4
suurta maalaisleipäviipaletta
oliiviöljyä
2 rkl
sinappia
(tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna)
Liha:
500–600 g
luomukaritsan ulkofileetä (3 kpl)
voita paistamiseen
2 tl
suolaa
1 tl
mustapippuria
1 tl
timjamia
½ tl
rosmariinia
Sienikastike:
1 l
tuoreita sieniä
1 rkl
oliiviöljyä
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
2½ dl
ruokakermaa
3 rkl
espressoa tai vahvaa kahvia
2 rkl
konjakkia tai jaloviinaa
1 tl
suolaa
½ tl
mustapippuria
■ Valmista ensin sienikastike. Puhdista ja paloittele sienet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä ilman rasvaa ja lisää sienet. Anna sienten kiehua omassa nesteessään, kunnes neste on haihtunut.
■ Lisää pannulle öljy ja sipulisilppu, kuullota noin 5 minuuttia. Lisää hienonnettu valkosipuli ja kääntele vielä 1–2 minuuttia.
■ Lisää kerma, espresso, konjakki, suola ja pippuri. Anna muhennoksen kuplia hiljalleen, kunnes se on sopivan sakeaa, noin 5–10 minuuttia. Tarkista maku. Ota pannu pois liedeltä ja peitä kannella tai foliolla, jotta muhennos pysyy lämpimänä.
■ Valmistele kastikkeen hautuessa karitsan ulkofileet. Poista tarvittaessa kalvot. Taputtele fileiden pinta kuivaksi talouspaperilla. Kuumenna nokare voita paistinpannussa. Paista fileisiin kovalla lämmöllä kauttaaltaan hyvä väri.
■ Nosta fileet leivinpaperilla vuoratulle pellille. Hiero pintaan suolaa, mustapippuria, timjamia ja rosmariinia. Aseta yhden fileen paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari. Kypsennä fileitä 120-asteisessa uunissa, kunnes lihan sisälämpö on 48 astetta. Anna fileiden vetäytyä pellillä vähintään 5 minuuttia ja leikkaa sitten poikkisyin ohuiksi viipaleiksi.
■ Sivele leipäviipaleet kevyesti oliiviöljyllä ja paahda leivät kullanruskeiksi kuivalla paistinpannulla tai leivänpaahtimessa. Voitele paahtuneet leivät sinapilla ja aseta annoslautasille. Jaa karitsaviipaleet leiville. Lusikoi päälle sienikastike. Viimeistele halutessasi tuoreella hienonnetulla lehtipersiljalla.
■ Vinkki: Valmista perinteinen metsästäjänleipä vaihtamalla karitsan ulkofilee naudan ulkofileepihviin tai jauhelihapihviin.
Resepti: Laura Kaapro