2 isoa (yhteensä noin 900 g)
munakoisoa
oliiviöljyä
Täyte:
250 g
ricottajuustoa
250 g (2 x 125 g)
mozzarellaa
½
sitruunaa
kourallinen tuoretta basilikaa
Tomaattikastike:
1
pieni sipuli
2
valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
400 g
laadukasta tomaattimurskaa
½ dl
vettä
2 tl
sokeria
1 tl
basilikaa
¾–1 tl
suolaa
½ tl
mustapippuria
Päälle:
1½ dl
raastettua parmesaania
tuoretta basilikaa
■ Leikkaa munakoisoista pois kanta. Viipaloi munakoisot pituussuunnassa vajaan 1 cm:n vahvuisiksi viipaleiksi (yhteensä noin 20 viipaletta).
■ Asettele viipaleet vieri viereen kahdelle leivinpaperilla vuoratulle pellille. Sivele viipaleet oliiviöljyllä esimerkiksi silikonista pullasutia apuna käyttäen.
■ Paahda munakoisot pellillinen kerrallaan 240-asteisessa uunissa, kunnes ne ovat pehmentyneet ja saaneet hyvän paahtuneen värin, noin 20 minuuttia.
(Resepti jatkuu kuvan jälkeen.)
■ Tee munakoisojen paahtuessa tomaattikastike. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja murskaa tai hienonna valkosipulinkynnet.
■ Kuumenna öljyä kattilassa. Kuullota sipulia 5 minuuttia. Lisää valkosipuli ja kääntele vielä 1–2 minuuttia.
■ Lisää tomaattimurska. Mittaa vesi tomaattimurskapakkaukseen ja huuhtaise sen avulla loput murskasta kattilaan.
■ Lisää sokeri, basilika, hieman suolaa ja mustapippuri. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen kuplien kannen alla 20–30 minuuttia. Tarkista maku.
■ Valmista munakoisojen täyte. Mittaa ricottajuusto kulhoon. Puristele mozzarellapallot mahdollisimman kuiviksi ja revi ne käsin pieniksi paloiksi. Sekoita ricottaan.
■ Pese ja kuivaa sitruuna huolellisesti. Raasta sen keltaista kuorta ohuelti hienolla terällä (puolikkaasta sitruunasta).
■ Halkaise sitruuna ja purista toisesta puolikkaasta mehu. Sekoita kuoriraaste ja mehu ricottaseokseen. Hienonna basilika ja lisää mukaan.
■ Kaada tomaattikastike lasagnevuokaan.
■ Ota munakoisoviipale paahdettu puoli ylöspäin työlaudalle, ja lusikoi viipaleen leveään päähän ricotta-mozzarellatäytettä. Pyöräytä viipale rullaksi ja aseta tomaattikastikkeen päälle saumapuoli alaspäin. Jatka samoin, kunnes kaikki munakoisoviipaleet ja täyte on käytetty.
(Resepti jatkuu kuvien jälkeen.)
■ Ripottele rullien päälle parmesaaniraaste. (Jos haluat valmistaa ruuan loppuun vasta myöhemmin, voit tässä vaiheessa antaa sen jäähtyä, peittää kelmulla ja laittaa jääkaappiin odottamaan paistamista.)
■ Kypsennä 200-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin. Anna vetäytyä hetken ajan ennen tarjoilua. Viimeistele halutessasi tuoreilla basilikanlehdillä.