8–10
hampurilaissämpylää
1
annos viskisipuleita (ks. ohje alla)
8–10
viipaletta cheddaria tai muuta juustoa
4
tomaattia viipaleina
salaatinlehtiä
ketsuppia ja sinappia
Pihvit:
2
munakoisoa
2 rkl
oliiviöljyä
1 dl
(kotimaista) kvinoaa
2 dl
vettä
1
iso sipuli
4
valkosipulinkynttä
500 g
tuoreita herkkusieniä
rypsi- tai oliiviöljyä paistamiseen
1½ dl
korppujauhoja
3
kananmunaa
2 tl
suolaa
1 tl
savupaprikajauhetta
1 tl
mustapippuria
1 dl
auringonkukansiemeniä
Viskisipulit:
4
isoa sipulia
4 rkl
oliiviöljyä
4 rkl
viskiä
2 rkl
sokeria
1 tl
suolaa
½ tl
mustapippuria
■ Kuutioi munakoisot ja pyöräytä palat oliiviöljyssä. Kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paahda 240-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia, kunnes palat ovat saaneet paahtuneen värin.
■ Mittaa kvinoa kulhoon ja kaada päälle runsaasti lämmintä vettä. Kaada kvinoa tiheään siivilään ja huuhtaise. Valuta.
■ Kuumenna 2 dl vettä kattilassa kiehuvaksi ja lisää valutettu kvinoa. Anna kiehua kannen alla miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes kaikki neste on imeytynyt. Siirrä kypsä kvinoa suureen kulhoon jäähtymään.
■ Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Puhdista ja pilko herkkusienet.
■ Kuumenna öljyä pannussa ja paista sieniä kovalla lämmöllä, kunnes ne ovat tummanruskeita. Siirrä sienet kvinoakulhoon.
■ Lisää pannulle öljyä ja sipulit. Paista 5 minuuttia, lisää valkosipuli ja paista vielä 1–2 minuuttia. Lisää kvinoa-sieniseokseen.
■ Lisää munakoisot, korppujauhot, munat ja mausteet kulhoon muiden ainesten joukkoon. Sekoita, jauha monitoimikoneella tai sauvasekoittimella. Kääntele (älä jauha) lopuksi mukaan auringonkukansiemenet.
■ Peitä massa kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai seuraavaan päivään.
■ Tee viskisipulit. Kuori sipulit, viipaloi sipulit ohuiksi renkaiksi.
■ Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista sipuleita kovalla lämmöllä 5–7 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet väriä.
■ Lisää viski, sokeri, suola ja pippuri. Anna hautua miedolla lämmöllä 5–7 minuuttia, kunnes neste on haihtunut.
■ Muotoile pihvimassa 8–10 palloksi leivinpaperin päälle pellille. Litistä pallot pihveiksi. Paista 200-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia. Jäähdytä pellillä.
■ Viimeistele pihvit grillissä. Voitele pinnat öljyllä ja grillaa molemmin puolin. Aseta kunkin pihvin pinnalle loppuvaiheessa cheddarjuustoviipale.
■ Kuumenna halkaistut sämpylät. Sivele pohjapuolikkaat ketsupilla ja sinapilla. Laita täytteeksi tomaattia, salaattia, pihvit juustoineen sekä viskisipuleita.
Resepti: Laura Kaapro