4
hampurilaissämpylää
4
portobello-sientä
1
iso punainen paprika
1
iso vihreä paprika
500 g
halloumijuustoa (tai kylmäsavutofua)
oliiviöljyä
Bbq-kastike:
2 dl
ketsuppia
3 rkl
fariinisokeria
2 rkl
valkoviinietikkaa
2 rkl
soijakastiketta
½ rkl
sriracha-chilikastiketta
1 tl
savupaprikajauhetta
¾ tl
suolaa
½ tl
mustapippuria
Pikkelöity porkkana:
2
porkkanaa
¾ dl
riisiviinietikkaa
2 rkl
vettä
2 rkl
sokeria
1 tl
suolaa
■ Valmista ensin pikkelöity porkkana. Kuori porkkanat ja höylää ne kuorimaveitsellä ohuiksi pitkiksi suikaleiksi. Kun porkkanat kapenevat, höyläys sujuu leikkuulautaa vasten. Laita suikaleet laakeaan kulhoon tai vuokaan.
■ Mittaa kattilaan riisiviinietikka, vesi, sokeri ja suola. Kiehauta. Kaada liemi porkkanoiden päälle ja anna jäähtyä.
■ Peitä ja anna porkkanoiden maustua jääkaapissa vähintään 2 tuntia tai yön yli. Valuta hyvin.
■ Valmista kastike. Mittaa kaikki sen ainekset kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä ilman kantta 5–10 minuuttia, kunnes seos on sakeutunut. Jätä jäähtymään.
■ Viipaloi halloumijuusto. Puhdista portobellosienet. Leikkaa paprikat isoiksi lohkoiksi.
■ Sivele sienet ja paprikat öljyllä. Grillaa sienet ja kasvikset, ja lopuksi viipaloidut halloumit.
■ Kuumenna halkaistut hampurilaissämpylät. Kokoa hampurilaiset niin, että sivelet sekä leiville että juustoviipaleille, sienille ja paprikoille bbq-kastiketta. Lisää täytteeksi pikkelöityä porkkanaa.
Vinkki: burgeri on vegaaninen, kun käytät halloumin tilalla tofua ja briossin sijaan tavallisia hampurilaissämpylöitä. Kylmäsavutofu sopii makuihin erityisen hyvin. Viipaloi tofu pihveiksi ja paista pannulla. Sivele bbq-kastikkeella.
Resepti: Laura Kaapro