet ja jaa nekin tasaisesti pinnalle.Paista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Kytke lopuksi grillivastus päälle ja grillaa paistoksen pintaa 2–3 minuuttia. Tarkkaile ruokaa grillaamisen aikana, jotta pinta ei kärähdä, vaan saa kauniin värin ja rapean koostumuksen.Anna ruuan vetäytyä hetken ajan ennen tarjoilua.Vinkki: Jos valmistelet ruuan uunivalmiiksi etukäteen ja säilytät paistamiseen asti jääkaapissa, pidä ruokaa pidempään 200-asteisessa uunissa ennen grillaamista. Näin ainekset ehtivät kuumentua kunnolla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat