Porkkana-linssikeitto ja täysjyväsämpylät

Kotitalousopiskelijat laativat ohjeet kausikeittoon ja sämpylöihin. Näillä eväillä syöt sekä halvalla että terveellisesti.

Porkkana-linssikeitto on edullista talviruokaa.

27.1.2016 3:00
Määrä4 an­nos­ta

Porkkana–linssikeitto

  • 500 g

    porkkanoita

  • 1

    iso sipuli

  • 1–2

    valkosipulinkynttä

  • 1 rkl

    tuoretta inkivääriä raastettuna

  • 2 rkl

    öljyä

  • 1 dl

    kuivia punaisia linssejä

  • 1

    kasvisliemikuutio

  • 7 dl

    vettä

  • 2 dl

    ruokakermaa / kaurakermaa / kookosmaitoa

  •  

    ripaus chiliä

  • 1 tl

    kurkumaa

  • 1 tl

    juustokuminaa

  •  

    suolaa ja pippuria

Pinnalle:

  •  

    siemeniä tai krutonkeja

Kuori ja paloittele porkkanat muutaman sentin kokoisiksi. Paahda pellillä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes porkkanat ovat pehmenneet.

Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipuli, raasta inkivääri. Kuullota kasviksia kattilassa öljyssä noin 5 minuuttia ja lisää chilijauhetta, kurkumaa ja juustokuminaa.

Huuhdo linssit siivilässä juoksevan veden alla. Lisää linssit kattilaan kasvisliemikuution ja veden kanssa. Keitä kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.

Ota kattila liedeltä. Lisää paahdetut porkkanat keittoon ja soseuta sauvasekoittimella, monitoimikoneella tai käsin survimella.

Lisää kerma sekä suolaa ja pippuria maun mukaan. Tarkista maku ja kuumenna uunin jälkilämmössä paahdettujen siementen tai krutonkien kera.

Täysjyväsämpylät

  • 5 dl

    vettä tai maitoa

  • 1 ps

    kuivahiivaa / 25 g tuorehiivaa

  • 2 dl

    täysjyväjauhoja (grahamjauhoja)

  • 1 dl

    hiutaleita, leseitä, siemeniä

  • 6 dl

    vehnäjauhoja

  • 2 rkl

    sokeria tai hunajaa

  • 1 tl

    suolaa

Pinnalle:

  •  

    hiutaleita tai siemeniä

Sekoita kuivahiiva kulhossa täysjyväjauhojen ja hiutaleiden joukkoon. Lisää noin 42-asteinen neste.

Jos käytät tuorehiivaa, liuota se kulhossa kädenlämpöiseen nesteeseen, ja lisää joukkoon täysjyväjauhot sekä hiutaleet.

Lisää joukkoon sokeri tai hunaja sekä suola.

Alusta vähitellen vehnäjauhoja taikinan sekaan. Vaivaa noin kymmenen minuuttia, kunnes taikina on pehmeää kimmoisaa ja irtoaa hyvin kulhon reunoilta.

Kohota taikinaa liinan alla, kunnes taikina on paisunut noin kaksinkertaiseksi.

Muotoile taikinasta noin 16 pientä sämpylää pellille ja kohota.

Halutessasi voitele sämpylät vedellä ja ripottele päälle hiutaleita tai siemeniä.

Paista 225-asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat pinnaltaan kullanruskeita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat