Porkkana–linssikeitto
500 g
porkkanoita
1
iso sipuli
1–2
valkosipulinkynttä
1 rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
2 rkl
öljyä
1 dl
kuivia punaisia linssejä
1
kasvisliemikuutio
7 dl
vettä
2 dl
ruokakermaa / kaurakermaa / kookosmaitoa
ripaus chiliä
1 tl
kurkumaa
1 tl
juustokuminaa
suolaa ja pippuria
Pinnalle:
siemeniä tai krutonkeja
■ Kuori ja paloittele porkkanat muutaman sentin kokoisiksi. Paahda pellillä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes porkkanat ovat pehmenneet.
■ Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipuli, raasta inkivääri. Kuullota kasviksia kattilassa öljyssä noin 5 minuuttia ja lisää chilijauhetta, kurkumaa ja juustokuminaa.
■ Huuhdo linssit siivilässä juoksevan veden alla. Lisää linssit kattilaan kasvisliemikuution ja veden kanssa. Keitä kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
■ Ota kattila liedeltä. Lisää paahdetut porkkanat keittoon ja soseuta sauvasekoittimella, monitoimikoneella tai käsin survimella.
■ Lisää kerma sekä suolaa ja pippuria maun mukaan. Tarkista maku ja kuumenna uunin jälkilämmössä paahdettujen siementen tai krutonkien kera.
Täysjyväsämpylät
5 dl
vettä tai maitoa
1 ps
kuivahiivaa / 25 g tuorehiivaa
2 dl
täysjyväjauhoja (grahamjauhoja)
1 dl
hiutaleita, leseitä, siemeniä
6 dl
vehnäjauhoja
2 rkl
sokeria tai hunajaa
1 tl
suolaa
Pinnalle:
hiutaleita tai siemeniä
■ Sekoita kuivahiiva kulhossa täysjyväjauhojen ja hiutaleiden joukkoon. Lisää noin 42-asteinen neste.
Jos käytät tuorehiivaa, liuota se kulhossa kädenlämpöiseen nesteeseen, ja lisää joukkoon täysjyväjauhot sekä hiutaleet.
■ Lisää joukkoon sokeri tai hunaja sekä suola.
■ Alusta vähitellen vehnäjauhoja taikinan sekaan. Vaivaa noin kymmenen minuuttia, kunnes taikina on pehmeää kimmoisaa ja irtoaa hyvin kulhon reunoilta.
■ Kohota taikinaa liinan alla, kunnes taikina on paisunut noin kaksinkertaiseksi.
■ Muotoile taikinasta noin 16 pientä sämpylää pellille ja kohota.
■ Halutessasi voitele sämpylät vedellä ja ripottele päälle hiutaleita tai siemeniä.
■ Paista 225-asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat pinnaltaan kullanruskeita.